ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Εξακολουθεί να λάμπει δια της... απουσίας της, ακόμη και μετά την αποχώρηση της ομάδας «6+6» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο ότι δεν κατέλαβε κάποια ηγετική θέση, στην εξ αδιαιρέτου κοινοβουλευτική ομάδα με τις «ομπρέλες». Περί αυτού σάς είχαμε ενημερώσει έγκαιρα. Ότι προσώρας, ηγεσία «γιοκ» για την Έφη.
Όμως τόσες μέρες δεν έχει κάνει ούτε μία δημόσια εμφάνιση, έστω για... δείγμα, να υπερασπιστεί τα της αποχώρησης και να δώσει στίγμα για τον νέο σχηματισμό, όπως κάνουν σχεδόν καθημερινά άλλοι σύντροφοί της.
Τι συμβαίνει; Η βολική «εξήγηση» που κυκλοφορεί, είναι ότι πρόκειται για συνέχεια στη στάση αναχωρητισμού που εκδήλωσε μετά την ήττα στις εσωκομματικές εκλογές. Είναι ακόμα κουρασμένη, λέει, κι έχει επιλέξει «να κάνει ένα βήμα πίσω», σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Βέβαια, αν έκανε δημόσιες εμφανίσεις και έπαιρνε ηγετικό ρόλο στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, θα ήταν σαν να ομολογούσε τη λευκή απεργία που έκανε προ διμήνου, όταν αρνήθηκε την πρόταση Κασσελάκη να αναλάβει όποια θέση ήθελε στη Βουλή, επικαλούμενη «έλλειψη ενέργειας».
Υπάρχει όμως και δεύτερη, πιο ενδιαφέρουσα ερμηνεία, που μας είπαν κάτι πουλάκια που δεν πτοούνται από το κρύο της εποχής και σκάνε στο παραθύρι μας: ότι η Έφη ήταν ίσως η πιο διστακτική στο θέμα της αποχώρησης (αντίθετα με τον Τζανακόπουλο, που ήταν… Ταλιμπάν) κι ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις κόντρες των ημερών.
Αυτό που επιθυμεί -και σύμφωνα με τα πουλάκια το έχει «κλειδώσει»- είναι η μετακόμισή της στις Βρυξέλλες, με όχημα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό; Πρώτον, διότι δεν μπορεί να είναι σε δύο Κοινοβούλια, αφού βρίσκεται ήδη στο ελληνικό. Για το... δεύτερο, διαβάστε παρακάτω.
ΓΚΑΛΟΠ: Όλοι περιμένουν τις πρώτες επίσημες μετρήσεις για το νέο σχήμα που αντιπροσωπεύει η κοινή κοινοβουλευτική ομάδα όσων αποχώρησαν από το κόμμα. Για να γίνει βέβαια αυτό πιο επίσημα, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ωστόσο, εν αναμονή των γκάλοπ, τα πουλάκια που γράφαμε παραπάνω μάς έδωσαν μια πρώτη γεύση και μάλιστα… δικομματική. Ανεπίσημα λοιπόν (και με την επιφύλαξη ότι τα πράγματα παραμένουν πολύ ρευστά για ευνόητους λόγους), οι μετρήσεις που διεξάγονται ήδη δίνουν προς το παρόν μια αναλογία 1 προς 4 ανάμεσα στους αποχωρήσαντες και τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ, μια σχέση στην οποία ακούγεται ότι καταλήγουν στο περίπου και οι μετρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ενδεικτικά, με ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%, αυτό θα μας έδινε 3% και 12%, αλλά ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος πόσο κάτω (ή και πάνω) μπορούν να πάνε τα ποσοστά, καθώς άλλοι φεύγουν για όμορα κόμματα κι άλλοι ενδεχομένως έρχονται.
Αν έστω και κατά προσέγγιση οι μετρήσεις αυτές βγουν αληθινές, τότε οι αποχωρήσαντες θα δυσκολευτούν να πάρουν ποσοστό κοντά στο 5% για να βγάλουν δύο ευρωβουλευτές, ενώ το 3% για έναν βουλευτή -την Έφη που λέγαμε παραπάνω- μοιάζει προς το παρόν πιθανότερο.
Κάτι τέτοιο όμως έχει και παρενέργειες στις κυοφορούμενες διεργασίες με συγγενείς χώρους. Ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στη συνεργασία που επιθυμούν οι 11, με την «πράσινη» κίνηση του Πέτρου Κόκκαλη. Ο οποίος, θυμίζουμε, είναι (ανεξάρτητος πλέον) ευρωβουλευτής. Διότι καλές οι τυχόν ιδεολογικές προσεγγίσεις, αλλά η πολιτική έχει και την αριθμητική της.
PLUM: Σε βρετανική fintech με… ελληνικό άρωμα ποντάρει η Eurobank, που ανακοίνωσε εχθές ότι αποκτά μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία.
Η Plum έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή «έξυπνης» διαχείρισης κεφαλαίων, που διευκολύνει επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα, ακόμη και κρυπτονομίσματα μέσω κινητού τηλεφώνου.
Μέσα σε πέντε χρόνια, η εταιρεία έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά, καθώς από ένα chatbot στο Facebook και δύο συνιδρυτές που μοιράζονταν ένα «σκουριασμένο γραφείο στο Σόχο», όπως γράφει και η ίδια στην ιστοσελίδα της, έχει ήδη παρουσία σε 10 αγορές, με πάνω από 1,8 εκατ. πελάτες ανά την Ευρώπη, γραφεία στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στη Λευκωσία και 180 υπαλλήλους.
Μεταξύ των συνιδρυτών και CEO της fintech ο Βίκτωρ Τροκούδης, πρώην στέλεχος της Wise και ιδρυτής της Bluebird.
Με βάση τους όρους του deal, η ελληνική τράπεζα θα επενδύσει αρχικά 5 εκατ. ευρώ και υπό προϋποθέσεις ακόμη 5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ θα διερευνηθεί και εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα εντός του επόμενου έτους.
ΤΧΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Κατηγορηματικές ήταν χθες έγκυρες πηγές της αγοράς. Καμία επαφή δεν έχει υπάρξει με ιταλική τράπεζα.
Δεν έμειναν όμως εκεί. Ξεκαθάρισαν ότι η στρατηγική είναι συγκεκριμένη και προβλέπει ότι η απόφαση για τη διαδικασία αποεπένδυσης από την Τράπεζα Πειραιώς θα ληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.
Όταν αρμόδιες πηγές ρωτήθηκαν από συνεργάτη της στήλης αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτός ο προγραμματισμός, η απάντηση ήταν... ξερή: «Καμία».
Δεν θα τους πιστεύαμε ίσως (στην Ελλάδα είμαστε άλλωστε), αν δεν γνωρίζαμε ότι το ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ στη Πειραιώς είναι υψηλό (27%), κι από την άλλη, ότι η Πειραιώς έχει ήδη μεγαλομέτοχο τον «πολύ» John Paulson, με περίπου 18%, που θέλει δουλειά ακόμη για να ρεφάρει.
Είπαμε, ελκυστική η Πειραιώς και πολύ καλά τα πάει, αλλά είναι λίγο δύσκολο να αρχίσουν ξαφνικά να… σφάζονται «στρατηγικά» παλικάρια στην ποδιά της.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «Μασάζ» στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς έκανε χθες στους βουλευτές της ΝΔ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το μαντέψατε, υποθέτουμε, ότι η προσπάθεια αφορούσε το φορολογικό νομοσχέδιο και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Γύρω στους 60-70 βουλευτές έδωσαν το παρών και όπως μαθαίνουμε, γενικώς το κλίμα ήταν μάλλον ήρεμο, χωρίς να λείπουν οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις, όπως τις μετέφεραν οι βουλευτές εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών.
Από τις πιο ηχηρές ενστάσεις, λένε οι πράκτορες της στήλης, έκαναν οι «σαμαρικοί» βουλευτές Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και ο πρώην υπουργός Άμυνας και βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξαν ότι τα περιθώρια νέων «συμβιβασμών» είναι πολύ στενά, ωστόσο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για 2-3 «μικροπαρεμβάσεις», εφόσον το επιτρέψουν οι αριθμοί.
Άλλωστε, ήδη τα προβλεπόμενα έσοδα… κουτσουρεύτηκαν από τα 600-620 εκατ. ευρώ, στα 540 εκατ.
LAVIPHARM: Από τις μετοχές που ξεχώρισαν στη χθεσινή συνεδρίαση, επανήλθε άνω του 0,70 ευρώ, με άνοδο 5,25% και εκτίναξη του τζίρου.
H μετοχή κινείται σε υψηλά τετραμήνου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου. Από τις αρχές του έτους, καταγράφει άνοδο άνω του 80%.
Η εταιρεία έχει στείλει σήμα… επαναφοράς από τα αποτελέσματα εννεαμήνου, εμφανίζοντας ευρεία άνοδο σε τζίρο και λειτουργικά κέρδη, με τα EBITDA στο εξάμηνο να υπερβαίνουν το σύνολο της χρήσης και ανεβασμένες εξαγωγές.
Πλήττεται ωστόσο στην «κάτω γραμμή», όπως και το σύνολο του κλάδου, τόσο από το clawback όσο και από την άνοδο των επιτοκίων.
Οι επενδυτές ποντάρουν στην απόκτηση νέων φαρμάκων από την εισηγμένη, το «μπάσιμο» στην πολλά υποσχόμενη φαρμακευτική κάνναβη αλλά και στο ενδεχόμενο διανομής μερίσματος από την επόμενη χρήση.
OTE: Ο Κώστας Νεμπής, σήμερα CEO της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom, είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται στην αγορά για τη διαδοχή του Μιχάλη Τσαμάζ. Το «μαγαζί» άλλωστε το ξέρει, καθώς στο παρελθόν έχει θητεύσει σε κορυφαίες θέσεις στον όμιλο ΟTΕ.
Για το θέμα της διαδοχής, νεότερα αναμένονται τον Δεκέμβριο. Παρότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα, οι Γερμανοί της Deutsche Telekom δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει οριστικά στο ποιος θα αναλάβει το τιμόνι του ΟΤE. Σήμερα Πέμπτη στην έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη για το θέμα.
Οι επόμενοι μήνες, πάντως, θα αποτελέσουν το μεταβατικό διάστημα στο οποίο θα εγκατασταθεί η νέα διοικητική ομάδα του ΟTΕ, που θα επικουρεί τον νέο επικεφαλής του Οργανισμού.
Οι βάσεις άλλωστε έχουν μπει και οποιαδήποτε αλλαγή δεν αναμένεται να «ταρακουνήσει» το ισχυρό οικοδόμημα που έστησε τόσα χρόνια ο Μιχάλης Τσαμάζ.