ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑNΕΚ-EARN OUT SCHEME: Υπογράφηκε, χθες το μεσημέρι, το MoU μεταξύ πιστωτών της ΑΝΕΚ.
Οι πιστωτές αποδέχθηκαν το επικαιροποιημένο σχέδιο διάσωσης της κρητικής ακτοπλοϊκής, που υπέβαλε η Attica και εφόσον γίνει αποδεκτό από μετόχους και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα «κουρέψουν» τις απαιτήσεις τους κατά σχεδόν 70%.
Ως μικρό αντάλλαγμα για το γενναίο «κούρεμα» πήραν earn-out scheme. Τη δυνατότητα να ανακτήσουν μελλοντικά κέρδη του ενιαίου σχήματος Attica-ANEK, εφόσον η τιμή του πετρελαίου επιστρέψει στα μεσοσταθμικά επίπεδα του 2019 ή κάτω από αυτά.
Το earn-out ισχύει για τις χρήσεις 2023 και 2024 και η απόδοσή του βαίνει φθίνουσα.
ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Σε δύο μήνες περίπου θα μάθουμε αν θα γίνει έκτακτος έλεγχος στην εισηγμένη. Το σχετικό αίτημα του Λουκά Σπεντζάρη, βασικού μετόχου, συζητήθηκε τελικά χθες, μετά την αναβολή που είχε πάρει τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι των δύο πλευρών ζήτησαν να καταθέσουν οι αντίδικοι που ήταν παρόντες, αλλά το δικαστήριο απεφάνθη ότι θα μελετηθεί ο φάκελος με τα έγγραφα που κατατέθηκαν και θα ληφθεί απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα του Λ. Σπεντζάρη με την οικογένεια Λάππα, που ασκεί και τη διοίκηση, είχε ξεκινήσει πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχε ζητήσει εξηγήσεις για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων για το αν είναι επωφελής για την εταιρεία η εκμίσθωση επενδυτικού ακινήτου της στην οδό Ερμού στην Adidas.
Δεν καλύφθηκε από τις απαντήσεις και προσέφυγε νομικά, ζητώντας έκτακτο έλεγχο στην εισηγμένη.
CENERGY: Πολύ ισχυρό σετ οικονομικών επιδόσεων αναμένουν οι αναλυτές στις εξαμηνιαίες λογιστικές της εισηγμένης, που θα δημοσιευθούν σήμερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Σε ό,τι αφορά το deal στις ΗΠΑ με τους Δανούς της Orsted, μιλούν για «ανοιχτή» αλλά όχι «κλεισμένη» υπόθεση.
ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας, όχι τόσο για το ύψος των καθαρών της αποτελεσμάτων (όλα δείχνουν πως θα είναι ζημιογόνα και τα ίδια κεφάλαιά της αρνητικά), όσο για τις αναφορές της διοίκησης σχετικά με το αν έχουν προχωρήσει τα πράγματα σε ό,τι αφορά την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Κατά καιρούς ακούστηκε ότι έχουν εμφανιστεί ενδιαφερόμενοι επενδυτές από το εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να επισημοποιηθεί κάποιο deal. Επίσης, προσεγγίστηκαν από τρίτους και άλλες ελληνικές εταιρείες του κλάδου, χωρίς επίσης απτό αποτέλεσμα.
Πάντως, η προσωρινή δικαστική προστασία που είχε λάβει η εισηγμένη βορειοελλαδίτικη νηματουργία έχει εκπνεύσει και η Βαρβαρέσος αποτιμάται πλέον στο ταμπλό του ΧΑ χαμηλότερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Οι υποχρεώσεις είναι πολύ μεγάλες σε σχέση με τα μεγέθη της (πέραν του ληξιπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού, υπάρχει και ένα υπόλοιπο της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ), ενώ δεν φαίνεται να ευνοεί την εισηγμένη και η στροφή που έκανε κατά τα τελευταία έτη, επικεντρωνόμενη σε νήματα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Και αυτό γιατί η εταιρεία όχι μόνο εμποδίζεται να αναπτυχθεί από τα ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, αλλά και γιατί σε περιόδους διεθνούς ύφεσης όπως η τρέχουσα, τα πολύ ακριβά νήματα συνήθως πλήττονται περισσότερο από τα υπόλοιπα.