ΜIG: Έσπευσε χθες να μας επιβεβαιώσει ο Μάριος Ηλιόπουλος (στο... timing πέσαμε δύο μέρες έξω), καταθέτοντας αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και έκτακτου ελέγχου εναντίον της MIG και της απόφασής της να προχωρήσει στο deal για την ATTICA GROUP.
Ομοίως η πορεία της μετοχής χθες επιβεβαιώνει απολύτως ότι στο ταμπλό η υπόθεση έχει τελειώσει, όπως γράφουμε εδώ και μέρες. Στην τιμή της δημόσιας προσφοράς 0,2170 ευρώ έγιναν ξανά πάνω από τα 2/3 των συναλλαγών, με αγοραστή προφανώς την Πειραιώς.
Σήμερα θα ξέρουμε αν οι προσωρινές διαταγές που επιδιώκει η ομάδα Ηλιόπουλου (ώστε να αναβάλει την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση, έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα), θα έχουν τύχη στο δικαστήριο.
Αυτό που μας λένε πάντως έμπειροι νομικοί κύκλοι είναι ότι κατεβαίνει στο γήπεδο με διπλό «χάντικαπ», τόσο στο θέμα του διαχειριστικού ελέγχου όσο και στο θέμα της αναβολής των αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά τον διαχειριστικό έλεγχο που εμμέσως πλην σαφώς ζητάει, μας επισήμαναν πως μη έχοντας το 20%, πολύ δύσκολα θα περπατήσει το αίτημα, εκτός αν παρουσιάσει σοβαρές ενδείξεις που να πείσουν το δικαστήριο ότι «πιθανολογούνται πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις του νόμου ή του καταστατικού της εταιρείας ή αποφάσεις της γενικής συνέλευσης», όπως αναφέρει το εδάφιο της σχετικής διάταξης.
Κομμάτι δύσκολο το βλέπουν αυτό, ενώ αν είχε το 20%, τότε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «από την όλη πορεία αυτής, αλλά και με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις, καθίσταται πιστευτό ότι η διοίκηση των εταιρικών υποθέσεων δεν ασκείται όπως επιβάλλει η χρηστή και συνετή διαχείριση», κάτι που ίσως ήταν πιο… εύπεπτο.
Αλλά και στο θέμα αναβολής των αποφάσεων για το deal, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Πάλι υπάρχει «χάντικαπ», αφού το αίτημα προσωρινής διαταγής προέρχεται από την ιδιοκτήτη μιας ευθέως ανταγωνιστικής στην ATTICA εταιρείας (της Seajets), o οποίος απέκτησε παρουσία στη MΙG, πριν από ένα μήνα, επιχειρώντας να μπλοκάρει ή να καθυστερήσει τις εξελίξεις.
Κριτές ωστόσο δεν θα είμαστε εμείς ή οι νομικοί με τους οποίους μιλήσαμε, αλλά ο δικαστής που θα αποφανθεί.
SOLIDUS: Παρά το γεγονός ότι το 2022 δεν ήταν καθόλου εύκολη χρονιά για τον κλάδο των χρηματιστηριακών εταιρειών, η χρηματιστηριακή κατάφερε να κλείσει την οικονομική χρήση με κέρδη και μάλιστα αυξημένα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο κύκλος εργασιών της γνωστής ΑΧΕΠΕΥ ανέβηκε από τα 4,48 στα 5,13 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) από τις 400 στις 456 χιλ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα από τις +123 στις +214 χιλ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια στις 31/12/2022 διαμορφώθηκαν στα 3,336 εκατ. ευρώ.
ΟΤE: Τιμή-στόχο τα 16,5 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο 14,87 ευρώ) δίνει για τη μετοχή η Euroxx Χρηματιστηριακή σε πρόσφατη έκθεσή της, με τη σύσταση «overweight».
Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, η ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει ότι η διοίκηση του ΟΤΕ με τη στάση της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερες χρηματικές διανομές στο μέλλον, καθώς από τα 500 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές (Free Cash Flow) που αναμένεται να δημιουργηθούν φέτος, τα 250 εκατ. θα δοθούν στους μετόχους με τη μορφή μερίσματος (0,5765 ευρώ, ελαφρά υψηλότερο από πέρυσι) και άλλα 175 εκατ. ευρώ για την αγορά ιδίων τίτλων.
Η τελευταία κίνηση ενισχύει τη μερισματική πολιτική των επόμενων ετών, καθώς τα διανεμόμενα ποσά θα μοιράζονται σε λιγότερους τίτλους.
MERMEREN KOMBINAT: Εξαιρετικές οι περυσινές επιδόσεις της εταιρείας, με δεδομένο ότι η κινεζική αγορά (η μεγαλύτερη για τον κλάδο των μαρμάρων) δεινοπάθησε εξαιτίας των παρενεργειών της πανδημίας Covid-19.
H εισηγμένη εταιρεία κατάφερε σε γενικές γραμμές να διατηρήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των επιδόσεων του 2021 (κύκλος εργασιών σταθερός λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 13,95 έναντι 14,75 εκατ. ευρώ).
Με δεδομένο ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας είναι μηδενικός, αναμένεται και φέτος ικανοποιητική μερισματική απόδοση. Κρίσιμο για την εισηγμένη το ότι τερματίστηκαν οι υγειονομικοί περιορισμοί στην Κίνα.
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ: «Πράσινο φως» στο σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε το περασμένο καλοκαίρι άναψε στα μέσα Φεβρουαρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Το σχέδιο προβλέπει γενναίο κούρεμα των οφειλών και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε βάθος 18 ετών. Δηλαδή με την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, όπως προβλέπει το σχέδιο, οι πιστωτές υπολογίζεται σε όρους παρουσίας αξίας να ικανοποιηθούν σε ποσοστό 37,14%.
Σύμφωνα με το business plan, η εταιρεία Εκδόσεις Καστανιώτη προσβλέπει σε μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων με ρυθμό 5% για τα έτη 2023-2024 και με 2,5% για την περίοδο 2025-2030, ενώ από το 2031 αναμένει αύξηση μόλις 0,5%.
Με βάση τις παραδοχές αυτές, η εταιρεία από πωλήσεις 2,256 εκατ. ευρώ το 2020 και 2,379 εκατ. ευρώ το 2021, εκτιμά ότι θα εμφανίσει το 2030 πωλήσεις 2,831 εκατ. ευρώ και 2,976 εκατ. ευρώ το 2040.