ΗΛΙΕΛΑΙΟ: Η επιβολή πλαφόν σε προϊόντα όπως το ηλιέλαιο, τα άλευρα και η ζάχαρη έχει διατρέξει σχεδόν οριζόντια όλες τις εγχώριες αλυσίδες. Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις αποτελούν πρωτοβουλία των ιδίων. Δεν έχει δηλαδή επιβληθεί πλαφόν από το κράτος.
Κυβερνητικός αξιωματούχος εξηγεί στη στήλη ότι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αποθέματα για αρκετές εβδομάδες ακόμη.
Γιατί όμως τέτοιος πανικός; Γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες ημέρες οι πωλήσεις ηλιελαίου τριπλασιάστηκαν!
CVC: Τον τελευταίο χρόνο, το fund έχει προχωρήσει σε αρκετά deals εντός των ελληνικών τειχών. Κάποιοι όμως επιμένουν πως σκοπεύει να ηγηθεί ενός δεύτερου κύκλου συγκέντρωσης στον κλάδο του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων, με «συνεργάτη» τον Βορειοελλαδίτη Μασούτη.
Το αν τελικά θα επαληθευθούν οι φήμες μένει να φανεί.
Οι δύο πλευρές, πάντως, το διαψεύδουν.
CVC ΙΙ: Και αν στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η CVC δεν έχει εμπλακεί με το λιανεμπόριο τροφίμων, ετοιμάζεται να το επιχειρήσει σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη. Στην Ταϊβάν ακούγεται ότι η CVC είναι μια εκ των διεκδικητών του ποσοστού που ελέγχει ο γαλλικός κολοσσός λιανικής Carrefour σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα. Η Carlyle και η CVC φαίνεται να διεκδικούν το 60% που κατέχει ο γαλλικός όμιλος σε κοινή εταιρεία που έχει με τη Uni-President.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο της είδησης είναι ότι η Carrefour, που ετοιμάζεται να δοκιμάσει εκ νέου την τύχη της στην Ελλάδα, αποεπενδύει από ακόμη μια αγορά.
Είχε προηγηθεί η αποχώρησή της από το Βέλγιο.
AHOLD-DELHAIZE: Γενικότερα φαίνεται να υπάρχουν ειδήσεις από τον χώρο των σούπερ μάρκετ. Μια ακόμα αφορά τον ολλανδοβελγικό όμιλο Ahold-Delhaize που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος.
Οι βελγικές φορολογικές αρχές τον κάλεσαν προ ημερών να πληρώσει 382 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό συνδέεται με την εξαγορά των αμερικανικών καταστημάτων Delhaize.
Η Ahold Delhaize πλήρωσε μεν, άσκησε έφεση, δε. Ωστόσο έχει και άλλα αντίστοιχα μέτωπα. Οι ολλανδικές αρχές ζητούν από τον όμιλο να επιστρέψει 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό συνδέεται με την υπεραξία συγχώνευσης της Ahold και της Delhaize που έγινε το 2016.
Οι ολλανδικές φορολογικές αρχές δεν συμφώνησαν με τη μέθοδο που ακολούθησε ο όμιλος, ο λιανοπωλητής προσέφυγε στη δικαιοσύνη, αλλά το δικαστήριο δεν δικαίωσε την εταιρεία…
ΤΙΜΕΣ: Παραδόξως υπάρχουν και προμηθευτές που θέλουν να κατεβάσουν τις τιμές. Η στήλη ανακάλυψε έναν από αυτούς στη βιομηχανία παιχνιδιών.
Πρόκειται για τη Lego. Η νέα στρατηγική που υιοθέτησε η πολυεθνική, όπως μεταφέρουν στη στήλη τα στελέχη της, επιβάλλει ενιαίες προτεινόμενες τιμές στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική ομάδα της Lego προχώρησε σε μειώσεις τιμών σε κάποια προϊόντα, τα οποία διέθετε στην ελληνική αγορά ακριβότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακούμε ότι υπάρχουν και άλλες πολυεθνικές που στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης υιοθετούν ενιαίες τιμές.
Πάντως, όπως τονίζουν στη στήλη στελέχη της αγοράς, αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην φθηνότερα προϊόντα στο ράφι. Μιλάμε για «προτεινόμενες» τιμές. Τελικά οι λιανέμποροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν πόσο θα πουλάνε.