MIG: Λόγω φόρτου εργασίας του δικαστού, έχει καθυστερήσει μέχρι τώρα η έκδοση απόφασης για τις προσωρινές διαταγές που έχει ζητήσει ο Μάριος Ηλιόπουλος. Ωστόσο η σημασία τους είναι μικρή, αφού έτσι κι αλλιώς η κύρια δίκη επί των ασφαλιστικών μέτρων του θα γίνει στις 3 Απριλίου, πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που έχουν τεθεί σε κίνηση για την ανάληψη του ελέγχου της MIG από την Πειραιώς, άρα και πριν ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του deal μεταβίβασης της ATTICA στη STRIX.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, λοιπόν, τίποτα δεν αλλάζει στην ουσία του πράγματος, ενώ στο μεταξύ η Πειραιώς οδεύει πλέον ολοταχώς στην απόκτηση καταστατικής πλειοψηφίας, αγοράζοντας κάθε μέρα πολλά εκατομμύρια μετοχές στην τιμή της δημόσιας πρότασης.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μια από τις λίγες αγορές που έχουν πλέον να παρουσιάσουν πολύ σημαντικά κέρδη (και στον τραπεζικό τομέα) από την αρχή του χρόνου. Αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Λένε αρκετοί ότι η αναταραχή που έχει ξεσπάσει στις διεθνείς αγορές δεν αφορά την Ελλάδα (και το χθεσινό ανοδικό γύρισμα τους δικαιώνει), η εμπειρία όμως δείχνει ότι πολύ σπάνια η ελληνική αγορά κατάφερε να ανεξαρτητοποιηθεί, όταν «έξω πέφτει ξύλο».
Ένας από τους βασικούς λόγους σχετίζεται με τους ξένους παίκτες που κυριαρχούν στα πάνω-κάτω του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αλλιώς συμπεριφέρονται όταν κερδίζουν γενικώς, αλλιώς όταν ανεβαίνει το επίπεδο κινδύνου διεθνώς και μπορούν να κλειδώσουν κέρδη σε μια ευμετάβλητη αγορά όπως η δική μας.
Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, αν λάβουμε υπόψη και την «εύθραυστη» κεφαλαιακή συγκρότηση ορισμένων ελληνικών τραπεζών, καθώς στις αγορές ισχύει συχνότατα η παροιμία «όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι». Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τη διάρκεια της αναταραχής.
Θετικά σημεία πάντως (για όλες τις αγορές αλλά εμάς το ΧΑ μάς καίει), αφενός ότι μετά τα χαστούκια στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι αρχές έσπευσαν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης κι αφετέρου, ότι πολλοί ειδικοί προβλέπουν «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Πρόβλεψη που μένει να επιβεβαιωθεί βέβαια, ανάλογα και με το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός.
ΕΘΝΙΚΗ: Μεγάλος πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης ο τίτλος που έκλεισε με κέρδη 3,73%, έχοντας ενδοσυνεδριακά διακύμανση που έφτασε το 9%.
Πάνω από τα 26,6 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, αλλά και η πίεση στη First Republic Bank, δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στα τραπεζικά επιτελεία της Αθήνας. Κι αυτό εξαιτίας της περιορισμένης έκθεσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους μάλιστα τονίζουν ότι εντέλει το «σκληρό ροκ» μέσω των stress tests που γίνεται από την EBA αλλά και τη FED στις μεσαίες και μεγαλύτερες τράπεζες σώζει καταστάσεις.
Εδώ, όμως, ανοίγει η κουβέντα αν πρέπει οι εποπτικές αρχές να κάνουν πλέον stress test σε όλες τις τράπεζες, ανεξαρτήτως ενεργητικού.
Και δόξα τω Θεώ έχουμε τέτοιες περιπτώσεις (και) στην ελληνική αγορά...
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Από την άλλη πλευρά, ανήσυχοι για την επιβράδυνση στη ζήτηση νέων δανείων εμφανίζονται οι τραπεζίτες, ευελπιστώντας ότι πρόκειται για παροδικό «κάθισμα». Η χρονιά ξεκίνησε με υψηλότερες των αναμενομένων αποπληρωμές κυρίως από ενεργειακούς ομίλους (ΔΕΗ, Mytilineos), που είδαν τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης να μειώνονται κάθετα, λόγω ραγδαίας αποκλιμάκωσης της τιμής φυσικού αερίου.
Εν συνεχεία, όμως, διαπιστώνεται επιβράδυνση στα αιτήματα για νέες χορηγήσεις από πλευράς επιχειρήσεων, η οποία αποδίδεται στην αύξηση κόστους χρήματος και του κόστους διενέργειας επένδυσης, λόγω των ανατιμήσεων.
Αν η παραπάνω τάση δεν ανατραπεί στο β' τρίμηνο, οι φετινοί στόχοι πιστωτικής επέκτασης θα τεθούν επ’ αμφιβόλω.
EUROBANK: Το 40% των κερδών του ομίλου θα έρθει το 2025 από τις διεθνείς δραστηριότητες. Αυτό προβλέπει το τριετές πλάνο της, οι βασικοί στόχοι του οποίου επικοινωνούνται από τη διοίκηση του ομίλου, υπό τον Φ. Καραβία (φωτ.), στους επενδυτές.
Πέρσι, η διεθνής δραστηριότητα συνεισέφερε περί το 30% των κερδών.