ATTICA-ASTIR: Κατατέθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για τις «φέτες» mezzanine και junior notes των τιτλοποιήσεων Astir I και ΙΙ της τράπεζας.
Οι UBS και Euroxx που λειτουργούν ως σύμβουλοι πώλησης ακούγεται ότι έλαβαν προσφορές από τις Waterwheel Capital Management, Bracebridge Capital, Fortress, Bain, Davidson Kempner.
ELVALHALCOR: Αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από το χθεσινό conference call του εισηγμένου Ομίλου προς τους αναλυτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
· Η επιβεβαίωση του χθεσινού δημοσιεύματος του Euro2day.gr σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία του δεύτερου εξαμήνου, με τη διοίκηση να αναφέρεται σε αρκετά ικανοποιητική πορεία σε σχέση με την επικρατούσα συγκυρία (συνεχίζει να μετακυλίει το αυξημένο ενεργειακό κόστος) και να εκτιμά ότι αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο, το 2022 θα εξελιχθεί σε γενικές γραμμές μια καλή χρονιά.
· Μπορεί ο καθαρός δανεισμός του ομίλου να αυξήθηκε από τα 678,6 εκατ. της 30ής/6/2021 στα 787 εκατ. στις 31/12/2021 και στο 1,048 δισ. ευρώ στις 30/6/2022, ωστόσο ο δείκτης ρευστότητας «καθαρός δανεισμός προς προσαρμοσμένο EBITDA» βελτιώθηκε στο προαναφερόμενο δωδεκάμηνο από το 4,4 στο 4,3 (παρά το γεγονός ότι ο αριθμητής του δείκτη έχει επηρεαστεί από τις τιμές των μετάλλων, ενώ ο παρονομαστής όχι). Πέραν αυτού, ο καθαρός δανεισμός αναμένεται να υποχωρήσει έως το τέλος της φετινής χρονιάς.
· Το 71% του δανεισμού είναι μακροπρόθεσμο και ένα σημαντικό ποσοστό του είναι καλυμμένο έναντι ενός σεναρίου ανόδου των επιτοκίων (π.χ. ομολογιακό δάνειο συν κάποια interest rate swaps που αγοράστηκαν στην αρχή του έτους).
· Εφόσον υποχρεωθεί ο όμιλος να περικόψει την κατανάλωση ενέργειας, αυτό θα έχει επίπτωση στο ύψος της παραγωγής. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής της ενεργειακής τροφοδότησης σε κάποιους από τους πελάτες του στο εξωτερικό.
· Σε ό,τι αφορά το θέμα μιας πιθανής αντικατάστασης του φυσικού αερίου με LPG, η εταιρεία εξετάζει ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο ωστόσο χρειάζεται προετοιμασία και δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.
ΙΝΔΙΑ: Σοβαρές είναι οι πιθανότητες, η μία από τις δύο χώρες του κόσμου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, (περίπου 1,4 δισ. άνθρωποι) να είναι ο μεγάλος ωφελημένος από την ένταση στις σχέσεις Δύσης-Κίνας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με αρκετούς διεθνείς ειδικούς, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία, καθώς ξεπέρασε ήδη τη Μεγάλη Βρετανία) έχει βάλει πλώρη για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, έως το 2030.
Η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της στο τρέχον έτος είναι στην περιοχή του 7%, ενώ όπως προκύπτει από τη διεθνή ειδησεογραφία, μέχρι στιγμής παίζει αριστοτεχνικά τον ρόλο του «μεγάλου ουδέτερου», που και τα δύο στρατόπεδα θα ήθελαν να πάρουν με το μέρος τους. Ας μην ξεχνάμε ότι και ιστορικά η Ινδία ήταν από τους πρωτεργάτες του κινήματος των «αδεσμεύτων» την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Λιγότερο φανερό στο προσκήνιο αλλά είναι πλέον πάρα πολλές οι ινδικές επιχειρήσεις, ακόμη και σε τομείς όπως το software, που έχουν βγει προς άγρα πελατών σε δυτικές χώρες, τόσο με τους παραδοσιακούς «καθωσπρέπει» τρόπους όσο και με τους… κινέζικους, δηλαδή με απευθείας e-mail σε επιχειρήσεις, που προμοτάρουν «στεγνά» προϊόντα και υπηρεσίες.
Το ερώτημα είναι πόσες ελληνικές εταιρείες έχουν αρχίσει να ψάχνουν διεξοδικά την πιθανή «Κίνα της επόμενης μέρας», τόσο ως προμηθευτή όσο και ως πελάτη.
ΟΛΥΜΠΟΣ: Οι αδελφοί Σαράντη έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν τη βουλγαρική θυγατρική της ΔΕΛΤΑ. Τα χρήματα που θα πληρώσουν -υπό την προϋπόθεση ότι το deal θα εγκριθεί από τη Βουλγαρική Επιτροπή Ανταγωνισμού- αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσαν στη στήλη στελέχη του τρικαλινού ομίλου.
Με αυτά τα λεφτά, βέβαια, αποκτούν ηγετική θέση στο ράφι της γειτονικής χώρας αλλά και στη ζώνη γάλακτος, που μπορεί να τους βοηθήσει ποικιλοτρόπως.
Όσον αφορά στη ΔΕΛΤΑ, το deal είναι σίγουρα «χρυσό», αφού τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού της. Χάνει όμως ένα από τα βασικά της περιουσιακά στοιχεία, που έφερνε στον όμιλο τζίρο και κερδοφορία. Βέβαια και η μεν και η δε, όπως και όλοι οι εγχώριοι παίκτες της γαλακτοβιομηχανίας, έχουν μπροστά τους μια πολύ δύσκολη χρονιά.
Οπότε μην εκπλαγείτε αν μέσα στο επόμενο διάστημα επισημοποιηθεί ένας γάμος και ένα… διαζύγιο.
ΟΛΥΜΠΟΣ ΙΙ: Και μιας και είμαστε στον κάμπο, η στήλη έμαθε ότι οι Αδελφοί Σαράντη, η όρεξη των οποίων έχει ανοίξει, ετοιμάζονται να μπουν και στην αγορά των ταχυφαγείων.
Η υπηρεσία παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως καθώς και υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια είναι το new entry στο καταστατικό του ομίλου.