Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 12 2022

Ζητείται… πυροσβέστης για τις τουριστικές συμβάσεις - Φυσικό αέριο: Η ΡΑΕ, η Καβάλα και οι εκπτώσεις - ΧA: Με 40 «μύρια» χάθηκαν… 500

Ζητείται… πυροσβέστης για τις τουριστικές συμβάσεις - Φυσικό αέριο: Η ΡΑΕ, η Καβάλα και οι εκπτώσεις - ΧA: Με 40 «μύρια» χάθηκαν… 500

ΡΩΣΙΑ: Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, περισσότερες από 1.000 εταιρείες έχουν ανακοινώσει δημόσια ότι περιορίζουν οικειοθελώς ή εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα. Αυτό προκύπτει από έρευνα που «τρέχει» το Yale. Κατά βάση, πρόκειται για εταιρείες αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Αντίθετα, λιγότερο από το 3% των ιαπωνικών ανακοίνωσε απόσυρση από τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών η Toyota, η Nissan, η Bridgestone και η Fast Retailing.

Το ποσοστό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της G7.

 

ΡΩΣΙΑ ΙΙ: Το θέμα των κυρώσεων έχει πολλές διαστάσεις. Σύμφωνα με το BMJ Paediatrics Open, το επίσημο περιοδικό του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, «οι οικονομικές κυρώσεις σε χώρες είναι όπλα που δεν κάνουν διακρίσεις και πρέπει να απαγορευτούν». Και σε αυτή την περίπτωση εντάσσεται η Tetra Pak, που παράγει υλικά συσκευασίας για υγρά προϊόντα διατροφής.

Οι σουηδικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές στη Ρωσία, παρότι η εταιρεία υποστηρίζει ότι η προμήθεια πρώτων υλών και εξοπλισμού συσκευασίας έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα, γιατί το γάλα και οι χυμοί συμπεριλαμβάνονται στις παιδικές τροφές. Η Tetra Pak ισχυρίζεται επίσης ότι η απαγόρευση εξαγωγών μπορεί να δώσει στη Ρωσία πρόσβαση σε μοναδικές σουηδικές τεχνολογίες, σε περίπτωση εθνικοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων.

Η παραγωγή συνεχίζεται προς το παρόν, αν και κάποιοι κατασκευαστές γαλακτοκομικών προϊόντων ανέφεραν ελλείψεις.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Σκούρα τα πράγματα για την επένδυση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

Όπως πληροφορείται η στήλη, οι υποψήφιοι επενδυτές όσο μελετούν την τελική απόφαση της ΡΑΕ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης τόσο περισσότερο προβληματίζονται για το αν πρέπει να εμπλακούν.

Το πλέον πρόσφατο που ανακάλυψαν, είναι ότι ο Ρυθμιστής επιτρέπει να συνυπολογιστεί στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της αποθήκης το κόστος ανάκτησης των παγίων, δηλαδή, τις επενδυτικές δαπάνες, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ. Όμως, λένε στην αγορά, η συγκεκριμένη επένδυση με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα αγγίζει σχεδόν το 1 δισ. ευρώ.

Μόνον το κόστος του cushion gas (σ.σ. το αέριο που μένει μόνιμα στη δεξαμενή για να εξασφαλίζεται η πίεση) είναι κοντά στο μισό δισ. ευρώ. Φτάνει να είναι, δηλαδή, δέκα φορές ακριβότερο από τα δεδομένα του 2020, τα οποία αναγνωρίζει η ΡΑΕ.

Εμείς τι να πούμε; Μάλλον φταίει το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο εκπτώσεων…

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: «Στον πάγο» μέχρι νεωτέρας θα παραμείνει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που δίνει τη δυνατότητα 6ήμερης εργασίας σε επισιτισμό και τουρισμό, παρότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καλύπτει τους δύο κλάδους προβλέπει 5ήμερο. Και αυτό θα γίνει μέχρι οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και εργοδότες, βρουν τη χρυσή τομή, ώστε ούτε ο οι επιχειρήσεις να βρεθούν ξεκρέμαστες στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, ούτε οι εργαζόμενοι να υφίστανται καταστρατήγηση της σύμβασής τους.

Το απαιτούμενο έντυπο αίτησης προς το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, άλλωστε, δεν έχει δημιουργηθεί και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Το πρόβλημα πάντως είναι υπαρκτό και διαπιστώθηκε όταν η κλαδική σύμβαση, που μέχρι πρότινος κάλυπτε μόνο τα μέλη που την είχαν υπογράψει, ήτοι εργοδότες που απασχολούσαν περίπου 50.000 εργαζόμενους, κηρύχθηκε από το υπουργείο Εργασίας υποχρεωτική, με αποτέλεσμα πλέον να δεσμεύει το σύνολο των επιχειρήσεων - εργοδοτών, που απασχολούν ίσως και πάνω από 400.000 εργαζόμενους.

Η απόφαση του υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα, επιχειρήσεις που νομότυπα είχαν συμφωνήσει με εργαζόμενους 6ήμερη εργασία, χωρίς να καταστρατηγείται η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία, ήτοι 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα, να βρίσκονται ότι παρανομούν.

Εχθές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Άννας Στρατινάκη. Εκεί συμφωνήθηκε να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων και σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και των εργοδοτικών φορέων, κυρίως της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς οι επιχειρήσεις του επισιτισμού που εκπροσωπεί αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι εργαζόμενοι ασκούν έντονες πιέσεις, επισημαίνοντας ότι ύστατη λύση είναι ακόμη και η καταγγελία της ΣΣΕ, που μόλις πριν από 3 εβδομάδες ξεκίνησε να ισχύει για το σύνολο των επιχειρήσεων σε επισιτισμό και τουρισμό.

 

 

ESG: Πόσα «συν» και πόσα «πλην» τελικά μετρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το τελικό κείμενο της Οδηγίας του Ευρωκοινοβουλίου για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG;

Αναμφίβολα, το πιο θετικό νέο αφορά τις μικρομεσαίες εταιρείες που μόνο εθελοντικά (για να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με τράπεζες, προμηθευτές, πελάτες, επενδυτές, κ.ά.) θα κληθούν να εφαρμόσουν τα κριτήρια και μάλιστα μια… light έκδοσή τους. Αυτό απαλλάσσει τη χώρα από μια μεγάλη περιπέτεια, καθώς το αντίθετο θα έβαζε σε μεγάλες περιπέτειες και κόστη τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

Ένα δεύτερο «συν» είναι ότι η υποχρέωση προσαρμογής των μεγάλων -εισηγμένων στο ΧΑ και μη- επιχειρήσεων (πωλήσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ, απασχόληση πάνω από 250 άτομα) δεν ξεκινά το 2023 όπως αρχικά αναμενόταν, αλλά από τη χρήση του 2024 και θα ελεγχθεί το 2025.

Ποιο είναι το «μείον»; Ότι από 1/1/2026 (έλεγχος από το 2027) θα πρέπει να προσαρμοστούν στα κριτήρια ESG όσες μικρομεσαίες εταιρείες διαπραγματεύονται σε χρηματιστηριακές αγορές και αυτό ενδεχομένως να μη βοηθήσει την προσπάθεια του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να τις προσελκύσει... 

 

BIG FOUR: Τι ενώνει τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες στη χώρα μας; Οι μετακομίσεις που απορρέουν από την ανάγκη να βρουν περισσότερους αλλά και πιο ποιοτικούς χώρους, συμβατούς με τις επιταγές της εποχής για «πράσινα» γραφεία.

Πέρα από την είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι η PwC μίσθωσε υπό κατασκευή γραφεία επί της Λ. Κηφισίας με developer την Dimand, ακούμε πως η KPMG μεταφέρεται από την Αγία Παρασκευή στη Λεωφόρο Συγγρού και στο γραφειακό συγκρότημα που έχει αναπτύξει η Prodea με την επωνυμία «The Wave».

Την ίδια ώρα, Prodea-Dimand φέρονται να υπογράφουν τα τελικά μισθωτήρια συμβόλαια για το δεύτερο μέρος της κοινής τους επένδυσης στη Λ. Συγγρού (Λαγουμιτζή). Υπενθυμίζεται ότι ένα μέρος του συγκροτήματος θα καταληφθεί από την Generalli και το υπόλοιπο από μια ακόμη πολυεθνική. Το επίσημο exit από την εν λόγω επένδυση για την Dimand τοποθετείται στις 23 Ιουλίου. Άρα κάπου εκεί θα μάθουμε και το νέο μισθωτή.

Δεδομένου ότι οι ελεγκτικές και συμβουλευτικές απλώνονται και στην περιφέρεια, πληροφορίες αναφέρουν πως -και πάλι- η Dimand αναπτύσσει τα νέα σύγχρονα γραφεία της Deloitte στην Πάτρα.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Με συναλλαγές αξίας μόλις 40,7 εκατ. «χάθηκε» χρηματιστηριακή αξία υπερδεκαπλάσια (500 εκατ. ευρώ), καταδεικνύοντας τη «ρηχότητα» του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Φάνηκε για άλλη μια φορά το πόσο εύκολα μπορεί να υποτιμηθεί (όπως σήμερα) ή υπερτιμηθεί μία ευάριθμη ομάδα μετοχών, θέμα για το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια λύση από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι άξιο αναφοράς πως ένας ολόκληρος τραπεζικός κλάδος αποτιμάται -μετά βίας- 8,15 δισ., επειδή 2-3 ξένα funds βγήκαν πωλητές πιέζοντας χωρίς καμία αντίσταση τίτλους όπως η Πειραιώς στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,7688 ευρώ με αποτίμηση μόλις 961,3 εκατ. (όταν πέρυσι είχε αντλήσει μέσω αύξησης κεφαλαίου 1,35 δισ. ευρώ). Ή πως μία νευραλγικής σημασίας επιχείρηση όπως η ΔΕΗ απαξιώνεται, μετά από νέα διόρθωση 4,06% στα 4,864 ευρώ (χαμηλό 52 εβδομάδων). Ενδεικτική της εικόνας της αγοράς και του πόσο ρηχή είναι η αποτίμηση του 1,86 δισ. ευρώ, όταν μόνο από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ τα καθαρά έσοδα που πιστώθηκαν στο ταμείο της Επιχείρησης έφτασαν το 1,3 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές πως το γαϊτανάκι της απαξίωσης-υποτίμησης των εισηγμένων με τζίρους λίγων εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό χωρίς την παραμικρή αντίδραση των καθ' ύλην αρμόδιων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v