ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Αύριο, Τρίτη, «κληρώνει» για τις τιμές προμήθειας ρεύματος του Οκτωβρίου. Οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν την τιμολογιακή πολιτική τους για τον επόμενο μήνα αργά το βράδυ, όπως είθισται ως τώρα.
Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι οι τιμές του ηλεκτρικού τον Οκτώβριο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι λίγο χαμηλότερες από του Σεπτεμβρίου και πάντως υψηλότερες του Αυγούστου. Τα αρμόδια τμήματα των εταιρειών γράφουν και σβήνουν τις τελευταίες ημέρες, επικαλούμενα τη ρευστότητα των αγορών.
Ενδεικτικά, η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF την Παρασκευή θύμιζε ασανσέρ, για να κλείσει τελικά με μία ασήμαντη μείωση, της τάξης του 0,50%, στα 186,750 ευρώ τη μεγαβατώρα. Όπως διαμηνύεται στη στήλη από αρμόδιες πηγές, οι πάροχοι θα έχουν κολλημένα τα μάτια στις αγορές και ειδικά στο TTF ως την τελευταία στιγμή, προτού δώσουν τις τιμές τους για τον Οκτώβριο.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η αποπληρωμή τιμολογίων που έχουν εκδοθεί εντός του μήνα δεν παρουσιάζει επιδείνωση, αντίθετα, εμφανίζει σταθερότητα, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται από την αγορά ενθαρρυντικό.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των τιμών προμήθειας ηλεκτρισμού του Οκτωβρίου, μεθαύριο Τετάρτη, θα γίνει και η ανακοίνωση της νέας επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις κλιμακωτές, πλέον, επιδοτήσεις, που θα ισχύουν από τον επόμενο μήνα.
FLEXOPACK: Είναι μια ακόμη εισηγμένη εταιρεία που διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E μόνο με βάση τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου!
Με χρηματιστηριακή αποτίμηση στα 70,7 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη διαπραγματεύεται 30% χαμηλότερα από τα ίδια κεφάλαιά της (100,3 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2022), ενώ με βάση μόνο τα εξαμηνιαία κέρδη (7,84 εκατ. ευρώ) το P/E της μετοχής διαμορφώνεται στις 9 φορές.
Όσο και αν πιθανολογείται ότι η κερδοφορία του δεύτερου εξαμήνου θα είναι χαμηλότερη από αυτή του πρώτου, η Flexopack διαπραγματεύεται με σαφώς μονοψήφιο P/E, όντας ένας πολυεθνικός όμιλος με άριστη ρευστότητα και δραστηριοποίηση σε έναν από τους πλέον αμυντικούς κλάδους (συσκευασία τροφίμων).
Τα περί χαμηλού free float και μικρής εμπορευσιμότητας του τίτλου τα έχουμε επισημάνει κάμποσες φορές κατά το παρελθόν.
ΜLS: Η δικαστική λήψη προσωρινής (διάρκειας τεσσάρων έως έξι μηνών) προστασίας που πέτυχε η εταιρεία αποτελεί μόνο το πρώτο από τα τρία βήματα που θα πρέπει να γίνουν για τη διάσωσή της.
Ειδικότερα, για να αποκτήσει νόημα αυτό το πρώτο βήμα θα πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να γίνει και το δεύτερο, που είναι η συμφωνία με τους πιστωτές, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο.
Τώρα αν, μέσω της προσωρινής προστασίας και της πρότασης συμφωνίας με τους πιστωτές, βρεθεί και στρατηγικός επενδυτής, τότε μόνο υπάρχουν προοπτικές για την «επόμενη μέρα».
Δύσκολη μάχη, με… αμφίβολο αποτέλεσμα.
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Η κυβερνητική εξαγγελία για μηδενισμό του φόρου επί των τόκων (από 15% στο 0%) που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν ήταν ικανή να ανεβάσει τις τιμές των εταιρικών ομολόγων στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Το μέτρο αυτό, το οποίο ουσιαστικά αφορά μόνο τους Έλληνες αποταμιευτές (οι ξένοι έστω και μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες στο τέλος της ημέρας τον απέφευγαν) είναι σημαντικό, καθώς ανεβάζει ακόμη περισσότερο τα τρέχοντα yields (αποδόσεις) των διαπραγματεύσιμων τίτλων.
Αν για παράδειγμα, ένα ομόλογο εταιρείας με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα που λήγει σε τέσσερα χρόνια, έχει κουπόνι 3% και διαπραγματεύεται στο «90», τότε μετά και την επικείμενη ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση θα έχει απόδοση 5,5%, όταν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είναι μηδενικά και τα yields των δεκαετών κρατικών τίτλων κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα κινηθούν τα επιτόκια και οι τιμές των ομολόγων τους επόμενους μήνες, οπότε τις «φθηνές» τρέχουσες αποτιμήσεις των εταιρικών ομολόγων ενδεχομένως να τις δούμε «φτηνότερες» στο μέλλον.