ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Μέχρι και οι πιο πιστοί φίλοι της κυβέρνησης κρατούν μικρό καλάθι. Και δίκιο έχουν. Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ασήμαντης αποτελεσματικότητας, όπως, για παράδειγμα, η υποχρέωση πληρωμής χωρίς μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αφού έτσι κι αλλιώς τα μαύρα δεν ελέγχονται. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις πληρωμές με μετρητά σε ποσά πάνω από 500 ευρώ. Δηλαδή αν δώσει κάποιος χίλια ευρώ, πού θα το βρει η ΑΑΔΕ; Στην τσέπη αυτού που πληρώθηκε;
Τα όσα συμβαίνουν έχουν βεβαίως πολιτική εξήγηση, την οποία ολίγον περιπαικτικά παρουσίασαν χθες ακόμη και στον Σκάι: «Αυτοί που θίγονται είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι 9 στους 10 ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία».
Στην ίδια αιτία αποδίδεται και ο δισταγμός της κυβέρνησης να μιλήσει πιο αναλυτικά για την αλλαγή φορολογικών συντελεστών που ετοιμάζει για την ίδια εισοδηματική κατηγορία (την οποία προαναγγείλαμε στο Euro2day.gr από προχθές).
«Ερχονται οι δημοτικές, ας μη δυσαρεστήσουμε». Μετά βέβαια από λίγους μήνες έρχονται και οι... ευρωεκλογές.
Κοινώς, τα μέχρι τώρα μέτρα είναι περίπου μια τρύπα στα θολά νερά της φοροδιαφυγής. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς το παρόν δεν έχουν λόγο να ξεσηκωθούν. Ωστόσο, το γεγονός ότι ήδη τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και από τα μεγάλα ΜΜΕ διαμορφώνεται «κλίμα» στην κοινή γνώμη, με πειστήριο τις προκλητικές δηλώσεις εισοδήματος που συστηματικά εμφανίζουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, από ιδιοκτήτες μπαρ μέχρι γιατρούς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σημαίνει ότι ο ορίζοντας δεν είναι ανέφελος για αυτούς.
Το ερώτημα των 8-10 δισ. ευρώ (σε αυτό το νούμερο υπολογίζεται η επίπτωση της φοροδιαφυγής στα έσοδα του κράτους) είναι αν θα αναλάβει τελικά η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος ή θα φοβηθεί, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Όσο το καθυστερεί πάντως τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το «φαινόμενο Αλουμύλ» φαίνεται πως μεταδόθηκε αντανακλαστικά χθες και σε άλλες μετοχές του μεταλλουργικού κλάδου.
Ειδικότερα, μετά την περιπετειώδη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Δευτέρας για την Aλουμύλ (-22,7% με το 1,4% του συνόλου των τίτλων να έχει αλλάξει χέρια), ακολούθησε άλλη μία χθες, καθώς η μετοχή έχασε επιπλέον 13,13%, με τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 265.431 τεμάχια και να αντιστοιχεί στο 0,82% του συνόλου της εταιρείας!
Το ζήτημα ωστόσο είναι πως η χρηματιστηριακή αγορά «τιμώρησε» χθες και αρκετές άλλες μετοχές του μεταλλουργικού κλάδου, όπως π.χ. της ΣΙΔΜΑ (-7,2%), της Μπήτρος (-10%, κατέχει το 25% της ΣΙΔΜΑ), της Τζιρακιάν (-8,57%) και της Αφοί Κορδέλλου (-5,61%).
Κύκλοι της αγοράς πιθανολογούν πως ορισμένοι επενδυτές βρήκαν κάποια κοινά σημεία μεταξύ των εταιρειών αυτών, όπως ο υψηλός τους δανεισμός (σε ένα περιβάλλον ανεβασμένων επιτοκίων) και το γεγονός ότι θα εμφανίσουν πολύ χαμηλότερα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά.
Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν είναι λίγα τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν πως όλη αυτή η ξαφνική αντίδραση είναι μάλλον αδικαιολόγητη. Για παράδειγμα, υπήρχε κάποιος που να μη γνώριζε τον υψηλό δανεισμό τόσο της Aλουμύλ όσο και άλλων μεταλλουργικών εταιρειών, οι οποίες μόλις τα τελευταία λίγα χρόνια έχουν αρχίσει να συνέρχονται από την παροιμιώδη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας;
Υπήρχαν άραγε άτομα που γνώριζαν -στοιχειωδώς έστω- από μεταλλουργικό κλάδο και πίστευαν ότι οι «τρελές» κερδοφορίες του πρώτου περυσινού εξαμήνου θα μπορούσαν να επαναληφθούν και φέτος; (το Euro2day.gr είχε αναφερθεί πολλές φορές σχετικά). Πίστευε άραγε κάποιος ότι η Aλουμύλ έχει τη δυνατότητα σε μόνιμη βάση να επιτυγχάνει καθαρή κερδοφορία 20 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο, όπως συνέβη στο πρώτο μισό του 2022;
Η απάντηση είναι πως επειδή τα λογιστικά κέρδη επηρεάζονται από τη διεθνή πορεία της τιμής του μετάλλου, όπως τα περυσινά 20 εκατ. ήταν ασυνήθιστα υψηλά, έτσι και το φετινό 1,9 εκατ. (μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας) είναι ασυνήθιστα χαμηλό, με δεδομένο τον όγκο των πωλήσεων που σημειώνει ο όμιλος.
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και στις υπόλοιπες εταιρείες, είτε αυτές δραστηριοποιούνται στο προφίλ αλουμινίου είτε στην αγορά του χάλυβα.
CENERGY: Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου η εισηγμένη, με τον πήχη να έχει μπει ψηλά από τους αναλυτές.
Για παράδειγμα η Optima περιμένει ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κερδοφορίας, καθώς οι δουλειές που τρέχει με υγιή περιθώρια αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τα αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη. Βάζει μάλιστα τον πήχη στα 32,2 εκατ. ευρώ ή 75% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Αυτό εξηγεί και τη σύσταση «αγορά» για τον τίτλο.
Η μετοχή κατέγραψε μικρές απώλειες χθες, κλείνοντας στα 6,93 ευρώ ή 1% χαμηλότερα. Διατηρεί δηλαδή επαφή με τα 7,26 ευρώ, το υψηλό έτους, ενώ μετρά απόδοση 85% στο εξάμηνο.
ΣΥΡΙΖΑ: «Εδώ δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τι ήθελαν τα μέλη μας στις εσωκομματικές κάλπες, θα είχαμε καταλάβει τι προσδοκούσε η κοινωνία στις εθνικές;».
Το σαρκαστικό σχόλιο ανήκει σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στην ανετοιμότητα της Κουμουνδούρου για όλα τα «πρακτικά» ζητήματα που αφορούσαν τις εσωκομματικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.
Η κεντρική ηγεσία, για παράδειγμα, έχοντας εκτιμήσει ότι η προσέλευση παλιών και νέων ψηφοφόρων στις κάλπες θα έφτανε μέχρι «το πολύ» τις 80.000, τύπωσε ανάλογο αριθμό ψηφοδελτίων/φακέλων και έστησε μόλις 537 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα (έναντι 570 που είχε σχεδιάσει αρχικά).
Το αποτέλεσμα ήταν να τρέχουν μεσημεριάτικα για… εφόδια, να γίνουν viral οι πολύ μεγάλες «ουρές» και να τρίβουν τα μάτια τους με την προσέλευση 148.821 μελών -όσων πρόλαβαν, δηλαδή.
Είναι ενδεικτικό ότι στην πολύπαθη Θεσσαλία προσήλθαν λίγο πάνω από 6.000 μέλη (ξεπερνώντας τον αριθμό του 2022 για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα). Τα μέλη στον Παλαμά, μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν στήθηκε κάλπη στην κωμόπολή τους, ενώ οι κομματικοί αρμόδιοι εξηγούσαν ότι την παρέβλεψαν «για λόγους ενσυναίσθησης λόγω της καταστροφής».
Όπως έλεγε το στέλεχος που σας αναφέραμε στην αρχή… «άμα δεν έχεις ούτε κομματική γείωση, πώς να έχεις κοινωνική;».