ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Με σχετική καθυστέρηση και μέσω social media επέλεξε να απαντήσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για το θέμα των εμβολίων και την επίθεση που δέχτηκε από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Ενώ όμως κατέγραψε αναλυτικά προηγούμενες επιθέσεις που η ίδια υποστηρίζει ότι δέχτηκε, δεν πήρε θέση για την «ταμπακέρα»: για ποιον λόγο δηλαδή άλλαξε την αρχική απόφαση για τη συνταγογράφηση των εμβολίων μέσα σε λίγες ώρες και αφού είχε προηγηθεί η ανάρτηση του επιχειρηματία με βαριές εκφράσεις και υπονοούμενα.
Προτίμησε το... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε: «Και βέβαια, εσχάτως περάσαμε στο ότι έχω πληρωθεί για τα εμβόλια της γρίπης και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο», είναι η μόνη αναφορά στο ζήτημα, σε μια ανάρτηση 500 λέξεων.
OPTIMA BANK: Το καμπανάκι της σημερινής συνεδρίασης θα χτυπήσει η διοίκηση, καθώς εισάγονται σε διαπραγμάτευση τα 73,6 εκατομμύρια μετοχών της Optima Bank -η πρώτη εισαγωγή τράπεζας στο χρηματιστήριο εδώ και 17 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπερκαλύφθηκε κατά 3,7 φορές καθώς συγκεντρώθηκαν 548,6 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 7,2 ευρώ.
Η μετοχή μπαίνει σε διαπραγμάτευση σε δύσκολη συγκυρία και με -κατά πολλούς- απαιτητική αποτίμηση. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει άτυπο green shoe που θα βγάλει άμυνα σε τυχόν γρήγορες ρευστοποιήσεις.
Μένει να δούμε τι θα πει και το ταμπλό.
ΡΕΑ: Λογιστικό κέρδος 10,16 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή ακινήτου σε εύλογη αξία έγραψε πέρυσι η κλινική. Η εταιρεία αγόρασε και το όμορο στις εγκαταστάσεις ακίνητο επί της Λ. Συγγρού 381, δαπανώντας 15,9 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στο τέλος του 2022 σε 41 εκατ. ευρώ.
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ: Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τις 20 Οκτωβρίου αποφάσισε η εταιρεία, με θέματα την εκλογή νέων μελών Δ.Σ. καθώς και ορκωτών ελεγκτών για τις χρήσεις 2021-22-23.
ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: Αυξημένο μίσθωμα καλείται να καταβάλει στην Εθνική Τράπεζα για την έκταση Αστέρια Γλυφάδας ο όμιλος Grivalia Hospitality, μέσω της εταιρείας Ναυσικά Τουριστικές Επαύλεις. Tο ενοίκιο αυξήθηκε από πέρυσι κατά 3% και το αυξημένο κόστος επιβάρυνε τα έξοδα της περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική δεν είναι ιδιοκτήτης της έκτασης. Την έχει μισθώσει, με μακροχρόνια σύμβαση, από την ΕΤΑΔ και την υπομίσθωσε στον όμιλο Grivalia Hospitality.
Ο καθαρός δανεισμός της Ναυσικά στο τέλος του 2022 ανερχόταν σε 106,6 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 147,7 εκατ. ευρώ.
SANI-IKOS: Οι εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφει ο τουρισμός κατά την τελευταία διετία βοηθά τον όμιλο να αυτοχρηματοδοτεί μέρος των επενδύσεών του. Στο παραπάνω πλαίσιο, η Σάνη Αναπτύξεως και Τουρισμού κάλυψε πρόσφατα ομολογιακό δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ της ομόσταυλης IKOS ΜΑΕ Διαχείρισης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων.
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Ομολογιακό δάνειο 9 εκατ. ευρώ που θα καλύψει η πρόσφατα εξαγορασθείσα εταιρεία Μητροπολιτικό Κολλέγιο αποφάσισε να εκδώσει η Alphabet Education. Η τελευταία ιδρύθηκε από τον Νίκο Σταθόπουλο, γνωστό και ως «Mr. BC Partners», τον περασμένο Ιούνιο και ελέγχει το 75,98% της Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των απαιτήσεων κεφαλαίου κίνησης και για εμπορικούς σκοπούς της Alphabet.
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Με υποχώρηση του κύκλου εργασιών και πίεση στα περιθώρια κέρδους έκλεισε η χρήση 2022 για την εταιρεία. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 103,27 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 13,4%, σε σχέση με το 2021. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 46,1 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο στο 44,6% (56,7% το 2021), τα EBITDA ανήλθαν σε 35,8 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 36,68% και τα κέρδη μετά από φόρους σε 17,9 εκατ. ευρώ (-56%).
Υπενθυμίζεται ότι το 100% της Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα-Γρανίτες πωλήθηκε από την οικογένεια Παυλίδη στην Element Capital Markets Partners και εν συνεχεία, μετά από μερικούς μήνες, το fund πώλησε τον όμιλο στον Χριστόφορο Παυλίδη.
ΕΜΒΟΛΙΑ: Τα… χάπια τους μάλλον θα χρειαστούν όσοι έσπευσαν μέσα στη θολούρα της πανδημίας να επενδύσουν στις φαρμακοβιομηχανίες που ενεπλάκησαν με τα εμβόλια, θεωρώντας ότι το στοίχημα είναι «σίγουρο».
Από την κορύφωσή τους στα τέλη του 2021 οι μετοχές της Pfizer έχουν πέσει 46%. Αυτές της BioNTech, με την οποία συνεργάστηκε η πρώτη, έχουν χάσει το 75% της αξίας τους. Η Moderna μετρά απώλειες που φτάνουν το 79%.
Αν πάμε… παρακάτω, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Για παράδειγμα, η Novavax, που πούλησε πολύ λιγότερα mRNA, μετρά πτώση 97%!
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μηδένισε και επίσημα το ράλι της αγοράς που ξεκίνησε στις 22 Μαΐου, μετά την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες κάλπες. Την Παρασκευή προ εκλογών το κλείσιμο ήταν στις 1.132 και στο τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας ο ΓΔ αναρριχήθηκε στις 1.201 μονάδες. Τέλη Ιουλίου πέτυχε η αγορά το υψηλό έτους στις 1.345 και έκτοτε μετρά απώλειες 13,16%.
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές βαρύ, ενώ στην Αθήνα ένας ακόμα παράγοντας προβληματισμού είναι το κλείσιμο χθες σε χαμηλό ημέρας (1.168 μονάδες), κάτω δηλαδή από τη στήριξη στη ζώνη των 1.180 μονάδων.
Με βάση την τεχνική ανάλυση, συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από τη ζώνη 1.162 - 1.152 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) δημιουργεί κίνδυνο για νέο κύμα πωλήσεων από τους long, αλλά και χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.