Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 22 2023

Epsilon Net και Αλουμύλ: Βάλαν τα χεράκια τους, βγάλαν τα ματάκια τους-Το παράπονο της Ρόδου-Σφηνάκια για ΤΕΝΕΡΓ, Jumbo

Epsilon Net και Αλουμύλ: Βάλαν τα χεράκια τους, βγάλαν τα ματάκια τους-Το παράπονο της Ρόδου-Σφηνάκια για ΤΕΝΕΡΓ, Jumbo

EPSILON NET: Θα μονοπωλούσε τον τίτλο της αρνητικής έκπληξης της εβδομάδας, αν δεν υπήρχε η Αλουμύλ (ελπίζουμε να μην… τριτώσει το κακό σήμερα). Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε το ίδιο φαινόμενο, του «βάζω τα χεράκια μου και βγάζω τα ματάκια μου.

Ο Γιάννης Μίχος (φωτ.) από τη Θεσσαλονίκη, ο ισχυρός άνδρας της ΕΠΣΙΛ, έχει αποδειχτεί πολύ ικανός «deal maker» και είναι πλέον έμπειρος. Κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα μεγέθη της εταιρείας του σε χρόνο ρεκόρ, με σειρά ενίοτε τολμηρών εξαγορών, να αποκτήσει μέτοχο την Εθνική Τράπεζα και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, μπαίνοντας στη 30άδα των πιο μεγάλων εταιρειών.

Θα έπρεπε να το σκεφτεί πολλές φορές πριν επιλέξει έναν αμφιλεγόμενο τρόπο λογιστικού χειρισμού των stock options, που τον υποχρεώνει τώρα να προχωρήσει σε προσαρμογές των αποτελεσμάτων. Και ωσάν να μην έφτανε αυτό, χρειάστηκε να κάνει δεύτερη ανακοίνωση χθες για το πώς θα γίνει τελικά ο χειρισμός. Η μετοχή έφτασε σε απώλειες το 30%, για να κλείσει τελικά στο -15,8% με συναλλαγές που ξεπέρασαν το 1,1% του αριθμού μετοχών.

Μέσα σε μια μέρα έχασε καμιά εκατοστή εκατομμύρια σε κεφαλαιοποίηση -και μένει να δούμε τι θα γίνει σήμερα και τις επόμενες μέρες.

Γενικώς κάτι τέτοιες «εκπλήξεις» δεν τις ξεχνάει εύκολα η αγορά.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Ο επίσης βορειοελλαδίτης Γιώργος Μυλωνάς, αποτελεί άλλου τύπου περίπτωση. Αφού πρώτα έβγαλε πολύ χαμηλά αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι (για λόγους κατανοητούς, που έχουν εξηγηθεί σε άλλα θέματα του Euroday.gr), χωρίς να έχει κάνει profit warning, θεώρησε σκόπιμο να ανοίξει «πόλεμο» με τους servicers, επειδή δεν πουλάνε (κουρεμένα) τα δάνεια του, εμποδίζοντας όπως είπε, την αλματώδη ανάπτυξη της εταιρείας.

Κι επειδή κάτι τέτοια δεν τα πολυκαταλαβαίνει η αγορά μας, «έφαγε» ένα σωρευτικό -33% σε δύο ημέρες, που στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, περιλαμβανομένης και της χθεσινής, περιορίστηκε σε -28%, αφού η ΑΛΟΥΜΥΛ υποχρεώθηκε να βγάλει «διευκρινιστική» ανακοίνωση προχθές

ΥΓ: To πόσο θα έπρεπε να πουλήσουν τα δάνεια οι servicers σε μια εταιρεία που πάει καλά και είναι σε θέση να τα αποπληρώνει κανονικά δεν μπορεί να το προσδιορίσει κάποιος αν δεν ξέρει ποια είναι τα επιτόκια, οι λήξεις κλπ. Σίγουρα πάντως σε μια εταιρεία που πάει καλά και τα εξυπηρετεί κανονικά, το κούρεμα έχει... δυσκολίες για αυτόν που θα το υπογράψει. Εκτός αν η εταιρεία είναι της μαμάς του.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Όχι και τόσο θετική και η χθεσινή συμπεριφορά του ΧΑ. Περισσότερο με "στάση" φάνηκε σε κάποιες από τις πηγές μας, παρά ως προμήνυμα αντίδρασης. Να δούμε πως θα πάει σήμερα.

 

CENERGY: Σε αρκετές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις προχώρησε η διοίκηση της εισηγμένης στα πλαίσια του χθεσινού conference call που παρέθεσε προς τους αναλυτές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

  • Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου που αυξήθηκε κατά 150% μέσα στο τελευταίο 18μηνο (2,5 δισ. ευρώ στις 30/6/2023) έχει ήδη σκαρφαλώσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα λόγω των σημαντικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.
  • Το ύψος του καθαρού δανεισμού αναμένεται να μειωθεί κατά το δεύτερο μισό του 2023, ενώ η αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA θα διαμορφώσει ένα δείκτη χρέους προς προσαρμοσμένο EBITTDA σε πολύ λογικά επίπεδα.
  • Πέρα από την εκτίναξη του φετινού προσαρμοσμένου EBITDA μεταξύ 180 και 200 εκατ. ευρώ, το 2024 αναμένεται να είναι πολύ θετική χρονιά, ενώ αισιοδοξία για ισχυρή ζήτηση και ικανοποιητικά περιθώρια υπάρχει και για τα επόμενα χρόνια.
  • Ακόμη και οι πλέον απαιτητικοί πελάτες ανά τον κόσμο εμπιστεύονται τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Cenergy και επιπλέον επανέρχονται με νέες παραγγελίες.
  • Οι φετινές επενδύσεις αναμένεται να κυμανθούν γύρω ή και λίγο υψηλότερα από το επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ο... στρατηγός άνεμος δεν ήταν ευνοϊκός το καλοκαίρι για την εισηγμένη, όπως επεσήμανε η διοίκηση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου. Ομως αυτό φαίνεται να αλλάζει καθώς μπαίνει το φθινόπωρο.

Η εταιρεία μάλιστα εκτιμά ότι η αυξημένη δυναμικότητα και οι ευνοϊκότερες ανεμολογικές συνθήκες θα επιστρέψουν να ανακάμψει από την αργή απόδοση του πρώτου εξαμήνου. Κλειδί αποτελεί και η πλήρης λειτουργία των ανεμογεννητριών στον Καφηρέα, συνολικού δυναμικού 327 MW, πριν από το τέλος τρίτου τριμήνου.

Σημειώστε ότι για μεγάλο μέρος της νέας δυναμικότητας υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις με τρίτους για εταιρικά PPA.

 

JUMBO: Κλειστά παραμένουν ένα από δυο καταστήματα της αλυσίδας στη Λάρισα καθώς και αυτό της Καρδίτσας μετά το καταστροφικό χτύπημα της καταιγίδας Daniel.

Η εταιρεία, πάντως δηλώνει ότι είναι πλήρως ασφαλισμένη κατά παντός κινδύνου για τις υλικές ζημιές καθώς και για την απώλεια κερδών ανά τοποθεσία.

Αγνωστος παραμένει ωστόσο ο χρόνος αποκατάστασης.

 

ΡΟΔΟΣ: Με το… ειδικό βάρος ως μιας από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρά από τις φετινές πυρκαγιές η Ενωση Ξενοδόχων του νησιού ζητά από τους βουλευτές Δωδεκανήσου να βάλουν πλάτη ώστε να μην προχωρήσει το σχέδιο για υπερδιπλασιασμό του Φόρου Διανυκτέρευσης.

Στην επιστολή τους συνοψίζουν τα επιχειρήματα του ξενοδοχειακού κλάδου. Επιτόκια και ανατιμήσεις, γράφουν, αλλοιώνουν κάθε προϋπολογισμό και έρχεται το κράτος με τις αυξήσεις να εισπράξει πάνω από 50 εκατ. ευρώ από τις διανυκτερεύσεις στο νησί.

Τα χρήματα, λένε θα αφαιρεθούν από την τοπική αγορά, ενώ συμπληρώνουν ότι ειδικά στην αρχή και το τέλος της σεζόν, οπότε η τιμή του «πακέτου» είναι χαμηλή, το βάρος γίνεται μεγαλύτερο και αυτό πλήττει την προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Το κράτος, υποστηρίζουν, καρπώνεται σε φόρους, εισφορές και τέλη, πάνω από το 1/3 της δαπάνης διαμονής των τουριστών, όταν μια μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση αδυνατεί να προσεγγίσει το 15% σε επίπεδο μεικτής κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v