ΜΥΤΙΛ-ΜΕΤΚΑ. Η θυγατρική, με την παλαιά επωνυμία «Ανεμόστρατα ΑΠΕ», θα αποτελέσει, όπως αναμενόταν, τον υποδοχέα του κλάδου Κατασκευών του ομίλου Μυτιληναίος.
Ήδη η εταιρική της επωνυμία από ΜΕΤΚΑ Βιομηχανική Κατασκευαστική (πρώην Ανεμόστρατα ΑΠΕ) τροποποιήθηκε σε ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, ενώ διευρύνθηκε ο σκοπός της.
ΜΑΣΟΥΤΗΣ. Στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη ο φάκελος του deal της αλυσίδας Μασούτη με τη Family. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η υπό κρίση συγκέντρωση αφορά τον αποκλειστικό έλεγχο από τη Δ. Μασούτης επί καταστημάτων της αλυσίδας Family.
Πρόκειται για τα καταστήματα που βρίσκονται στους νομούς Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Καβάλας και Ροδόπης.
ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗ (ΟΛΥΜΠΟΣ). Δύο χρόνια χρειάστηκαν για να πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση της επένδυσης, ύψους 1,746 εκατ. ευρώ, της Ελληνικά Γαλακτοκομεία συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη που υπήχθη στον Αναπτυξιακό του 2016. Η επένδυση ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου του 2020 και η οριστικοποίηση του κόστους και η πιστοποίηση έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας έγινε στις 27 Δεκεμβρίου του 2022, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Το ύψος του τραπεζικού δανεισμού ήταν 1,746 εκατ. ευρώ και το ύψος της ενίσχυσης με τη μορφή της ωφέλειας φορολογικής απαλλαγής χρηματοδοτικής μίσθωσης έφτασε στο ποσό των 611 χιλιάδων ευρώ.
Μέσω αυτής της επένδυσης αυξήθηκε η συνολική δυναμικότητα της γαλακτοβιομηχανίας από τον Θεσσαλικό κάμπο.
ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ. Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 17 Ιανουαρίου η δεύτερη φάση πλειοδοτικών διαγωνισμών για 20 ακίνητα/οικόπεδα, ιδιοκτησίας της Μαρία ΑΒΕΕ (πρώην super market Αρβανιτίδης). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 13 καταστήματα super market, εκ των οποίων τα 11 είναι μισθωμένα.
Σήμερα, 9 Ιανουαρίου, κατατίθενται κλειστοί φάκελοι για 6 περιουσιακά στοιχεία. Στις 10 Ιανουαρίου για άλλα 4 assets. Ακολουθούν 7+3 assets, το διήμερο 16-17 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχει τιμή εκκίνησης και το ακίνητο κατοχυρώνεται σε όποιον καταθέσει την υψηλότερη προσφορά.
Προαπαιτούμενο συμμετοχής, η κατάθεση εγγυητικής.
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ. Ο στόχος για το 2022, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), ήταν να δεσμευτεί το 70% των συνολικών ενισχύσεων που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την Ελλάδα. Ήτοι, περίπου 21,4 δισ. ευρώ. Ως τα τέλη Οκτωβρίου 2022 είχαν δεσμευτεί 13,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. σε χαμηλότοκα δάνεια. Υπήρχε, δηλαδή, απόσταση από τον στόχο. Με δεδομένο, δε, ότι φέτος έχουμε εκλογές, υπάρχει ο κίνδυνος η υστέρηση να μην καλυφθεί.
Από την άλλη, η Ελλάδα προπορευόταν της πλειονότητας των χωρών της Ευρωζώνης ως προς τις εκταμιεύσεις των ποσών, κατόπιν της υλοποίησης οροσήμων. Σύμφωνα, δε, με επικαιροποιημένα στοιχεία, που παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν υπαχθεί στο σκέλος των χαμηλότοκων δανείων 68 δανειακές συμβάσεις, που θα λάβουν από το ΤΑΑ 1,28 δισ. ευρώ.
Σε διάφορα στάδια (προέγκριση, αξιολόγηση) βρίσκονται επενδυτικά σχέδια που έχουν αιτηθεί χαμηλότοκα δάνεια 3,22 δισ. ευρώ. Περιμένουμε και τα επικαιροποιημένα στοιχεία από το σκέλος των επιχορηγήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια του ΤΑΑ εκταμιεύονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις (ολοκλήρωση ορόσημων και στόχων) και σύμφωνα με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, καθώς όλα τα κονδύλια θα πρέπει να δεσμευτούν (earmarked) έως το 2023.
Αυτά, για να… ενθουσιαζόμαστε με ρεαλισμό.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Πολλά σχόλια προκάλεσε αποστροφή επικεφαλής οικονομικών μελετών τράπεζας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, για την πραγματική άνοδο του κόστους χρήματος.
Ο οικονομολόγος ανέφερε «…μπορεί τα επιτόκια να ανεβαίνουν, αλλά τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν έντονα αρνητικά, γιατί και ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Άρα, στην πραγματικότητα, το κόστος χρήματος δεν δυσχεραίνεται τόσο όσο θα φανταζόταν κάποιος βλέποντας τις αυξήσεις επιτοκίων».
Ουδόλως συμμερίζονται την άποψή του οι επιχειρηματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων. Μια επιχείρηση, η οποία πλήρωνε επιτόκιο 4% τον περασμένο Ιούλιο για κεφάλαιο κίνησης, τώρα πληρώνει 6,5%. Οι τόκοι, δηλαδή, που καταβάλλει έχουν αυξηθεί κατά 62,5%. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι μετακύλησε όλο τον πληθωρισμό στον καταναλωτή, τα έσοδά της αυξάνονται κατά 10%-12%, καλύπτοντας, όμως, το αυξημένο κόστος ενέργειας, πρώτων υλών, μεταφοράς κ.ά.
Η δε εξυπηρέτηση δανεισμού (κεφάλαιο κίνησης) είναι ακριβότερη κατά 5 με 6 φορές σε σχέση με τον πληθωρισμό. Εξού και από το καλοκαίρι οι τράπεζες ξεκίνησαν να περικόπτουν/ψαλιδίζουν το περιθώριό τους (spread) σε καλούς εταιρικούς πελάτες, προκειμένου να αντισταθμίσουν την άνοδο του Euribor.
Σωστά;