ΚΟΡΒΕΤΕΣ: Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει την απόφαση για το πρόγραμμα του ΠΝ, καθώς όπως είχε γράψει παλαιότερα η στήλη, το ζήτημα εδώ και καιρό είχε μπει στο συρτάρι.
«Η πρώτη μεγάλη απόφαση της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η απόκτηση τριών κορβετών, δύο εκ των οποίων θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έως το 2027 θα έχουμε παραλάβει τρεις φρεγάτες και αυτό μάλλον δεν ακούγεται καλά σε ό,τι αφορά το σενάριο να ενεργοποιηθεί η option για τέταρτη Belhara, αν και επισήμως παραμένει στις επιλογές.
ΔΑΝΕΙΑ: Αυξανόμενα αιτήματα μετατροπής κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό δέχονται τους τελευταίους μήνες οι servicers από επιχειρήσεις με ρυθμισμένα δάνεια, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όσων ζητούν «πάγωμα» δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των ρυθμίσεων της περιόδου 2020-22 έγιναν με το Euribor σε μηδενικά επίπεδα και κλιμακούμενο χρονικά ποσό αποπληρωμών κεφαλαίου. Με την εκτίναξη του Euribor στα επίπεδα του 3% και τις αποπληρωμές δόσεων αυξανόμενες, απαιτούνται τροποποιήσεις συμβάσεων.
Το ποιες απ’ αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία νέας ρύθμισης, βάσει των εποπτικών κανόνων, έχει τη σημασία του για τα ασθμαίνοντα business plans τιτλοποιήσεων.
Βεβαίως και για τις τράπεζες, στον βαθμό που έχουν διατηρήσει τέτοιες απαιτήσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.
ΔΑΝΕΙΑ ΙΙ: Ταυτόχρονα, ο Χαμαιλέων ακούει ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα και τα τηλέφωνα από πολιτικά, ακόμη και υπουργικά γραφεία, προς τους servicers για περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων ή ρυθμισμένων δανείων.
Λάθος τηλέφωνα, παιδιά. Οι servicers διαχειρίζονται, δεν κατέχουν τα δάνεια. Άλλωστε… οικειοθελώς οι servicers τράβηξαν χειρόφρενο, όπως διαβάζουμε σε μπαράζ δημοσιευμάτων, στους πλειστηριασμούς για ακίνητα κάτω των 100 χιλ. ευρώ.
Πόσα δώρα;
AVAX: Σημαντικό βάρος στην αύξηση του ανεκτέλεστου δίνει ο όμιλος το τελευταίο διάστημα. Στα τέλη του 2022, αυτό έφτασε το 1,86 δισ. ευρώ αλλά έκτοτε έχει «αυγατίσει». Ηδη το 2023 έως την έκδοση των οικονομικών καταστάσεων έχει υπογράψει νέες συμβάσεις ύψους €274 εκατομμυρίων, ενώ προς υπογραφή βρίσκονται συμβάσεις για επιπλέον έργα ύψους 43 εκατ. ευρώ.
Υ.Γ. Το 2022, το 99% του ανεκτέλεστου αφορούσε σε έργα στην Ελλάδα, έναντι 67% την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΗΠΑ: Παρότι οι αγορές μαδούν τη… μαργαρίτα για το αν θα φτάσει ως αύριο χωρίς να μεσολαβήσει διάσωση, η First Republic στις ΗΠΑ (με απώλειες της μετοχής 95% από την αρχή του έτους, το λεγόμενο “equity run” την έχει καταδικάσει πέραν πάσης αμφιβολίας σε… φαλιμέντο), προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχουν σημάδια μετάδοσης. Εκτός αν γίνει «στραβή» με τη διάσωση, κάτι για το οποίο ήδη από χθες χτύπησε «καμπανάκι ο γνωστός Μοχάμεντ Ελ Εριάν.
Σημειώστε πάντως ότι μερίδα αναλυτών στο εξωτερικό θεωρεί πως τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, σοβαρό τραπεζικό πρόβλημα θα δημιουργήσουν προσεχώς τα δάνεια στον χώρο του Real Estate.
Στα «δικά μας», στη Λεωφόρο Αθηνών, τώρα τελευταία οι τράπεζες είτε πέφτουν αισθητά περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη είτε ανεβαίνουν περισσότερο, ανάλογα με το πρόσημο της συνεδρίασης. Κάτι που δείχνει ότι υπάρχει στον κλάδο αυξημένο volatility.
ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη (καθαρά κέρδη 2,865 έναντι 2,5 εκατ. το 2021, παρά την ύπαρξη έκτακτων κονδυλίων αναδιάρθρωσης και στις δύο χρήσεις).
Η απορία πάντως είναι το γιατί εδώ και τόσα πολλά χρόνια (με εξαίρεση πέρυσι που έδωσε 0,03 ευρώ ανά μετοχή) η εισηγμένη δεν προχωρεί σε χρηματικές διανομές, παρότι η ρευστότητά της είναι ιδιαίτερα ισχυρή (π.χ. καθαρό χρέος προς EBITDA μόλις στο 1,8).
Η απουσία μερίσματος, σε συνδυασμό με την περιορισμένη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του ΧΑ, αποτελούν ίσως τους λόγους για τους οποίους η εισηγμένη δεν έχει προσελκύσει σε σημαντικό βαθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Από την άλλη πλευρά, η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E 10,9 και λίγο κάτω από τη λογιστική του αξία. Επίσης, ο τίτλος έχει σημειώσει κατά την τελευταία άνοδο 150%!