ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Αρκετές δεκάδες είναι οι εισηγμένες που είτε προχωρούν είτε έχουν αποφασίσει την αγορά ιδίων μετοχών τους αυτή την περίοδο, με τους αισιόδοξους να πιστεύουν ότι οι εταιρείες αυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα συγκυρία και να επωφεληθούν.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τις μαζικές αγορές ιδίων τίτλων, οπότε δεν είναι δυνατόν μέσα από τη συγκεκριμένη μέθοδο να αποτραπεί η πτώση της τιμής της μετοχής, από τη στιγμή που κάποιο σημαντικό θεσμικό χαρτοφυλάκιο αποφασίζει να πουλήσει ή έστω από την ώρα που το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί δραστικά.
Οφέλη ωστόσο για τις εταιρείες μπορεί να προκύψουν σε δεύτερη φάση, είτε πουλώντας αργότερα τις ίδιες μετοχές τους σε υψηλότερες αποτιμήσεις (π.χ. όπως έχει κάνει η Profile δύο φορές κατά το παρελθόν), είτε ακυρώνοντας τους συγκεκριμένους τίτλους προς όφελος όλων των μετόχων.
Στην Quest Holdings για παράδειγμα, οι ίδιες μετοχές αποτελούν το 0,3% του συνόλου και έχουν αποκτηθεί με μέσο κόστος 4,2 ευρώ, λίγο χαμηλότερα δηλαδή από την τρέχουσα τιμή του τίτλου. Το ίδιο συμβαίνει και στην Π. Πετρόπουλος, όπου η εισηγμένη έχει αποκτήσει το 7,45% των μετοχών της με κόστος χαμηλότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα προκαλεί πολλά ερωτήματα. Το κυριότερο είναι εάν δικαιώθηκαν οι προβλέψεις και οι σχεδιασμοί που είχαν γίνει πριν από το καλοκαίρι. Οι αναλύσεις των ειδικών είναι ευτυχώς πολύ πρόσφατες και αυτό μάς βοηθάει πολύ στο να μετρήσουμε όσους υποτίθεται ότι «φυλάνε Θερμοπύλες».
Στις 28 Απριλίου και στην επίσημη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είχε κάνει λόγο για ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τόνιζε, δε, πως «βλέπουμε και στην Ελλάδα μία διαρκή αποκλιμάκωση, συμβατή με την ύφεση της επιδημίας»...
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 6 Μαΐου, επανήλθε και δήλωσε στον Σκάι: «Τον Ιούνιο είναι πιθανόν να αφαιρέσουμε τις μάσκες. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια σταθεροποίηση ή ύφεση, ένα πλατό, μπορεί να δούμε και μικρή αύξηση, αλλά βλέπουμε μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία και στον αριθμό των διασωληνωμένων, είμαστε σε φάση ύφεσης».
Ενάμιση μήνα αργότερα, όμως, η επιδημία πήρε άλλη τροπή. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο καλοκαιρινό κύμα, λέγοντας πως υπάρχει ένα «γενικό κύμα» στην Ευρώπη...
Τι άλλαξε; Η επέλαση των παραλλαγών Όμικρον 4 και 5 που μεταδίδονται ευκολότερα. Όπως εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος, «το 80% των συνολικών κρουσμάτων στην Ελλάδα καταγράφηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2021 και αφορούν την Όμικρον. Η Όμικρον είναι κατά 45% λιγότερο θανατηφόρος από το αρχικό στέλεχος του ιού, αλλά είναι σαφές πως προκαλεί πολλές μολύνσεις, άρα και επιβάρυνση των "σκληρών" δεικτών, όπως οι θάνατοι...».
Όπως είναι φυσικό, η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που μπορεί να σε εκπλήξει. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ανάγκη αυτοκριτικής και σίγουρα επιβάλλει την ανάλυση των νέων δεδομένων. Όταν λέμε «ανάλυση», δεν εννοούμε την περιγραφή σε επόμενο χρόνο του τι συνέβη. Εννοούμε την αξιολόγηση, η οποία θα συμβάλει στο να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος.
Εκτός και εάν συμφωνήσουμε ότι δεν πρόκειται περί λάθους...
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Ολοένα και πιο φανερές γίνονται οι επιπτώσεις του οικονομικού πολέμου Ρωσίας-Δύσης στην Ευρώπη, καθώς η κίνηση της Gazprom να μειώσει δραστικά τη ροή του φυσικού αερίου, πέρα από την εκρηκτική άνοδο της τιμής κατά τις τελευταίες ημέρες, θα έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις, αν συνεχιστεί.
Διότι με τέτοια επίπεδα ροής, η Ευρώπη δεν θα έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει τα αποθέματά της ενόψει του χειμώνα, οπότε, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να απαιτηθεί η διανομή καυσίμων με δελτίο στη χειρότερη περίοδο! Πιο ευάλωτη χώρα σε αυτό τον κίνδυνο είναι η Γερμανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υποφέρουν και πολλές άλλες χώρες.
MEVACO: Η συμφωνία της εισηγμένης εταιρείας με τη Naval Group δεν σημαίνει μόνο ότι θα αναλάβει τμήμα του έργου των φρεγατών FDI που θα κατασκευαστούν για λογαριασμό του Ελληνικού Ναυτικού, αλλά και ότι η Mevaco θα ενταχθεί στους βασικούς προμηθευτές των Γάλλων, με αποτέλεσμα να διεκδικεί την υλοποίηση και άλλων συμβάσεων που θα αναλάβουν ανά τον κόσμο.
Αν όμως αυτά (παρά τη μεγάλη σημασία τους) φαντάζουν κάπως μακρινά, η Mevaco ήδη διαθέτει σήμερα υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων στο κομμάτι των μεταλλικών βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα, το οποίο είναι σε θέση να ανεβάσει τον φετινό κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της εταιρείας σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά.
Να θυμίσουμε επίσης ότι με βάση την τρέχουσα τιμή του τίτλου και τις περυσινές οικονομικές επιδόσεις, η μετοχή διαπραγματεύεται οριακά κάτω από τη λογιστική της αξία, με δείκτη P/E στο 12,2 και με μερισματική απόδοση 3%.
Και αυτό όταν η εισηγμένη διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο (Net Cash).
ELINOIL: Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,0737 ευρώ ανά μετοχή προτίθεται να προτείνει η διοίκηση της Ελινόιλ στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ποσό που οδηγεί σε μερισματική απόδοση της τάξεως του 4,5%.
Η Ελινόιλ αποτελεί μια ακόμη περίπτωση σοβαρής εταιρείας που τελεί υπό διαπραγμάτευση πολύ κάτω (κατά περίπου 20%) από τη λογιστική της αξία, την ώρα που ο μέχρι τώρα φετινός όγκος των πωλήσεών της κινείται ανοδικά και η ζήτηση του δεύτερου εξαμήνου θα επηρεαστεί θετικά από τον εισερχόμενο τουρισμό.
Σε τέτοιο χρηματιστηριακό κλίμα όμως…