FOURLIS: Μετά από 39 συναπτά χρόνια σε corporate θέσεις (Colgate, Pepsico, Fourlis), ο Απόστολος Πεταλάς (φωτό) αποφάσισε «να κατεβάσει ταχύτητα» και να αποχωρήσει από τη θέση του CEO στον όμιλο Fourlis, στον οποίο παρέμεινε επί 17 χρόνια.
Δεν πρόκειται να αποχωρήσει «εντελώς», όπως ανέφερε στη στήλη, καθώς θα διατηρήσει μια θέση υψηλής εποπτείας για projects που ήδη έχει τρέξει, βοηθώντας στην ομαλή μετάβαση και του νέου CEO, του Δημήτρη Βαλαχή.
Ο τελευταίος είχε τη θέση του CEO στον όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα και για μικρό διάστημα υπήρξε αντιπρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος της Folli Follie, διορισμένος μάλιστα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2019, προκειμένου να συμβάλει στην εξυγίανση.
Επιστρέφοντας ωστόσο στον Απόστολο Πεταλά, ο ίδιος δηλώνει ότι πέρα από το slowdown, είναι ενεργός και διαθέσιμος να παίξει κάποιο ρόλο σε μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Δεν ενδιαφέρεται για μια ακόμη corporate αμειβόμενη θέση και θέλει να αξιοποιήσει τον χρόνο που θα κερδίσει σε πράξεις ανταπόδοσης.
Να θυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια λειτουργεί ως μέντορας σε προγράμματα της ΕΑΣΕ (έχει 15 νέους managers στη σκέπη του) και πλέον ανοίγεται στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς αλλά και των νέων ιδεών…
Πρόκειται για φιλοσοφημένο manager, που πριν καν πάρει προσωπικές αποφάσεις, έκανε σε ανύποπτο χρόνο λόγο για το στρεβλό μοντέλο ανταγωνισμού στους επαγγελματικούς χώρους…
DEBATE: Χωρίς απρόοπτα και με ελάχιστες... συγκινήσεις η χθεσινή σύγκριση παράλληλων μονολόγων. Οι πολιτικοί αρχηγοί ανέπτυξαν θέσεις, άφησαν αιχμές σε πολιτισμένο κλίμα και απέφυγαν τα λάθη. Κερδισμένοι εκ των πραγμάτων, μάλλον οι δύο μικρότεροι σε εκλογικό εκτόπισμα (Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης), οι οποίοι, άνετοι και προετοιμασμένοι στον ρόλο τους, είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν στο κοινό των αναποφάσιστων (εκεί άλλωστε στοχεύουν τα debate), σε καθεστώς ίσων όρων δημοσιότητας με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων.
Μάλλον «ντεφορμέ» ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ, φάνηκε αμήχανος με το χρονόμετρο. Ίσως μας επηρεάζει και το γεγονός ότι οι θέσεις του κόμματος μοιάζουν πλέον με κασέτα που επαναλαμβάνεται απαράλλακτη εδώ και δεκαετίες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε την πρώτη του παρουσία δίπλα στους δύο μεγάλους, στάθηκε καλά αλλά σίγουρα δεν έκλεψε την παράσταση. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκαν με άνεση, απέφυγαν τις παγίδες, αλλά δεν είχαν κάτι καινούργιο να πουν, όπως άλλωστε αναμενόταν μετά από τόσες προβεβλημένες προεκλογικές ομιλίες.
ΥΓ: Μετά την άνετη εμφάνιση του πρωθυπουργού χθες (που είχε και ζόρικη ερώτηση για τις υποκλοπές από τη Ράνια Τζίμα) πραγματικά μας έχει μείνει η απορία γιατί μέχρι τώρα αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι το debate μόνο με Τσίπρα.
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Μπορεί η γνωστή αρτοβιομηχανία να αποχώρησε από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου όμως η στήλη έμαθε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε τη διανομή προσωρινού μερίσματος 1 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Όταν ήταν εισηγμένη, θυμίζουμε, διένειμε ετησίως περί τις 100.000 ευρώ.
Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό νέο. Τέλη Μαρτίου η έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.017.411,60 ευρώ, με την ακύρωση 2.543.529 μετοχών.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, το διάστημα αυτό έχει στα σκαριά νέο business plan άνω των 18 εκατ. ευρώ και διεκδικεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι νέες επενδύσεις αφορούν στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, επέκταση του logistics center και διασύνδεση με το εργοστάσιο που κατασκευάστηκε το 2021, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και εγκατάσταση νέων πληροφοριακών συστημάτων.
Μέρος των νέων επενδύσεων θα καλυφθεί με ίδια συμμετοχή ενώ η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.
ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ: Νέο πεδίο κυρώσεων στη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, ετοιμάζουν οι G7, σύμφωνα με τους Financial Τimes, προκειμένου να μειώσουν τα έσοδα του καθεστώτος Πούτιν.
Μέχρι τώρα το εμπόριο διαμαντιών διέπεται διεθνώς από μια διαδικασία του ΟΗΕ που ονομάζεται Kimberley Process, πρακτικά με ένα επίσημο κρατικό έγγραφο από τη χώρα εξαγωγής που εγγυάται ότι οι πολύτιμοι λίθοι δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ένοπλων κινημάτων.
Οι G7 σκοπεύουν να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει του οποίου κάθε μεμονωμένο διαμάντι θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό με την αρχική προέλευση (εξόρυξή) του, επιτρέποντας τον αποκλεισμό ρωσικών διαμαντιών.
Όπως αντιλαμβάνεστε, δεδομένου ότι πάρα πολλές χώρες στον «παγκόσμιο Νότο» δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αυτή η ιδέα για διαμάντια με… ονομασία προελεύσεως έχει ανησυχήσει τόσο την Ευρώπη (στην Αντβέρπη του Βελγίου βρίσκεται το κέντρο της παγκόσμιας αγοράς διαμαντιών) όσο και σε χώρες όπως η Ινδία, όπου γίνεται επεξεργασία διαμαντιών, σε μεγάλο βαθμό ρωσικής προέλευσης.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τις «συνδρομές» τόσο στη Fitch όσο και στη Standard & Poor’s διέκοψε ο όμιλος Ελλάκτωρ, ο οποίος διατηρούσε συνεργασία με τους εν λόγω διεθνείς οίκους όσον αφορά τη διαδικασία rating, καθώς πλέον δεν υφίσταται λόγος να πληρώνει μια τέτοια υπηρεσία.
Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2022 ο όμιλος προχώρησε στην αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου του, οπότε έπαψε να ενδιαφέρεται για το rating process.
Cost saving γενικώς…
ΤΕΝΕΡΓ: Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να συζητηθεί στο credit committee της Εθνικής Τράπεζας η χρηματοδότηση της First Sentier για την απόκτηση ως 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Εφόσον εγκριθεί, ΕΤΕ και Πειραιώς δίνουν τη χρηματοδότηση των περίπου 850 εκατ. ευρώ 50%-50% και εν συνεχεία κοινοπρακτούν στις υπόλοιπες δύο συστημικές για να μειώσουν την έκθεσή τους.
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θέλει η First Sentier να περιμένει μερικές ημέρες ακόμη.