ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Μπορεί οι περισσότεροι στην Ελλάδα να τον θεωρούν (μάλλον δικαίως) μοιραίο πρόσωπο για τα γεγονότα του 2015, ως οικονομολόγος και διανοητής, όμως, έχει σοβαρούς οπαδούς στο εξωτερικό.
Μεταξύ αυτών, ο εξαιρετικά επιδραστικός στα ανώτατα κλιμάκια του διεθνούς κεφαλαίου Martin Wolf, των Financial Times, οποίος τυγχάνει επίσης μέλος της διεθνούς λέσχης Bilderberg αλλά και του φόρουμ του Νταβός.
Μέσω των FT, o Γουλφ προτείνει το βιβλίο του Γιάνη με τίτλο «Technofeudalism: What killed Capitalism» ως ένα από τα καλύτερα στο πεδίο της οικονομίας, για το 2023!
Τον χαρακτηρίζει μάλιστα ως «ξεχωριστό συνδυασμό αναλυτή και ονειροπόλου», σημειώνοντας ότι μπορεί να διαφωνήσει κάποιος για τις λύσεις που προτείνει στο πρόβλημα του «τεχνοφεουδαλισμού», αλλά ο Βαρουφάκης «σίγουρα κάνει τους αναγνώστες του να σκεφτούν, κάτι που αποτελεί από μόνο του σημαντικό επίτευγμα».
ΥΓ: Μεταξύ μας πρέπει να είναι κάποιος εντελώς άσχετος με την τεχνολογία για να μην έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την παγκόσμια ισχύ που έχουν συγκεντρώσει ορισμένες από τις πασίγνωστες «ναυαρχίδες» του χώρου. Κι αυτό δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον για το θεωρητικό σχήμα του «τεχνοφεουδαλισμού» που προωθεί ο Βαρουφάκης.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Η Ελλάδα έχει πετύχει πρόοδο σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, το χρήμα όμως αργεί να φτάσει στους δικαιούχους, διαπιστώνει η ΤτΕ.
Εως το τέλος Οκτωβρίου είχαν ενταχθεί έργα για χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων συνολικού προϋπολογισμού 20,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί 546 αιτήσεις για χρηματοδότηση μέσω δανείων του Μηχανισμού, προϋπολογισμού 8,17 δισ. ευρώ, από τις οποίες 240 έχουν προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης έργων ύψους 3,52 δισ. ευρώ.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Εντούτοις, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις παρουσιάζουν καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους φορείς εντός και εκτός της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν σε 3,85 δισ. ευρώ, αλλά μόλις 1,9 δισ. ευρώ είχαν καταβληθεί στις επιχειρήσεις στο τέλος Ιουνίου.
Πάσχει σε διοικητικό επίπεδο το «σύστημα»...
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Με Αλέξη Κούγια απαντά ο Ολυμπιακός στην επίθεση που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τα όσα θλιβερά συνέβησαν και τα οποία κατά πολλούς τον έφεραν στη… γωνία.
Θυμίζουμε ότι ήταν η μόνη ομάδα που, μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις, αναγκάστηκε να παίξει ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό αγώνα την περασμένη Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών.
Η διοίκηση του Ολυμπιακού (Βαγγέλης Μαρινάκης) ανακοίνωσε «την έναρξη της συνεργασίας της με τον κ. Αλέξιο Κούγια», γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «θα είναι και εκπρόσωπος της ομάδας μας στο συμβούλιο της Super League με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου».
Ετσι, μετά την παραίτηση Μαρινάκη από την προεδρία της Super Legue, ο ΟΣΠΦ βάζει στη λίγκα ως εκπρόσωπο έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» στα θέματα του ποδοσφαίρου (θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Κούγιας έχει περάσει από προεδρικούς θώκους ποδοσφαιρικών ομάδων).
Το σίγουρο είναι ότι δεν… θα πλήξουμε.
UNILEVER: Στο αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Yellow Wood Partners περνούν τα εμπορικά σήματα της Elida Beauty (Timotei, Monsavon και Zwitsal) που ανήκει στη Unilever.
Η Elida Beauty περιλαμβάνει περισσότερες από 20 μάρκες ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των Q-Tips, Caress, Timotei και Tigi. Η επιχείρηση πραγματοποίησε κύκλο εργασιών περίπου 0,8 δισ. ευρώ το 2022.
Ο πολυεθνικός κολοσσός Unilever, όπως σας έχει ενημερώσει έγκαιρα η στήλη, θέλει να επικεντρωθεί στις 30 ισχυρότερες μάρκες της, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% των πωλήσεών της.
Το επενδυτικό ταμείο Yellow Wood ελέγχει επίσης τα προϊόντα περιποίησης ποδιών Scholl και έχει ήδη αποκτήσει την επωνυμία περιποίησης δέρματος Suave από τη Unilever τον περασμένο Μάιο.
ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΕΑΠ: Με μεγάλα discount έναντι των εσωτερικών τους αξιών της 30ής Σεπτεμβρίου του 2023 εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στο ΧΑ οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ (π.χ. κοντά στο 29% για την Premia και στο 33% για την BriQ Properties).
Αν και οι μετοχές του κλάδου δεν έχουν ακολουθήσει φέτος το γενικότερο έντονα ανοδικό ρεύμα στο ΧΑ, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, με τους αγοραστές να παραθέτουν τρία επιχειρήματα.
Πρώτον, τα discount με τα οποία διαπραγματεύονται οι συγκεκριμένες μετοχές είναι ήδη μεγάλα και πολύ πιθανόν να διευρυνθούν περαιτέρω με τη λήξη της τρέχουσας χρήσης (31/12/2023), όταν θα προκύψουν οι νέες αποτιμήσεις των ακινήτων τους και θα λογιστικοποιηθούν τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου (π.χ. η Premia θα καταγράψει κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ μόνο από την πώληση οικοπέδου της στον Ελαιώνα).
Δεύτερον, μετά το φετινό ράλι, οι αναλυτές προβλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση του Euribor και γενικότερα των επιτοκίων από το 2024 και μετά, εξέλιξη που θα λειτουργήσει υπέρ της κτηματαγοράς.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει το ζήτημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΕΑΠ, με τις εταιρείες του κλάδου να ζητούν τροποποιήσεις που θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα και την ευελιξία τους.
Οψόμεθα…
MATRIX PACK: Πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 576.900 ευρώ της εταιρείας που παράγει χάρτινα καλαμάκια, την οποία είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση των μετόχων στις 11 Δεκεμβρίου.
Η Matrix Pack διαθέτει 7 παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό και από το 2017 έως σήμερα έχει επενδύσει, σύμφωνα με τη διοίκησή της, πάνω από 130 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, κατά δήλωση της διοίκησής της, παράγει 20 δισ. χάρτινα καλαμάκια ετησίως και από το περασμένο καλοκαίρι έχει επενδύσει σε αυτήν η Southbridge 18 εκατ. ευρώ, αποκτώντας το 35% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Όμως το οικονομικό της αποτύπωμα στην παγκόσμια αγορά, παρά τις διεθνείς συνεργασίες και τους πολυεθνικούς πελάτες που έχει, όπως είναι παραδείγματος χάριν τα McDonald’s, παραμένει μικρό.
Το 2021 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 39,37 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ, πέρυσι ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ και οι ζημιές διαμορφώθηκαν στο 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκησή της εκτιμά ότι ο τζίρος το 2024 θα ξεπεράσει τα 83 εκατ. ευρώ και θα «πιάσει» τα 170 εκατ. ευρώ το 2025.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναρτήσει τις οικονομικές καταστάσεις για το 2022, οπότε δεν μπορούμε να σας πούμε με ακρίβεια το αποτύπωμά της...
UNICREDIT: Νέες κινήσεις της ιταλικής τράπεζας στο μέτωπο των εξαγορών μετά την απόκτηση του 9% της Alpha Bank και την εξαγορά της θυγατρικής της στη Ρουμανία, προανήγγειλε ο CEO Andrea Orcel.
«Είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουμε σε κάποιες εξαγορές τα επόμενα χρόνια, ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε μιλώντας στη γερμανική FAZ.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα κάνει «πειθαρχημένες» κινήσεις. «Κάποιες τράπεζες δεν θέλουν να κάνουν δουλειές. Άλλες είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένες. Οπότε μένουμε μακριά, είμαστε πειθαρχημένοι», σημείωσε, στέλνοντας σήμα και για το deal με την Alpha.
Όταν δε ερωτήθηκε αν αναφέρεται σε πιθανές εξαγορές σε Γερμανία, Αυστρία ή Ιταλία -τις βασικές αγορές που δραστηριοποιείται η UniCredit- υπογράμμισε ότι «είναι πιο δύσκολες αγορές, οι τιμές είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα».
Για ποιον χτυπά η… καμπάνα;