ΔΕΛΦΟΙ: «Πιένες» φέτος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την πολύπειρη συνάδελφο του δικαστικού ρεπορτάζ Ιωάννα Μάνδρου, η οποία απ' ό,τι είδαμε είχε συνεντεύξεις με τρία πολύ ενδιαφέροντα πρόσωπα. Τον «μεταπολιτικό» Ευάγγελο Βενιζέλο, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο (φωτό), αλλά και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου.
H παρουσία ωστόσο του κ. Ντογιάκου σε αυτό το πολιτικό-οικονομικό φόρουμ μάς προξένησε απορία. Ακόμη περισσότερο καθώς τα όσα είπε δεν είχαν ως κορμό μια θεσμική τοποθέτηση σε γενικά θέματα Δικαιοσύνης, αλλά την αιτιολόγηση της στάσης του στο θέμα των υποκλοπών, καθώς και στην υπόθεση Τζανερρίκου, μαζί με μια γενικότερη τοποθέτηση για το μπλόκο στον Ηλία Κασιδιάρη, δηλαδή σε θέματα πολιτικής- και προεκλογικής- επικαιρότητας.
Επί των οποίων θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί, εφόσον το θεωρούσε απαραίτητο (καθότι έχει υποστεί σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση) είτε με ανακοίνωσή του είτε με μια συνέντευξη Τύπου στους συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ.
Άραγε αισθάνθηκε ο ίδιος την ανάγκη να δικαιολογήσει τη στάση του, σε πιο… διεθνές ακροατήριο;
ΕΚΛΟΓΕΣ: Τα ίδια -ίσως και χειρότερα- με άλλες προεκλογικές περιόδους. Παροχές και υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν, προκειμένου να προσελκυσθούν ψήφοι. Είναι τόσο πολλές, σχεδόν από όλες τις πλευρές, που είναι δύσκολο αλλά και περιττό να τις απαριθμήσουμε. Για ένα διάστημα ίσως κάποιοι -λίγοι- να πιστέψουν ότι σε λίγο θα ζουν στη γη της... επαγγελίας. Σε κάθε περίπτωση, η σταδιακή αφύπνιση θα επέλθει μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης...
Ως τότε, το (πολιτικό) κλίμα θα είναι «ας πάει και το παλιάμπελο».
Για τους γνωρίζοντες ωστόσο, όλες αυτές οι εξαγγελίες για αύξηση του εισοδήματος των πολιτών κ.λπ. κ.λπ., ακούγονται από κούφιες έως και επικίνδυνες, σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και πρωτοφανούς γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας διεθνώς.
Ιδίως όταν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας (που υποτίθεται ότι αλλάζει εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια) παραμένει δομικά απαράλλαχτο και με σημαντικά προβλήματα. Αδιάψευστοι μάρτυρες, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αλλά και το ισοζύγιο αγαθών, αμφότερα με μεγάλο έλλειμμα, παρά την εντυπωσιακή αύξηση εξαγωγών και τουρισμού...
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζεται, πέραν του πρώτου τριμήνου, το κύμα αυξημένων αποπληρωμών από πλευράς επιχειρήσεων, βάζοντας δύσκολα στις τράπεζες, αναφορικά με τους φετινούς στόχους πιστωτικής επέκτασης.
Το μεγαλύτερο μέρος των αποπληρωμών αφορά σε γραμμές κεφαλαίου κίνησης από πλευράς εταιρειών με ταμειακά διαθέσιμα ή ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών.
Από την άλλη, η ζήτηση για χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παραμένει ισχυρή, υπάρχουν, όμως, τομείς όπως τα ψηφιακά έργα όπου παρατηρούνται χαμηλές πτήσεις.
Τα τμήματα χορηγήσεων εκτιμούν ότι θα βρουν αρκετά projects τους επόμενους μήνες, προκειμένου να υπερκαλύψουν τις αποπληρωμές και να καταγράψουν πιστωτική επέκταση. Αρκεί να μην παραμείνει/ενταθεί η πολιτική αβεβαιότητα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν χθες οι CEOs Eurobank και Εθνικής, Φ. Καραβίας και Π. Μυλωνάς. Αφού επιβεβαίωσαν την αρνητική πιστωτική επέκταση, κατά τους πρώτους μήνες του 2023, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει καλύτερη εικόνα.
ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Η στήλη έχει αναφερθεί και στο παρελθόν σε πολλές εταιρείες που φέτος, σε αντίθεση με το 2022, προχώρησαν ή/και θα προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους, όπως για παράδειγμα η Cenergy, η Revoil, η Avax, η Medicon Hellas, η Λάμψα, η Premia Properties, η Ίλυδα και ενδεχομένως η Βιοκαρπέτ.
Παρατηρούμε ωστόσο πως σε ορισμένες περιπτώσεις θα δούμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Έτσι, ενώ πέρυσι προχώρησαν σε χρηματικές διανομές, φέτος δεν αναμένεται να πράξουν το ίδιο εταιρείες όπως π.χ. η CNL Capital, οι Μύλοι Λούλη, το Κτήμα Λαζαρίδη, η ΕΥΑΘ, πολύ πιθανόν η Interlife.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι σχετικές λίστες αναμένεται να διευρυνθούν.
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Στην όγδοη θέση μεταξύ των εισηγμένων με κριτήριο τη μεγαλύτερη απόδοση από την αρχή της χρονιάς ο τίτλος, που χθες έκανε νέο ρεκόρ.
Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η εταιρεία «ψάχνεται» για ανοίγματα σε νέες δραστηριότητες, ενώ πέρυσι πέτυχε ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων και προσβλέπει σε μεγαλύτερους τζίρους φέτος.
Η κεφαλαιοποίηση προσεγγίζει πλέον τα 100 εκατ. ευρώ.
ΑΡΙΑΔΝΗ-PQH: Για μετά τις εκλογές μετατίθεται η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του συντριπτικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, που έχουν παραμείνει υπό τη διαχείριση της PQH.
Μετά τον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό, η PQH προσανατολίζεται να διαχωρίσει το χαρτοφυλάκιο σε -τουλάχιστον- τρία τμήματα.