ΑΝΕK-ATTICA GROUP: Μπορεί η μετοχή της κρητικής ακτοπλοϊκής εταιρείας να έπεσε την Παρασκευή κατά 14%, επηρεαζόμενη από διάφορες ερμηνείες της προχθεσινής ανακοίνωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (φωτ. ο επικεφαλής Γ. Λιανός), ωστόσο η Attica Group φαίνεται να έχει εντελώς διαφορετική οπτική για το θέμα.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η ανακοίνωση ουδόλως εξέπληξε, καθώς εκτιμούν ότι η Επιτροπή σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να εξετάσει το ζήτημα προσεκτικά, προκειμένου να δώσει την έγκρισή της, για μια σημαντική εξέλιξη στον «πολλαπλώς ευαίσθητο χώρο της ακτοπλοΐας».
Πού οφείλεται όμως αυτή η ψυχραιμία; Το ψάξαμε και μάθαμε από γνώστες τέτοιων διαδικασιών ότι οφείλεται στο γεγονός ότι η Αttica δεν μπήκε στη διαδικασία να πάρει την ΑΝΕΚ για να μεγαλώσει τα μεγέθη της, αλλά προκειμένου να προχωρήσει η διάσωση της τελευταίας -και να μην κλείσει.
Το ότι η Επιτροπή καλείται να εξετάσει μια απόπειρα διάσωσης και όχι μια απόπειρα επιχειρηματικής συγκέντρωσης, στον χώρο, μαθαίνουμε ότι είναι ξεκάθαρο και στη σχετική αίτηση, καθώς τυγχάνει συγκεκριμένης νομικής και κανονιστικής αντιμετώπισης πανευρωπαϊκά.
Το ότι η ΑΝΕK είναι «failing firm», όπως ονομάζεται στη διεθνή ορολογία, προκύπτει αβίαστα από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα. Ζημιές 21 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, 75 εκατ. ευρώ αρνητική καθαρή θέση, 283,8 εκατ. ευρώ αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στις τράπεζες και συνολικές υποχρεώσεις που φτάνουν τα 335 εκατ. ευρώ.
Κι έτσι ο ορκωτός ελεγκτής διατύπωσε, κομψά, θα λέγαμε, ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας της (going concern).
«Μαύρη είναι η νύχτα» και στη… θάλασσα, δηλαδή!
Κατά συνέπεια, εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα εξαγοράς κι εφόσον η υπό διάσωση εταιρεία είτε θα συνενωθεί είτε θα κλείσει και θα αποχωρήσει από την αγορά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και για τις αρχές ανταγωνισμού, σε σχέση με μια επιχειρηματική συνένωση μεταξύ υγιών επιχειρήσεων…
Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2013, κατά τη συνένωση της Aegean με την Olympic Air, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, με αυτό το νομικό σκεπτικό.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Θα μας προξενούσε εντύπωση αν τα αιτήματα της ενεργοβόρου ελληνικής βιομηχανίας για φτηνότερη ενέργεια εμφανίζονταν στην «ατζέντα» της προεκλογικής περιόδου. Όσο κι αν φωνάζουν οι βιομηχανίες, προτεραιότητα τώρα έχουν άλλου τύπου παροχές στην τσέπη του… πελάτη.
Ο χρόνος όμως τρέχει. Ήδη στη Γερμανία, τα κόμματα της κυβέρνησης εξετάζουν πρόταση του Υπουργείου Οικονομίας, για μείωση της τιμής της κιλοβατώρας σε ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας, με κρατική επιχορήγηση ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, που θα κρατήσει έως το 2030.
Σιγά μην κάθονταν απλώς να περιμένουν πότε και τι θα αποφασίσει η Κομισιόν.
ΜΥΚΟΝΟΣ: «Γκάζι» για την επένδυση πολυτελούς θέρετρου στο Καλό Λιβάδι δείχνουν έτοιμοι να πατήσουν οι Άραβες της γνωστής από τον Αστέρα Βουλιαγμένης AGC Equity Partners, εφόσον το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή του Δήμου Μυκόνου.
Η AGC, μέσω της Windmills S.A, ελέγχει την Blue Iris, η οποία προωθεί επένδυση κατασκευής τουριστικού χωριού με ξενοδοχείο πέντε αστέρων, κατοικίες, υπαίθριο θέατρο, πισίνες, spa κ.ά. σε ιδιόκτητη έκταση. Το φιλόδοξο project αντιμετωπίζει διαδοχικές προσφυγές από τον Δήμο Μυκόνου. Η τελευταία έγινε στο ΣτΕ, με αίτημα ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για τη χωροθέτηση της επένδυσης.
Κόντρα στις παραπάνω αντιδράσεις, η Blue Iris προχώρησε, πρόσφατα, σε έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τον μοναδικό μέτοχο. Πρόκειται για υποχρεωτικά μετατρέψιμο σε μετοχές δάνειο ως τη λήξη του (σ.σ. σε έξι έτη). Επίσης, διενήργησε νέα αύξηση κεφαλαίου. Το ονομαστικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 13,05 εκατ. ευρώ.
Τέλος, σύναψε σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα, βάσει της οποίας η ΕΤΕ κάλυψε ή θα καλύψει ομολογιακό δάνειο της Blue Iris, ύψους 108 εκατ. ευρώ, με εξασφάλιση τη σύσταση ενεχύρου πρώτης κατάταξης στις μετοχές, απαιτήσεις και τους λογαριασμούς της Blue Iris.
Την κατασκευή του συγκροτήματος, προϋπολογισμού 78,6 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ, βάσει σύμβασης που υπογράφηκε στις 13 Φεβρουαρίου.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΜIG: Το ποσό των 105 εκατ. ευρώ κατέβαλε η Πειραιώς, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Πειραιώς Financial Services για την επιπρόσθετη συμμετοχή που απέκτησε στη MIG μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής δημόσιας πρότασης (σ.σ. με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης το ποσοστό της ανήλθε σε 87,8% της ΜIG).
Ο όμιλος δεν ενοποίησε στο α’ τρίμηνο τη MIG ως θυγατρική, καθώς η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την απόκτηση επιπρόσθετης συμμετοχής άνω του ενός τρίτου του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου ήρθε στις 13 Απριλίου.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Σημαντική μείωση στα περιθώρια κέρδους κατέγραψε η εισηγμένη στο 4ο τρίμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα απότομης μείωσης της ζήτησης. Ο όμιλος πρόταξε, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκησή του, τη διατήρηση μεριδίου αγοράς και ανάλωση των αποθεμάτων πρώτων υλών που είχαν αγοραστεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, ώστε να μην επιβαρυνθεί το 2023 με ακριβό κόστος πρώτων υλών.
Φέτος η χρονιά ξεκίνησε με μικρή ανάταση της ζήτησης και ενθαρρυντικές ενδείξεις για την παραγωγή στην Κίνα, όπου ο όμιλος πλέον δραστηριοποιείται με δύο εργοστάσια. Η ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης, η τεράστια αποκλιμάκωση των ναύλων από την Κίνα προς ΗΠΑ, Αυστραλία κ.ά., έχει καταστήσει τις δύο εργοστασιακές μονάδες του ομίλου εξαιρετικά ανταγωνιστικές, αναφέρει η διοίκηση.
ΦΟΥΡΛΗΣ: Μέρισμα στη Φουρλής σε μετρητά και είδος έδωσε η Housemarket (ΙΚΕΑ). Ειδικότερα, δόθηκαν 6 εκατ. ευρώ μετρητοίς καθώς και 13.293.453 μετοχές της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, αξίας 32 εκατ. ευρώ.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Το Δ.Σ θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση νέο πρόγραμμα buy back. Προτείνεται να αγοραστούν έως 4.341.876 μετοχές, με ανώτατη τιμή τα 10 ευρώ ανά μετοχή.
Θα προταθεί, επίσης, καταβολή αμοιβής σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ από τα κέρδη χρήσης 2022 και διεύρυνση της ομάδας δικαιούχων με την προσθήκη ανώτατων διευθυντικών στελεχών.
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Πολλοί μπορεί να μειδίασαν με την είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι ένας 15χρονος από τον Ασπρόπυργο χρησιμοποίησε ειδικό λογισμικό, εύκολα προσβάσιμο μέσω διαδικτύου, και παίρνοντας δύο κανονικές φωτογραφίες δύο ανήλικων κοριτσιών τις παρουσίασε γυμνές. Η δράση του αποκαλύφθηκε όταν οι μητέρες των κοριτσιών επέδειξαν στην αστυνομία τις επεξεργασμένες γυμνές φωτογραφίες των παιδιών τους.
Το παραπάνω συμβάν είναι, όμως, ενδεικτικό των καταιγιστικών αλλαγών και κινδύνων που φέρνει στη ζωή μας η νέα τεχνολογία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο άνθρωπος που θεωρείται ευρέως ως ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» (AI) παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην Google, προειδοποιώντας για τους αυξανόμενους κινδύνους από τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Ο Τζέφρι Χίντον, ηλικίας 75 ετών, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Google με δήλωσή του στους New York Times, λέγοντας ότι πλέον έχει μετανιώσει για το έργο του.
Το ChatGPT ήδη αποτελεί καυτό θέμα σε όλο τον πλανήτη, με κάποιες χώρες ήδη να έχουν σπεύσει να πάρουν μέτρα. Το ζήτημα αυτό βέβαια δεν περιλαμβάνεται στην προεκλογική συζήτηση…