EUROBANK: Το πρώτο έμπρακτο σήμα από τον SSM, για το αν θα επιτραπεί στη Eurobank να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη της φετινής χρήσης, αναμένεται να δοθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP).
Η Eurobank έριξε το NPE ratio σε 6,8% στο τέλος τους 2021 και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες στο φετινό SREP.
Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα ο SSM θα την ανεβάσει ένα σκαλί υψηλότερα, σε σχέση με ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς, εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον Πυλώνα 2 (Pillar ΙΙ).
Αν αυτό συμβεί, η Eurobank θα είναι η πρώτη εγχώρια συστημική τράπεζα στην οποία θα επιτραπεί η διανομή μερίσματος. Μπορεί όχι από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης, λόγω πιθανής συντηρητικής στάσης του επόπτη, αλλά από αυτά της επόμενης.
Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν σημαντικές καθαρές ροές νέων NPEs, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού.
Υ.Γ.: Με χαμηλό NPE ratio (6,9% σε Ελλάδα, 7% σε όμιλο) έκλεισε το 2021 και η ΕΤΕ, αλλά στην πράξη είναι μερικά βήματα πίσω από τη Eurobank καθώς η μείωση επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό από την ταξινόμηση του Frontier II στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.
TRASTOR: Την εισφορά ακινήτων εισοδήματος στην Trastor ΑΕΕΑΠ, σε ετήσια βάση, φέρεται να έχει αποφασίσει η Πειραιώς ως κάτοχος του 95,75% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Με βάση τους περιορισμούς που θέτει το πλαίσιο, η Πειραιώς μπορεί να εισφέρει -μέσω ΑΜΚ εις είδος- ακίνητα, η αξία των οποίων αντιστοιχεί ως το 10% του ενεργητικού της ΑΕΕΑΠ.
AUTOHELLAS: Τη διανομή bonuses 1,15 εκατ. ευρώ (σ.σ. το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό βάσει της έκθεσης αποδοχών) σε μέλη του Δ.Σ. από το υπόλοιπο κερδών και ποσού ως 300 χιλ. ευρώ σε ανώτατα διοικητικά στελέχη, μη μέλη Δ.Σ. (σ.σ. επικεφαλής κρίσιμων οργανικών μονάδων) προτείνει η διοίκηση της εταιρείας.
ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ: Με το δελτίο πωλούνται τα σπορέλαια -κυρίως ηλιέλαιο- από τους χονδρεμπόρους και τις αλυσίδες Cash & Carry, που εξυπηρετούν επαγγελματίες από τους κλάδους του HORECA (εστιατόρια, catering, ξενοδοχεία), σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τα αποθέματά τους.
Ο κόφτης έχει μπει στις 4-5 συσκευασίες. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, όπως αναγράφεται σε σχετική ενημερωτική ταμπέλα.
Όμως τα σπορέλαια δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τους καταναλωτές. Αποτελούν βασική πρώτη ύλη για σειρά βιομηχανικών προϊόντων από τον κλάδο των τροφίμων και σημαντικό συστατικό των ζωοτροφών για την πρωτογενή παραγωγή. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι ανατιμήσεις, από τη μια, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά τον άλλο, αλλά και οι ελλείψεις που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, επηρεάζουν όλη την αλυσίδα και θα έρθουν οσονούπω και στον λογαριασμό μας.
Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα είναι τι αποθέματα έχουν οι εταιρείες και κατ’ επέκταση η χώρα. Απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν υπάρχει. Για τον λόγο αυτό, όπως μαθαίνει η στήλη, το αρμόδιο υπουργείο σκοπεύει να ξεκινήσει ελέγχους για να διαπιστώσει τι ποσότητες υπάρχουν εντός των συνόρων και αν κάποιοι κρατάνε τα αποθέματα για να τα ρίξουν στην αγορά όταν οι τιμές θα ανέβουν και άλλο.
Οπως λέει και γνωστός επιχειρηματίας στη στήλη, είναι δικαίωμα του καθενός πώς διαχειρίζεται τα αποθέματά του και πότε και σε ποιον θα πουλήσει το εμπόρευμά του, αρκεί πίσω από αυτή τη διαχείριση να μην κρύβεται κερδοσκοπία.
Αν όντως κάποιες εταιρείες κρατάνε αποθέματα, κάποιοι θα γονατίσουν. Γιατί, όπως είπαμε, χωρίς πατάτες τηγανητές θα ζήσουμε, χωρίς παραγωγή όμως;