ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Οσοι θέτουν θέμα πιθανής αποτυχίας της δημόσιας πρότασης των Γερμανών στην Ευρωπαϊκή Πίστη και παραμονής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Πρώτον, γιατί το προσφερόμενο τίμημα των 7,8 ευρώ οδηγεί σε πολύ υψηλές αποδόσεις τους «φρέσκους» μετόχους της ΕΥΠΙΚ και σε ακόμη μεγαλύτερες τους μακροπρόθεσμους επενδυτές (π.χ. τιμή τίτλου στα 2,17 ευρώ προ πενταετίας, τον Φεβρουάριο του 2017).
Δεύτερον, γιατί ακόμη και αν δεν επιτύχει η δημόσια πρόταση, θα ακολουθήσει απορρόφηση της Allianz Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Πίστη, οπότε το ποσοστό των Γερμανών θα περάσει με άνεση το απαιτούμενο ελάχιστο όριο του 90%...
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΕΔΑΚ: Τα deals των ασφαλιστικών εταιρειών πιθανόν να επηρεάσουν… από σπόντα και τον χώρο των Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Για παράδειγμα, θα δούμε τη συγχώνευση μεταξύ των ΑΕΔΑΚ της Allianz και της Ευρωπαϊκής Πίστης, μετά τη δρομολογούμενη σύμπραξη των δύο ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα;
Επίσης, θα υπάρξουν εξελίξεις στη MetLife ΑΕΔΑΚ μετά την εξαγορά της μητρικής ασφαλιστικής από την NN Hellas;
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Με μερική μόνο επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς αποχώρησαν 116 εργαζόμενοι (κατά 70% περίπου μεγάλης ηλικίας) έναντι στόχου που μιλούσε για 150 με 180 άτομα.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη μερική επιτυχία στο γεγονός ότι οι όροι του δεν ήταν επαρκώς ελκυστικοί και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου προγράμματος εντός 2022, προκειμένου να πιαστεί ο προαναφερόμενος στόχος.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα κληθούν να εγκρίνουν τα στελέχη του CVC, καθώς θεωρείται θέμα χρόνου η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
ΚΥΠΡΟΣ: Ακούγεται στην κυπριακή αγορά ότι επενδυτές από το Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά στην εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στους γενικούς κλάδους. Γενικότερα, το ζήτημα των deals δεν περιορίζεται στα όρια της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας, αλλά βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στο Νησί της Αφροδίτης, ιδίως στον κλάδο ζημιών, στον οποίο δραστηριοποιείται πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών σε σχέση με το μικρό μέγεθος της τοπικής αγοράς.
ΚΥΠΡΟΣ ΙΙ: Στις 19 Ιανουαρίου η στήλη είχε αναδείξει τις έντονες αντιδράσεις των επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (και πολλών Ελλήνων μεταξύ αυτών) για τους απαράδεκτους όρους της δημόσιας πρότασης που υπέβαλαν οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης Αφοί Κωνσταντίνου, προκειμένου να αγοράσουν τους τίτλους της μειοψηφίας και να βγάλουν την εταιρεία από το ταμπλό (ή από το «πάτωμα», όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κύπρο).
Θυμίζουμε ότι το προσφερόμενο τίμημα ήταν χαμηλότερο κατά περίπου 75% από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του τίτλου και οδηγούσε σε μια αποτίμηση ολόκληρου του κερδοφόρου ομίλου γύρω στα 3 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά του ανέρχονται σε 95 εκατ. ευρώ!
Στη συνέχεια ωστόσο, ακολούθησε η αντίδραση των τοπικών αρχών, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αναστέλλει την επόμενη κιόλας ημέρα τη διαπραγμάτευση της μετοχής και χθες να βγάζει απόφαση που απαγορεύει τη συγκεκριμένη δημόσια πρόταση των βασικών μετόχων.
Μιλάμε για κινήσεις που προστατεύουν τα συμφέροντα των επενδυτών και ενισχύουν τον χρηματιστηριακό θεσμό.
Γνωρίζοντας άλλωστε τα αντανακλαστικά των κυπριακών αρχών (μαθαίνουμε ότι κινητοποιήθηκε σχετικά -με τον τρόπο του- και το ΧΑΚ), η στήλη είχε επισημάνει από τον Ιανουάριο τις έντονες αμφιβολίες της για το κατά πόσο η δημόσια πρόταση θα κατάφερνε τελικά να ολοκληρωθεί.
Και έπεσε μέσα.