ΤΟΥΡΚΙΑ: Η άκρως προκλητική στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ερντογάν αρχίζει να παίζει πλέον και το χαρτί της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Η στήλη New Deal του Euro2day.gr είχε ήδη προειδοποιήσει από τον Μάρτιο του 2021 ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε σε μια ιδιόρρυθμη «εμπόλεμη κατάσταση» με την Τουρκία, ίσως όχι με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον πόλεμο η κοινή γνώμη της Δύσης, αλλά με την ευρύτερη φιλοσοφία που αντιλαμβάνονται τον πόλεμο ηγεσίες κρατών της Ανατολής, όπως η Ρωσία κι ακόμη περισσότερο η Κίνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ούτε η επίκληση της διεθνούς νομιμότητας(!) από τον Ερντογάν για τη Θράκη ή και το μεταναστευτικό πρέπει να εκπλήσσει. Είναι και αυτά στο Playbook της διευρυμένης έννοιας του πολέμου που φέρεται να έχει υιοθετήσει από τους άλλους απολυταρχικούς ηγέτες.
Ούτε βέβαια η ειδικότερη αναφορά μας στο θέμα της Θράκης, τον Οκτώβριο του 2021, σχεδόν ένα χρόνο πριν, ήταν τυχαία. Ζήτημα επιλογής ήταν το πότε θα κρίνει σκόπιμο ο Σουλτάνος να ανακινήσει και αυτό το θέμα, όπως έπραξε το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις χθεσινές δηλώσεις του.
Κι αν το καλό σενάριο είναι ότι τα κάνει όλα αυτά για να κερδίσει «πόντους» στο εσωτερικό ή να ρεφάρει στις διεθνείς διπλωματικές ήττες που έχει υποστεί (όπως με την άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων στην Κύπρο), το κακό σενάριο που πρέπει να έχουμε διαρκώς στο νου μας είναι να προετοιμάζεται όντως για δυναμικές ενέργειες.
ATTICA BANK: Όποιος διαβάσει προσεκτικά κι ως το τέλος το εκτενές χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr για τα τεκταινόμενα περί την τράπεζα, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν καίριοι λόγοι για να «τρέχουν με τα χίλια» όλοι οι εμπλεκόμενοι, περιλαμβανομένου και του επόπτη.
Το θέμα είναι αν -και πώς- θα… προκάνουν. Οι πληροφορίες μας πάντως λένε ότι η Ellington δεν έχει καταθέσει τα όπλα.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Στα μέσα Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα υποβληθούν οι βελτιωμένες προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως πληροφορείται η στήλη, η απόκλιση στο τίμημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης προσφοράς ήταν μεγάλη, γύρω στο 20%, εξού και το ΔΣ του Ταμείου, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, εκκίνησε τη διαδικασία των βελτιωμένων προσφορών.
Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πορεία του διαγωνισμού, με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη να αναφέρει στη Βουλή ότι οι υποβληθείσες προσφορές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ήταν πάρα πολύ καλές…
Υπενθυμίζεται ότι προσφορές κατέθεσαν τα σχήματα ATTICA A.E. Συμμετοχών-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε., η κοινοπραξία Grimaldi Euromed - Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. & Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε. και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Νεότερα προσεχώς…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Ό,τι και να γίνει, νίκησαν οι... ΗΠΑ. Αυτό είναι το -αναμενόμενο- συμπέρασμα κατόπιν της υποβολής προσφορών για τη διεκδίκηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Τελικά μόνο η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis -η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - Euroports - EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- και η Liberty Port Holdings Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρική της Quintana Infrastructure & Development, υπέβαλαν προσφορές στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει και στην πράξη τη μεγάλη βαρύτητα που έχει το συγκεκριμένο λιμάνι για τις ΗΠΑ χάρη στη γεωστρατηγική θέση του (ακόμη περισσότερο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία) και στις προοπτικές ανάπτυξής του. Ευρέως διαδεδομένα άλλωστε ήταν κατά το προηγούμενο διάστημα τα δημοσιεύματα τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή ΜΜΕ, που λιγότερο ή περισσότερο κομψά προειδοποιούσαν (και την κυβέρνηση) ότι το συγκεκριμένο λιμάνι πρέπει να περάσει στα «σωστά» χέρια και σαφώς να μην περάσει σε όποιον είχε μόνιμες ή έστω και... περιστασιακές σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα.
Αντίστοιχες παραινέσεις αναμφίβολα υπήρξαν και σε διπλωματικό επίπεδο, με τον τέως και τον νυν πρέσβη των ΗΠΑ να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους και... επιτόπου.
Οπερ και... εγένετο, διότι όταν υπάρχει γεωπολιτικό «θέμα», τα οικονομικά περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Για την Ιστορία, στην α’ φάση του διαγωνισμού, αυτήν της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συμμετείχαν επίσης η κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με δύο ομολογιακά δάνεια, αθροιστικού ύψους 775 εκατ. ευρώ από τη Eurobank, θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του «ακριβού» ομολόγου ύψους 670 εκατ. ευρώ ο όμιλος. Περιμένει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με τη Motor Oil (υπολογίζεται έως τα τέλη του 2022), για να προχωρήσει μετά σε άμεση εξόφλησή τους.
Σήμερα θα πληρώσει 497 εκατ. ευρώ προς τους ομολογιούχους που συναίνεσαν στη δημόσια πρόταση εξαγοράς (το 74,2%), ενώ με βάση τις σχετικές ρήτρες έως το τέλος του 2022 θα εξαγοράσει και τις υπόλοιπες ομολογίες (ποσοστό 25,8%) έναντι ενός μικρού προβλεπόμενου premium (στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς πληρώθηκε το 101% της αξίας των ομολογιών). Το ποσό πάντως της δεύτερης «δόσης» υπολογίζεται σε 170 εκατ. ευρώ περίπου.
Ετσι, ο όμιλος θα γλιτώσει 42 εκατ. ευρώ χρηματοοικονομικών τόκων ετησίως, ενώ στο ταμείο της Άκτωρ Παραχωρήσεις θα μείνουν και περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ (όπως προκύπτει από το πλαίσιο της χρηματοδότησης-γέφυρα) για τις επόμενες δουλειές της.
Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται να διεκδικήσει μαζί με την Άβαξ και την Ardian Infrastructure τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού.
AS COMPANY: Η εισηγμένη εταιρεία αποτιμάται με βάση το χθεσινό κλείσιμο στο ταμπλό του ΧΑ στα 27 εκατ. ευρώ (κάτω από την καθαρή θέση της 30ής Ιουνίου που υπερβαίνει τα 32,5 εκατ. ευρώ), όταν έχει θετικό καθαρό ταμείο 15,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η AS Company χωρίς ούτε ένα ευρώ δανεισμού αποτιμάται προς 11,1 εκατ. ευρώ (27 μείον 15,9 εκατ. ευρώ).
Η συγκεκριμένη λοιπόν εταιρεία σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 λειτουργικά κέρδη γύρω στα δύο εκατ. ευρώ (καθαρά κέρδη 535 χιλ. ευρώ και αρνητική αποτίμηση επενδυτικού χαρτοφυλακίου γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ).
Από τις πλέον υγιείς εισηγμένες του ΧΑ, με διευρυνόμενη εξωστρέφεια (Κύπρος, Ρουμανία) και σαφώς ελκυστικούς δείκτες. Στο ελληνικό ταμπλό ωστόσο, οι δείκτες πολλές φορές δεν αρκούν από μόνοι τους για να ανεβεί μια μετοχή, τουλάχιστον βραχυμεσοπρόθεσμα.
Οι «πιστοί» του χαρτιού κάνουν υπομονή και περιμένουν.
AS COMPANY ΙΙ: Βάρος για τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης η ζημιά που προέκυψε από την αποτίμηση χρεογράφων, ήτοι 1,5 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου μειώθηκαν κατά 481 χιλ. ευρώ ή 41,07%, κυρίως λόγω της αρνητικής υπεραξίας των ομολόγων έναντι θετικής της αντίστοιχης περιόδου του 2021.
Αναφορικά με τις προοπτικές στο β' εξάμηνο, το EBITDA προβλέπεται σημαντικά αυξημένο έναντι της περσινής χρήσης, αλλά τα κέρδη προ φόρων θα επηρεαστούν από την αποτίμηση των χρεογράφων.