REAL: Σε σημαντική μείωση του τραπεζικού δανεισμού έχει προχωρήσει το Real Group τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα ο όμιλος, παρά την οικονομική κρίση και τις αντιξοότητες στον δημοσιογραφικό κλάδο, έχει καταβάλει ποσό που υπερβαίνει τα 9,5 εκατ. ευρώ μειώνοντας δραστικά τον δανεισμό του από τα 13,7 εκατ. ευρώ το 2012 σε 4 εκατ. ευρώ σήμερα, λένε οι πηγές μας.
Παράλληλα με την εξυπηρέτηση των δανείων προς τις τράπεζες, το Real Group έχει αποπληρώσει έως σήμερα περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ σε Leasing και απομένει ποσό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται, η αντικειμενική αξία του οποίου φέρεται να υπερβαίνει σήμερα τα 3 εκατ. ευρώ.
ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΛΩΝΗΣ: Ο επιχειρηματίας (και τηλεπαρουσιαστής) μάς απέστειλε εκτενή δήλωση για το θέμα της επένδυσης που προτίθεται να υλοποιήσει λαμβάνοντας και επιχορήγηση από το Δημόσιο, κατόπιν σχετικού δημοσιεύματος από τη στήλη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη παρακάτω.
Πριν, όμως, επειδή είδαμε ότι η αναφορά αυτή επέφερε σωρεία αναδημοσιεύσεων και θύελλα στα social media, ακόμη και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη, προκαλώντας έτσι και την αντίδραση του κ. Κοκλώνη, θεωρούμε σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα είναι απολύτως αληθή, άλλωστε ουδείς τα αρνείται. Η εταιρεία έχει αρχικό κεφάλαιο 4.000 ευρώ και το επιλέξιμο ύψος της επένδυσης είναι 9,9 εκατ. ευρώ (η επιχορήγηση θα είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων). Ωστόσο δεν αποτελούν υπαινιγμό για οιαδήποτε παρανομία ή παρατυπία επί του προκειμένου, εκ μέρους του Νίκου Κοκλώνη. Αυτό που μας προβληματίζει είναι η ίδια η διάρθρωση του πλαισίου ενισχύσεων επιχειρηματικότητας «μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων».
Γιατί; Διότι επιτρέπει σε επιχειρήσεις που στήνονται με ασήμαντα αρχικά κεφάλαια να δηλώνουν συμμετοχή και να διεκδικούν επιχορηγήσεις ακόμη και για μεγάλα έργα, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων, «υποσχόμενες» πρακτικά ότι θα αποκτήσουν και θα δεσμεύσουν στο μέλλον τα απαραίτητα κεφάλαια για να υλοποιήσουν το έργο που δήλωσαν. Αν δεν υλοποιήσουν όπως πρέπει το σχέδιό τους, προφανώς, εφόσον πραγματοποιούνται επαρκείς έλεγχοι, δεν θα πάρουν τα λεφτά. Αλλά δεν είναι μόνο εκεί το θέμα, όπως υποστήριξε ο Άδωνις.
Με δύο λόγια, έτσι μπορούν να «καπαρωθούν» θέσεις για μεγάλες επιχορηγήσεις (είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπονται ελάχιστα όρια επενδύσεων, όχι όμως και μέγιστα όρια στο πλαίσιο που ορίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ τον Μάιο του 2021, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων), οι οποίες όμως αφορούν επενδύσεις που μπορεί να γίνουν ή να μη γίνουν, ανάλογα με τη διάθεση ή την επιτυχία μελλοντικών κινήσεων του «επιχορηγούμενου». Λεφτά μπορεί να μην πάρει, η θέση όμως έχει «καπαρωθεί», πιθανώς εις βάρος κάποιων άλλων που διεκδικούσαν επιχορήγηση.
Κι αυτό ουδόλως αφορά το αν ο κ. Κοκλώνης συγκεκριμένα θα υλοποιήσει ή όχι την επένδυσή του. Του ευχόμαστε να την υλοποιήσει και με μεγάλη επιτυχία.
Η δήλωση του Νίκου Κοκλώνη αναφέρει τα εξής:
Η υπόθεση «κρατικής χρηματοδότησης» εταιρείας μου που συζητήθηκε έντονα και αναπαράχθηκε με τρόπο παραπλανητικό και συκοφαντικό, με ωθεί να τοποθετηθώ δημόσια, γιατί δεν ανέχομαι να χρησιμοποιείται το όνομά μου για πολιτικά παιχνίδια στα οποία ποτέ δεν συμμετείχα.
Η αλήθεια είναι απλή, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν να τη μάθουν όσοι έσπευσαν να μιλήσουν για την επιχειρηματική μου δραστηριότητα. Η Barkingwell Progress είναι μια νεοσυσταθείσα εταιρεία. Έχει σκοπό να κάνει επένδυση στην αγορά των οπτικοακουστικών μέσων. Εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο τηρώντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Τι δεν έχει γραφτεί, ενδεχομένως σκόπιμα; Πως για να λάβει η εταιρεία ενίσχυση από το κράτος, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος, θα πρέπει να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο, που σημαίνει να κάνει επένδυση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας ίδια μέσα και κεφάλαια. Δηλαδή δικά της χρήματα, όχι χρήματα του κράτους. Η ενίσχυση που θα πάρει πίσω είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και όχι 10 εκατομμύρια, όπως γράφτηκε. Και την ενίσχυση αυτή, θα την πάρει μόνο εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει την επένδυση.
Είναι παραπλανητικό και καόηθες να αναφέρονται στο σημερινό κεφάλαιο της νεοσυσταθείσας Barking Media Progress. Αυτό ανταποκρίνεται στις δαπάνες σύστασης και αρχικής λειτουργίας της. Το κεφάλαιο θα αυξηθεί όσο απαιτείται, ώστε η εταιρεία να υλοποιήσει την επένδυση. Αν δεν την υλοποιήσει, δεν θα πάρει καμία ενίσχυση από το κράτος. Τόσο απλά.
Όσον αφορά στην ευρύτερη επιχειρηματική μου δραστηριότητα, όλοι γνωρίζουν ότι η Barkingwell Media Α.Ε. είναι η βασική μου εταιρεία. Τα τηλεοπτικά προϊόντα που παράγει είναι ευρέως γνωστά, όπως και πολλοί συνεργάτες της. Ο καθένας έχει δικαίωμα να του αρέσουν ή να μην του αρέσουν τα τηλεοπτικά προγράμματα της Barkingwell Media Α.Ε. Είναι όμως μια διαφανής εταιρεία. Είναι μια υγιής εταιρεία. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα. Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη. Το ίδιο και εγώ ως φυσικό πρόσωπο. Νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας είμαι εγώ ο ίδιος. Η Barkingwell Μedia έχει μετοχικό κεφάλαιο 5,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε 7 εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2022.
Η Barkingwell Media A.E δεν έχει πάρει ποτέ επιδότηση, επιχορήγηση ή οποιουδήποτε τύπου ενίσχυση από κρατικό φορέα. Η Barkingwell Media A.E εκπροσωπείται από κορυφαία στελέχη στην αγορά των media, απασχολεί περισσότερους από 400 μόνιμους εργαζομένους και συνεργάτες, και είναι συνεπής απέναντί τους.
Ας σταματήσουν λοιπόν τα ψέματα και οι συκοφαντίες. Ας σταματήσουν να σπεκουλάρουν πάνω σε παλαιότερη επιχειρηματική μου δραστηριότητα, για την οποία έχω ο ίδιος μιλήσει ανοιχτά. Δεν προτίθεμαι να επιτρέψω να χρησιμοποιείται το όνομα και η επιχειρηματική μου δράση για πολιτικές σκοπιμότητες και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
ΤΧΣ: Φθάσαμε Νοέμβριο και το ΤΧΣ εδέησε να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021. Προφανώς, περίμενε την έκδοση αποτελεσμάτων χρήσης 2021 από τον Ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή (PQH). Αλλιώς τόσο μεγάλη καθυστέρηση είναι ανεξήγητη.
Από την ανάγνωση, επομένως, των οικονομικών καταστάσεων δεν προκύπτουν νέα καθώς έχουν μεσολαβήσει κοσμοϊστορικά γεγονότα από την 31η Δεκεμβρίου 2021. Τσιμπήσαμε, όμως, το εξής ενδιαφέρον: στο κλείσιμο της δήλωσής του, η οποία συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις, ο Ανδρέας Βερύκιος, πρόεδρος του ΤΧΣ, αναφέρει: «Κατά το στάδιο της αποεπένδυσης (σ.σ. του ΤΧΣ από τις τράπεζες) και λαμβάνοντας υπόψη τους δύσκολους καιρούς που έρχονται δεδομένης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, των γεωπολιτικών εντάσεων και των πληθωριστικών πιέσεων, το ΤΧΣ δεσμεύεται να συνεχίσει να συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Ενδιαφέρουσα επιλογή να χωρέσει στην ίδια πρόταση την αποεπένδυση, τις δυσκολίες που έρχονται και την ανάγκη, εκ του δισυπόστατου χαρακτήρα του, το ΤΧΣ να συμβάλει στη συστημική σταθερότητα.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Εκτίμηση για την κερδοφορία της επόμενης χρονιάς διατύπωσε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές η διοίκηση της Πειραιώς. Ανέφερε ότι περιμένει κέρδη 550 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω ανατιμολόγησης του υπολοίπου χορηγήσεων και την περαιτέρω μείωση κόστους.
Η τράπεζα βλέπει πίεση στα επιτόκια καταθέσεων το 2023 (σ.σ. η κυβέρνηση με βάση την προεκλογική ατζέντα ξεκίνησε ήδη να πιέζει με δημόσιες δηλώσεις υπουργών για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων) και ελεγχόμενες νέες επισφάλειες.