ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η στήλη προειδοποίησε ψύχραιμα ότι διαμορφώνεται μια απειλητική κατάσταση στη διεθνή αγορά ομολόγων (με επίκεντρο τις ΗΠΑ), που θα επηρεάσει τις αγορές, μεταξύ αυτών και τη δική μας, καταγράφοντας και τον χρησμό του Jamie Dimon.
Τώρα έχουμε άλλον ένα χρησμό για την επιστροφή των «τιμωρών» στις αγορές, από τον άνθρωπο που καθιέρωσε τον όρο «bond vigilantes», τον επίσης γνωστό Ed Υardeni (φωτό), την άποψη του οποίου μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο θέμα μας από τους Financial Times.
Εμείς θα ασχοληθούμε με τα… χοντρά τού τι συμβαίνει. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 0,50%, μήνα με μήνα, το γερμανικό 10ετές έφτασε στο 3% για πρώτη φορά από το 2011, ενώ απότομη άνοδο καταγράφουν και οι μεγαλύτερες διάρκειες. Όπως π.χ. το 30ετές αμερικανικό ομόλογο που για λίγο ξεπέρασε και το 5%, για να προσγειωθεί περίπου στο 4,85%.
Στην Αυστρία, που το 2020 εξέδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο μόλις 0,85%, η τιμή του έχει τώρα πέσει κατά 67%, με αποτέλεσμα η απόδοση (το yield αγγλιστί) να φλερτάρει με το 3%.
Με άλλα λόγια, οι αγορές τιμολογούν παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα και παύουν σταδιακά να προεξοφλούν ως «κανονικότητα» τα πολύ χαμηλά επιτόκια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Κι αυτό το καθεστώς μονιμοποίησης των υψηλών επιτοκίων, λένε αρκετοί ειδικοί, μέσα και από το μένος των «bond vigilantes», μπορεί να φέρει πιστωτική κρίση (credit crunch) και έντονη ύφεση, με αρχή τις ΗΠΑ, όπου το έλλειμμα έχει ξεφύγει!
Όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τις αγορές που «έμαθαν» στο φθηνό χρήμα και σε ελάχιστο κόστος ευκαιρίας. Κι αυτό βεβαίως ισχύει πρωτίστως για τους «σοφιστικέ» επενδυτές που ασχολούνται (και) με το ελληνικό χρηματιστήριο, ή τουλάχιστον με τις μεγαλύτερες εταιρείες του.
Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι παρά την πρόσφατη πρώτη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, το ελληνικό 10ετές καταγράφει αύξηση της απόδοσ;hς του κατά 0,50%, μέσα σε ένα μήνα, ακολουθώντας το ρεύμα, παρότι διαφέρει από τα υπόλοιπα ομόλογα δυτικοευρωπαϊκών χωρών στο ότι βρίσκεται κατά 0,24% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ανεξάρτητα λοιπόν από τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις, καλό είναι να έχουμε στο νου μας τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κaι επιδεινώνεται από όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ με τη διαμάχη μεταξύ Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικάνων, το «σταμάτα-ξεκίνα» με τον προϋπολογισμό τους και την καθαίρεση του προέδρου της Βουλής.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ: Πολύ σούσουρο επικρατεί στην αγορά για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε αλυσίδες ηλεκτρικών και καλλυντικών, τα οποία συχνά-πυκνά επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη.
Τα πρόστιμα βασίστηκαν σε παραβάσεις που αφορούν στον τρόπο αναγραφής και κοινοποίησης των εκπτωτικών τιμών, όσοι όμως αντιδρούν, υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ δεν έλαβαν υπόψη βασικές παραδοχές λειτουργίας του εμπορίου.
Κάποιοι έσπευσαν να πληρώσουν το πρόστιμο (αλυσίδα Public), προκειμένου να ωφεληθούν από τη μείωσ;h του κατά 50% αν το πράξουν άμεσα, ενώ άλλοι «προτιμούν να τα φάνε στους δικηγόρους» παρά να παραδεχθούν πως ακολούθησαν παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές.
Οι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου συνομολογούν «πως ο έλεγχος είναι θεμιτός και δικαίωμα των Αρχών και του κράτους», ωστόσο η πλειονότητα θεωρεί πως η Υπουργική Απόφαση 35935 του 2023 «μετάφρασε» ελλιπώς τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και χωρίς διαβούλευση τον τρόπο αποτύπωσης των εκπτώσεων.
Οι αλυσίδες ηλεκτρικών υποστηρίζουν πως όταν αλλάζουν εκατοντάδες τιμές καθημερινά λόγω ανταγωνισμού (είναι εξάλλου διαφημισμένη η εμπορική πρακτική της χαμηλότερης τιμής), είναι αδύνατον να διατηρούν σταθερή έκπτωση για 30 ημέρες, γεγονός που τους οδήγησε στη «φάκα» των προστίμων. Επισημαίνουν δε ότι πριν τις 15 Ιουλίου (ημερομηνία έναρξης θερινών εκπτώσεων), είχαν ζητήσει διευκρινίσεις που δεν έλαβαν.
Ο αντίλογος στον «λόγο» των υπηρεσιών του ΥΠΑΝ θα είχε ίσως μικρή σημασία, αν δεν ακούγονταν και από επιχειρήσεις που δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο ελέγχων, αλλά έζησαν το «παράλογο» των φετινών εκπτωτικών κανόνων.
Είναι χαρακτηριστική παρατήρηση μεγάλης εταιρείας λιανεμπορίου στον χώρο της ένδυσης και της υπόδησης. Φέρνει το παράδειγμα ενός προϊόντος στο οποίο για τις πρώτες 30 ημέρες πρόσφερε έκπτωση 30% και ήθελε στο τέλος των εκπτώσεων να την ανεβάσει στο 50%. Πρακτικά της απαγορευόταν να δηλώσει το συνολικό ποσοστό, 50% έναντι της αρχικής τιμής, αλλά μόνον το 20% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.
Μ’ αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής αντιλαμβανόταν ότι η έκπτωση είναι «τσουρούτικη», λόγος ικανός να τον αποτρέψει να αγοράσει, σημειώνουν παράγοντες του κλάδου.
Κάποιος, δε, σημείωσε πως είναι σαν να διέφυγε στο ΥΠΑΝ το ότι οι εκπτώσεις διαρκούν 1,5 μήνα…
ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί -με εξαίρεση το πλουσιότερο 20%- έχουν πλέον ξοδέψει τις έξτρα αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια των lockdown.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Federal Reserve για τα οικονομικά των νοικοκυριών, οι καταθέσεις και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία ήταν λιγότερα τον περασμένο Ιούνιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.
Τα στοιχεία, εξηγούν οι ειδικοί, δείχνουν τη φθίνουσα δύναμη πυρός που διαθέτουν πλέον οι καταναλωτές στη χώρα, στοιχείο καθοριστικό για το εάν η υπερδύναμη θα αποφύγει την ύφεση.
Ως γνωστόν, η μεγάλης κλίμακας οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση και η «αναγκαστική» οικονομία που επέβαλαν οι καραντίνες βοήθησαν τους Αμερικανούς να συγκεντρώσουν αποθέματα επιπλέον μετρητών. Αυτά ήταν που εν πολλοίς τροφοδότησαν την ταχεία ανάκαμψη.
Τα «καλά», όμως, κάποτε τελειώνουν. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο εκτιμά ότι το τρέχον τρίμηνο δεν θα έχει μείνει... λέπι.
QUEST: Σε ξεκάθαρο πτωτικό κανάλι η μετοχή, η οποία έχει συμπληρώσει οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και 13 πτωτικές στις τελευταίες 14!
Εχθές έκλεισε με πτώση άνω του 2% στα 5,3 ευρώ, σε νέα χαμηλά τετραμήνου.
Ο τίτλος καταγράφει μια πτώση σχεδόν… απνευστί από το υψηλό στα 6,7 ευρώ στις 14 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, κρίσιμη αντίσταση για τη μετοχή είναι πλέον η ζώνη 5,56 - 5,64 ευρώ (ΚΜΟ 200 ημερών) ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη 4,9 - 5 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία του Θεοδ. Φέσσα συμμετέχει και στη διαγωνιστική διαδικασία για την Κωτσόβολος, έχοντας υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά.
ΜΑΘΙΟΣ: Εργο με έντονες συγκινήσεις και… φθηνό εισιτήριο παίχτηκε χθες στη μετοχή. Ο τίτλος άνοιξε με βουτιά 22,11%, στο 0,74 ευρώ, έκανε υψηλό συνεδρίασης στο 1 ευρώ ή +5,26% και εντέλει έκλεισε στο 0,93 ευρώ ή 2,11% χαμηλότερα.
Μιλάμε για διακύμανση 27,37% (εξού και οι συγκινήσεις). Όλα αυτά, όμως, με 31 πράξεις και συνολικό τζίρο 2.161 ευρώ.
Εξού και το φθηνό εισιτήριο...
ΕΚΤΕΡ: Χαμηλότερος όγκος (194 χιλιάδες τεμάχια) και διατήρηση των προχθεσινών ισχυρών κερδών (26,6%) στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο τίτλος έφτασε ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 2,92 ευρώ (+5,8%), για να κλείσει εντέλει στα 2,75 ευρώ με οριακές απώλειες.
Υψηλό έτους, θυμίζουμε, στα 3,15 ευρώ.
ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Με πολύ ενδιαφέρον αναμένουν μέλη του ΣΕΒ την ομιλία Κασσελάκη στην Ανοιχτή Συνέλευση του συνδέσμου, την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία παραδοσιακά μιλά ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι απολύτως έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η καθιερωμένη πρόσκληση έγινε αποδεκτή, παρότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετρά λίγες μέρες στη θέση.
Το ενδιαφέρον είναι απολύτως δικαιολογημένο, κι όχι μόνο επειδή είναι ο νέος ηγέτης του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (για να θυμηθούμε και το πλήρες όνομα). Μεγάλο ρόλο παίζει και το ότι έχει σπουδάσει σε ονομαστά σχολεία και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, έχει περάσει από την Goldman Sachs κι έχει δοκιμαστεί στο στίβο της ναυτιλίας.
Θα μπορούσε δηλαδή, που λέει ο λόγος, να είναι και «C level Εxecutive», σε κάποιο από τα μεγάλα μέλη του ΣΕΒ.
Όπως και να το κάνουμε, ο συνδυασμός… ιντριγκάρει.