ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είπε πολλά ο Στέφανος του ΣΥΡΙΖΑ χθες στον Alpha, αλλά αυτό που υποθέτουμε ότι έπιασε τα περισσότερα αυτιά στην αγορά ήταν οι προτάσεις του για ριζικές αλλαγές στη φορολογία, με τις οποίες άρχισε να ρίχνει… παραγάδι σε πολύ κόσμο.
Σύμφωνα με όσα είπε, για τα νομικά πρόσωπα προτείνει μείωση της φορολογίας στο 17%, εφόσον τα κέρδη δεν ξεπερνούν τις 220.000 ευρώ τον χρόνο. Πρόσθεσε δε ότι στην κατηγορία αυτή ανήκει το 97% των ελληνικών επιχειρήσεων. Για πάνω από τις 220.000 ευρώ κέρδους, προτείνει φορολογικό συντελεστή 24%.
Για τα φυσικά πρόσωπα προτείνει ενιαίο, προοδευτικό συντελεστή για πάσης φύσεως εισοδήματα, περιλαμβανομένων και των μερισμάτων, προκειμένου να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα.
Τέλος, προτείνει την πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου, τονίζοντας ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα ενέχει ρίσκο. Προφανώς τα παραπάνω δεν συνιστούν πλήρη πρόταση, ούτε και… κοστολογημένη, υποθέτουμε.
Έδωσε στίγμα προθέσεων, όμως, για πλήρη αλλαγή του φορολογικού πλαισίου. Κάτι που πολλοί (εντός και εκτός αριστερής πολιτικής άποψης), θα περιμένουν να ακούσουν με ενδιαφέρον.
ΥΓ: Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι επίσης χθες ο Γιώργος Τσίπρας μίλησε για αύξηση της συνολικής φορολόγησης στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, αθροίζοντας άμεσους και έμμεσους φόρους, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Προφανώς ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ θυμάται τα παθήματα της προηγούμενης έκδοσής του και γυρίζει το τιμόνι.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στην περιοχή του 6% έχει πλησιάσει πλέον το άνοιγμα της ψαλίδας (spread) ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Οκτώβριο. Κάπου μεταξύ 0,46% για τις πρώτες και 6,2% για τις δεύτερες!
Αυτό μπορεί να αρέσει πολύ στους μετόχους των τραπεζών (αφού αυξάνει τα κέρδη), δεν συμφέρει όμως καθόλου τους καταθέτες, που βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να έχουν ασήμαντη απόδοση σε σχέση με τον πληθωρισμό.
Επιπλέον, τόσο οι ιδιώτες πελάτες όσο και οι επιχειρήσεις δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Στα δάνεια προς ιδιώτες, με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2023 της ΕΚΤ, η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα επιτόκια μετά την Κύπρο και τις τρεις χώρες της Βαλτικής.
Ομοίως στα επιχειρηματικά δάνεια διαθέτουμε τα υψηλότερα επιτόκια μετά τις χώρες που προαναφέρθηκαν, συν τη Σλοβακία.
Αρκετοί αναμένουν να δουν πόσο θα βελτιωθεί η κατάσταση τώρα που παίρνουμε τις επενδυτικές βαθμίδες τη μία πίσω από την άλλη, μειώνοντας το «ρίσκο χώρας».
Ίδωμεν.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Πίεση σε ΕΚΤ/SSM, προκειμένου να χαλαρώσουν τα κριτήρια, ως προς την ανταμοιβή μετόχων, ασκούν ευρωπαϊκές τράπεζες και επενδυτές, με αφορμή την αποχώρηση του A. Enria από τη θέση του επικεφαλής του SSM.
Με δεδομένο ότι κατά τη θητεία Enria αυξήθηκε το ποσοστό διανομής κερδών και εγκρίθηκαν μεγάλα προγράμματα επαναγοράς (π.χ. UniCredit), επιτρέποντας συνολικές αποδόσεις που έφθαναν ή και υπερέβησαν το 10%, η «ταμπακέρα» φαίνεται να βρίσκεται στην επόμενη ημέρα. Τράπεζες και επενδυτές επιδιώκουν να βρεθούν σε όσο το δυνατόν καλύτερη αφετηρία, στην έναρξη θητείας της Claudia Buch.
Όσο για το επιχείρημα των χαμηλών αποτιμήσεων, λόγω χαμηλότερης συνολικής ανταμοιβής των μετόχων, σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες, η πρόσφατη αναφορά του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Luis de Guindos, ίσως να εξηγεί και τη στάση των επενδυτών.
Ο De Guindos χαρακτήρισε ψευδαίσθηση μέρος της φετινής κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διευρύνθηκε, λόγω της καθυστέρησης ανόδου των επιτοκίων καταθέσεων, σε σχέση με την αυτόματη άνοδο του κυμαινόμενου επιτοκίου χορηγήσεων. Κατάσταση που θα αναστραφεί καθώς η ΕΚΤ περιορίζει τη ρευστότητα, ενώ η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα χτυπήσει την ποιότητα των ισολογισμών, αυξάνοντας τις προβλέψεις.
Με τις ίδιες ανησυχίες, οι επενδυτές κρατούν τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών σε επίπεδα της τάξης του 0,7 με 0,8 φορές την καθαρή ενσώματη λογιστική τους αξία, εστιάζοντας στις επιδόσεις τους κατά το 2025, όταν δηλαδή θα βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ο κύκλος αποκλιμάκωσης επιτοκίων.
ΚΟΣΜΙΚΟΝ: Το γνωστό κυρίως για το γαλακτομπούρεκό του ζαχαροπλαστείο, που «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, προχωρά στη διανομή προμερίσματος για την τρέχουσα χρήση. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου εμφάνισε πωλήσεις 8,295 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 1,741 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,323 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια όλης της περασμένης χρονιάς, το Κοσμικόν πέτυχε πωλήσεις 9,324 εκατ. ευρώ (από 8,387 εκατ. ευρώ το 2021) και καθαρά κέρδη 1,473 εκατ. ευρώ (το 2021 ήταν 1,539 εκατ. ευρώ).
Για τη χρήση του 2022, το διοικητικό του συμβούλιο είχε προτείνει τη διανομή μερίσματος 1,3 εκατ. ευρώ.
MΑΝΟΣ: «Ανακοίνωσε την επιστολική ψήφο που ισχύει εδώ και δεκαετίες αλλού και θάμπωσε τη νωθρή και άβουλη κοινωνία, ώστε να παραβλέψει τα άθλια αποτελέσματα στα οποία οδηγεί η λίστα επικρατείας και η σταυροδοσία των celebrities».
Με αυτό το σχόλιο στο «Χ» συνόδευσε το άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Στέφανος Μάνος… μαινόμενος για την απόφαση της κυβέρνησης να μην αλλάξει τα δεδομένα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ανάλογο ύφος έχει και το άρθρο, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του οποίου, αναδημοσιεύουμε: «Με σταυρό και λίστα επικρατείας μπορείτε να φανταστείτε ποιοι θα εκλεγούν. Η λύση μού φαίνεται "ενδεδειγμένη" για έναν κυνικό λόγο. Θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να εμφανίσει τη Ν.Δ. νικήτρια των εκλογών, ένα αποτέλεσμα μη βέβαιο σε περίπτωση διαίρεσης της επικράτειας σε περιφέρειες. Το είδαμε άλλωστε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Θυσιάζει ο κ. Μητσοτάκης τη σωστή δημοκρατική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη για τον εφήμερο κομπασμό της νίκης στις ευρωεκλογές. Είναι θλιβερό. Άλλα πέντε χαμένα χρόνια στον βωμό του αχαλίνωτου κομματισμού».
Αυτό είναι που λένε, άμα έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς!