Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 11 2022

Οικονομία: Ο φόβος του 4ου τριμήνου - Το πετρέλαιο και η «καταστροφή της ζήτησης» - Αναπάντητες κλήσεις στο ΥΠΕΝ

Οικονομία: Ο φόβος του 4ου τριμήνου - Το πετρέλαιο και η «καταστροφή της ζήτησης» - Αναπάντητες κλήσεις στο ΥΠΕΝ

ΕΝΡΙΑ: Αναβλήθηκε, όπως πληροφορείται η στήλη, η επίσκεψη του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια στην Αθήνα. Η αναβολή οφείλεται σε ιατρικούς λόγους και όχι επειδή προέκυψε κάποια επαγγελματική αιτία. Μαθαίνουμε ότι ο Ιταλός έκανε μια μικρή χειρουργική επέμβαση και δεν μπορεί να ταξιδέψει για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Επομένως, με δεδομένο ότι μεσολαβούν οι θερινές διακοπές, δεν προβλέπεται να έρθει στην Ελλάδα πριν το φθινόπωρο.

 

ALPHA TV: Προ ημερών αναφερθήκαμε εκτενώς στο πού οδηγεί η αλυσίδα εταιρειών πίσω από την Primos, που αγόρασε το 50% της Alpha ΤV.

Στη «στενή» αγορά των τηλεοπτικών μέσων εξακολουθούν πάντως να οργιάζουν οι φήμες ότι το ποσοστό κατέληξε με κάποιο τρόπο στον Σέρβο δισεκατομμυριούχο και μεγαλομέτοχο της United Group Ντράγκαν Σόλακ.

 

ΚΥΠΡΟΣ: Την ώρα που ελάχιστες είναι οι νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια, στη Νέα (Εναλλακτική) Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαπραγματεύονται 54 επιχειρήσεις, ενώ πέντε ακόμη προετοιμάζουν την είσοδό τους σε αυτή (μεταξύ αυτών και η ελληνική Upyachting Management που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουριστικού yachting).

Αξιοσημείωτο ρόλο στην ανάπτυξη της Νέας Αγοράς του ΧΑΚ έχει παίξει και η ελληνική εταιρεία συμβούλων Capital Market Experts, με συμβολή σε 18 εισαγωγές.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Σε ιδιωτικές συζητήσεις, σημαντικοί παράγοντες της αγοράς και οικονομολόγοι εκφράζουν σοβαρούς φόβους για τη δυναμική που έρχεται μετά το καλοκαίρι. Κατά την εκτίμησή τους (την οποία συμμερίζεται και η στήλη), από το τελευταίο 3μηνο και μετά, θα αρχίσουν να γίνονται ξεκάθαρα ορατές οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Από τον δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων (κόκκινο και μη) έως την ανισορροπία εισαγωγών και εξαγωγών (ορατή κάθε φορά που αναπτύσσεται λίγο η οικονομία) και την ευαισθησία της τοπικής αγοράς στις πληθωριστικές πιέσεις.

Κατά τους ίδιους, δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση ορισμένες χώρες της Βαλτικής. Έχουμε μακρά παράδοση σε αυτό τον τομέα, η οποία οφείλεται -λένε- και στον μεγάλο αριθμό ολιγοπωλιακών δομών στις εγχώριες αγορές.

Εν ολίγοις, μπορεί η «πλημμυρίδα» του τουριστικού κύματος (σε συνδυασμό με τα δισεκατομμύρια ενισχύσεων που δόθηκαν για την πανδημία) να κρύβει τώρα τις αδυναμίες, αλλά από τον χειμώνα και μετά, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά το υψηλό «beta» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή οι υψηλές διακυμάνσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω, σε σχέση με άλλες οικονομίες, τότε, σημειώνουν οι πηγές της στήλης, δεν αποκλείεται να μας προκύψει και στασιμοπληθωρισμός.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Ο όρος Demand destruction -«καταστροφή της ζήτησης» στα ελληνικά- ήταν για μεγάλο διάστημα ντεμοντέ, λόγω χαμηλού πληθωρισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Τώρα έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς αφορά την υποκατάσταση αγαθών (ιδίως εμπορευμάτων) από άλλα αγαθά, όταν η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση ή/και η τιμή σκαρφαλώνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί σύντομα στο φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τις προσδοκίες των τελευταίων ετών, καθώς το φυσικό αέριο θεωρείται -και επισήμως πλέον στην ΕΕ- καύσιμο της «πράσινης μετάβασης» ενώ το πετρέλαιο όχι.

Εντούτοις, αντίθετα με το πετρέλαιο, που κινείται με βάση την παγκόσμια ζήτηση μέσα από διεθνείς διαδρομές, το φυσικό αέριο έχει πιο κατακερματισμένες αγορές (λόγω περιορισμένων διασυνδέσεων), με την ευρωπαϊκή να κυριαρχείται από τις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η τεράστια και δυσαναπλήρωτη εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Αυτή λοιπόν την περίοδο, με το φυσικό αέριο πάνω από το εύρος 160-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πετρέλαιο στα περίπου 100 δολάρια το βαρέλι (και με τον κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου), δημιουργείται σοβαρό κίνητρο υποκατάστασης του ενός από το άλλο ανά την Ευρώπη, και όχι απλά για βραχυχρόνιο ορίζοντα. Πρώτοι αλλά όχι μόνοι υποψήφιοι σε μια τέτοια εξέλιξη, οι μονάδες που μπορούν να παράγουν ενέργεια, είτε από φυσικό αέριο είτε από πετρέλαιο.

Αρκεί βέβαια το εκκολαπτόμενο σχέδιο των G7 να επιβληθεί «πλαφόν» στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου (έτσι ώστε να πουλά μεν η Ρωσία, αλλά χωρίς μεγάλο κέρδος), να μη δημιουργήσει αναταραχή και στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά, όπως φοβούνται ορισμένοι ειδικοί και traders του πετρελαίου.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Με κανέναν στην αγορά δεν συζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λένε στη στήλη εκπρόσωποι της ηλεκτρικής αγοράς. Έχει κλείσει τις πόρτες του τον τελευταίο καιρό, προσθέτουν, εκφράζοντας την απορία τους για την τακτική αυτή.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η στήλη, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) έχει στείλει εδώ και καιρό επιστολή στον υπουργό Κώστα Σκρέκα, ζητώντας συνάντηση. Χωρίς απάντηση ως τώρα.

Όμως, τα θέματα της αγοράς είναι και πολλά και καυτά. Ο θεσμοθετημένος διάλογος, λένε στη στήλη παράγοντες της αγοράς, είναι επιθυμητός και χρήσιμος για να δίνονται διευκρινίσεις, να ανταλλάσσονται απόψεις, να διορθώνονται όπου χρειάζεται, οι παρεμβάσεις.

ΥΠΕΝ, ακούει;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v