TΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΧΣ: Εφόσον η χώρα οδεύει προς την επενδυτική βαθμίδα κι αν συμβεί αυτό θα υπάρξει θετική επίδραση στο Χρηματιστήριο και στις ξένες επενδύσεις, ποιος ο λόγος να μην περιμένει και το ΤΧΣ του Ηλία Ξηρουχάκη (φωτ.), μήπως και πάρει κάτι παραπάνω για τα μερίδιά του στις συστημικές τράπεζες;
Αυτό υποστηρίζουν εκείνοι που θεωρούν περιττή την πολλή βιασύνη, σημειώνοντας μάλιστα ότι κάποιες απρόσκλητες προσφορές από ξένους, προ μηνών, (όπως της ιταλικής ION για την Πειραιώς), που δημιούργησαν τότε σούσουρο στην αγορά, αποδείχτηκαν εκ των πραγμάτων προσφορές… κοψοχρονιά!
Στο 1,34 ευρώ ήταν τότε κατά πληροφορίες το offer, όταν η Πειραιώς, περίπου 4 μήνες αργότερα, βρίσκεται στα 2,4 ευρώ! Χωρίς να υπολογίζουμε το premium για να πάρει κάποιος «με τη μία» το 27%.
Κάποιοι θα αντιτάξουν κυνικά, «τι είναι ο κάβουρας, τι το ζουμί του», μπροστά στις απώλειες που έχουν υποστεί τα χρήματα των φορολογουμένων από τις απανωτές «διασώσεις» τραπεζών. Θεωρητικά μπορεί να μην έχουν άδικο, στην πράξη όμως κανένας δεν πετάει χρήματα από το παράθυρο, επειδή ξέρει ότι δεν θα κάνει ποτέ… μουαγιέν.
Άλλοι, βλέποντας την άνοδο των μετοχών αλλά και την αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό, είναι της λογικής «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι».
Στην πραγματικότητα βέβαια έρχονται ολοταχώς οι εκλογές. Οπότε, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να αναλάβει η νέα κυβέρνηση και να τελειώσει (μάλλον) το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι, δεν προβλέπονται εξελίξεις στην πληρέστερη «ιδιωτικοποίηση» των τραπεζών, τουλάχιστον σε εκείνες στις οποίες το δημόσιο διατηρεί σεβαστά ποσοστά όπως η Πειραιώς και η Εθνική.
Άρα το «σπεύδε βραδέως» του ΤΧΣ έχει λογική, όπως κι αν το δει κάποιος.
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμφίβολα η εξέλιξη με τον Παύλο Πολάκη ήταν ό,τι χειρότερο για το κόμμα στο παρά ένα της προκήρυξης των εκλογών.
Επίσης αναμφίβολα, ο πρώην υπουργός προκάλεσε την τύχη του δύο φορές σε μία εβδομάδα: την πρώτη εκβιάζοντας δημοσίως την Κουμουνδούρου για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Χανίων και τη δεύτερη με τη δική του πλατφόρμα για το τι ΘΑ γκρεμίσει μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (και με τις γνωστές φωτογραφίες δημόσιων προσώπων), την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε «δεν θα γκρεμίσουμε, θα χτίσουμε».
Κατά συνέπεια, ο Τσίπρας είχε δύο επιλογές: ή να «κοντύνει» ο ίδιος ως ηγέτης ή να «τελειώσει» με τον Πολάκη. Προφανώς θα διάλεγε τη δεύτερη.
Γνωστά αυτά, θα πει κάποιος. Μία λεπτομέρεια, όμως, ίσως φωτίσει ακόμα περισσότερο την εν λόγω επιλογή: πριν από δύο εβδομάδες, η Κουμουνδούρου φέρεται να ενημερώθηκε για δημοσκόπηση, από αυτές που δεν διενεργούνται με εντολή κομματικών επιτελείων. Σύμφωνα με αυτή, λένε, η διαφορά υπέρ της ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από μία έως τέσσερις μονάδες (σ.σ. ταβάνι με ταβάνι των δύο ή ταβάνι της ΝΔ με κατώφλι του ΣΥΡΙΖΑ).
Το στοίχημα, κατά τη συνοδεύουσα ανάλυση, αφορούσε το λεγόμενο «κεντρώο» κοινό, το οποίο απωθείται από ακραίες αριστερές ρητορικές και έλκεται από την πιθανότητα προοδευτικής συνεργασίας, την οποία θεωρεί πιο ασφαλή ως προς τις ελέγξιμες συμπεριφορές και πρακτικές των «εταίρων».
Η Χαριλάου Τρικούπη, όμως, έχει από καιρό σηκώσει το λάβαρο κατά «του Πολάκη και του πολακισμού», ενώ εσχάτως ύψωσε και δεύτερο, ζητώντας την καρατόμηση του Νίκου Παππά, με αφορμή την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Προσχηματικά ή όχι, τα δύο λάβαρα ακύρωναν κάθε συζήτηση για συνεργασία, οπότε μένει να φανεί εάν, μετά την εξέλιξη Πολάκη, επέλθει «συμβιβασμός».
Όπως και να 'χει, κερδισμένος της υπόθεσης αυτή τη στιγμή είναι ο... Γιώργος Σταθάκης, αφού θα κερδίσει τη μοναδική έδρα που θα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, εάν βγει δεύτερο κόμμα πανελλαδικά ή μία από τις δύο εάν καταφέρει την πρωτιά. Κι επειδή θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τραυματιστεί βαριά στα Χανιά, όπου το κομματικό/οπαδικό ακροατήριο είναι φανατικά υπέρ του κ. Πολάκη, αναζητείται ηχηρό όνομα που θα καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες.
Ενα σενάριο λέει ότι μπορεί να είναι ο ίδιος ο Τσίπρας, αφού ως πολιτικός αρχηγός έχει δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα σε τρεις περιφέρειες και να επιλέξει μετά ποια θα εκπροσωπήσει ως βουλευτής...
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι όλοι οι εν ενεργεία γαλάζιοι βουλευτές θα είναι a priori ξανά υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές, τουλάχιστον πέντε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν θα περιλαμβάνονται στις εκλογικές λίστες για διάφορους λόγους.
Φυσικά ξεχωρίζει ο Κώστας Καραμανλής, η πιο ηχηρή απώλεια, ύστερα από 34 χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής παρουσίας.
Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, τη λίστα συμπληρώνουν οι Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδική) λόγω ηλικίας, Κώστας Τζαβάρας (Ηλεία) λόγω διαφωνιών με την ηγεσία σε διάφορα θέματα, με πρώτο αυτό των υποκλοπών, Χριστόφορος Μπουτσικάκης (Α’ Πειραιά), ο οποίος αξιοποιείται στην επιτροπή εκλογικού αγώνα της Πειραιώς και Γεωργία Μαρτίνου (ανατολική Αττική), η οποία φέρεται να έχει αποφασίσει να αφοσιωθεί περισσότερο στην οικογένειά της.
Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις για το κόμμα της ΝΔ από τις συγκεκριμένες απουσίες, ωστόσο σίγουρο είναι ότι κερδισμένοι είναι οι συνυποψήφιοι των πέντε, που έχουν έναν «πονοκέφαλο» λιγότερο στην προσπάθεια κατάληψης ενός κοινοβουλευτικού εδράνου.