Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2022

Τι ζητούν οι μειοψηφίες από την ΤτΕ - Απουσία πήρε ο ΔΕΣΦΑ στο Μαξίμου - ΛΑΡΚΟ: Ο διαγωνισμός και τα προβλήματα

Τι ζητούν οι μειοψηφίες από την ΤτΕ - Απουσία πήρε ο ΔΕΣΦΑ στο Μαξίμου - ΛΑΡΚΟ: Ο διαγωνισμός και τα προβλήματα

ΛΑΡΚΟ: Το παλεύει όσο μπορεί η κυβέρνηση (χθες ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι την Τρίτη θα σταλούν στους υποψήφιους επενδυτές τα σχέδια συμβάσεων), αλλά η στήλη διατηρεί ζωηρές αμφιβολίες για την ευτυχή κατάληξη του διαγωνισμού.

Οι έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, που κατά τα φαινόμενα έχουν και κάλυψη από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, το χωροταξικό «μπάχαλο» και γενικώς οι παλιές αμαρτίες της ΛΑΡΚΟ, μάλλον δύσκολα θα προσελκύσουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ιδίως όταν, κατά γενική ομολογία, χρειάζονται πολύ μεγάλες επενδύσεις για να λειτουργήσει αποδοτικά η συγκεκριμένη βιομηχανία.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΣΥΣΚΕΨΗ: Μία απουσία στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης προκάλεσε ερωτήματα.

Μεταξύ όσων συζήτησαν το θέμα δεν περιλαμβάνονταν ο ΔΕΣΦΑ. Δηλαδή, δεν πήρε μέρος ο πλέον αρμόδιος φορέας που έχει εικόνα για τα αποθέματα LNG της χώρας, τη μία από τις δύο πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο που απομένουν, αν σταματήσει η ροή του ρωσικού αερίου (η δεύτερη είναι ο ΤΑΡ).

Η στήλη δεν θέλει να πιστέψει κακόβουλα σχόλια που λένε ότι δεν είναι αρεστός τελευταία ο ΔΕΣΦΑ. Ας αρκεστούμε να θεωρήσουμε ότι κάποιος τους… ξέχασε.

 

REAL CONSULTING: Ενδεικτικό στοιχείο της δυναμικής που παρουσιάζει ο κλάδος της πληροφορικής στο ταμπλό του ΧΑ αποτελεί το χθεσινό πακέτο μετοχών που άλλαξε χέρια στην εταιρεία.

Ειδικότερα, στην εταιρεία που εισήχθη πέρυσι το καλοκαίρι στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ προς 1,02 ευρώ ανά μετοχή, άλλαξε χέρια χθες το 8,837% έναντι 2,37 ευρώ ανά μετοχή (+132%!), με πωλητή τον βασικότερο μέτοχο της εισηγμένης (Νικόλαος Βαρδινογιάννης). Σημειώστε ότι η τρέχουσα τιμή είναι στα 2,6 ευρώ.

Η ουσία είναι πως αρκετοί επενδυτές ευελπιστούν ότι η συγκεκριμένη μετοχή θα ακολουθήσει πορεία ανάλογη με τις αντίστοιχες άλλων εταιρειών του κλάδου, όπως π.χ. της Entersoft, της Epsilon Net και της Performance.

Κοινό στοιχείο των τελευταίων αποτελεί το ότι ξεκίνησαν από την Εναλλακτική Αγορά, με τις δύο πρώτες να έχουν ήδη μεταταχθεί στην Κύρια και με την τρίτη να επιλέγει να μην «ανέβει κατηγορία» παρά το ότι προχώρησε πέρυσι σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

 

ΤτE: Πολλές συζητήσεις γίνονται φέτος μεταξύ των επενδυτών για το ύψος του μερίσματος που πρόκειται να διανείμει η Τράπεζα της Ελλάδος, με τους μετόχους μειοψηφίας της εισηγμένης να ζητούν αυτή τη φορά το… «κάτι παραπάνω».

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί μια ειδική περίπτωση και δεν θα πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με αυτά που ισχύουν σε άλλες εισηγμένες εταιρείες. Ειδικότερα, με βάση το καταστατικό της Τράπεζας, το ελάχιστο ετήσιο μέρισμα που διανέμεται κάθε χρόνο στους μετόχους -ανεξάρτητα από το αν και πόσα κέρδη ανακοινώνει η Τράπεζα- ισούται με το 12% του μετοχικού κεφαλαίου της. Άρα, με δεδομένο ότι η ονομαστική αξία της μετοχής ισούται με 5,6 ευρώ, μιλάμε για 0,672 ευρώ ανά τεμάχιο που διανέμεται εδώ και πολλά χρόνια. Με δεδομένο ότι το τακτικό αποθεματικό της Τράπεζας δεν υπολείπεται του μετοχικού της κεφαλαίου, το υπόλοιπο των κερδών της ΤτE που δεν μοιράζεται στους μετόχους κατευθύνεται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Υπάρχει όμως και η δυνατότητα διανομής πρόσθετου μερίσματος προς τους μετόχους, από τη στιγμή που αποφασίσει σχετικά το Γενικό Συμβούλιο και φυσικά η Γενική Συνέλευση της ΤτΕ.

Αυτό ζητούν να συμβεί φέτος οι μέτοχοι μειοψηφίας της Τράπεζας, επικαλούμενοι τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί όσοι από αυτούς έχουν αγοράσει τους τίτλους τους από τη δεκαετία 2000-2010, αλλά και το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2012-2020 η ΤτE είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει στο Δημόσιο έσοδα που αποκόμιζε από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία κατείχε.

Συγκεκριμένα, με βάση το Καταστατικό της ΤτE, για την περίοδο 2012-2020 «είναι δυνατόν να μεταφέρονται στο Δημόσιο έσοδα από κρατικά ομόλογα που η TτΕ διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της την 31η/12/2011, καθώς και από ομόλογα που κατέχει για σκοπούς νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωσυστήματος για αγορές τίτλων (Securities Markets Programme).

Τώρα λοιπόν που πέρασε το 2020, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε πρόσθετο μέρισμα, υποστηρίζουν οι επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων είχαν αγοράσει τις μετοχές τους σε πολλαπλάσιο τίμημα από τα 18-18,5 ευρώ που αποτιμάται σήμερα ο τίτλος στο ταμπλό του ΧΑ.

ΥΓ: Το διανεμόμενο εδώ και χρόνια ετήσιο μέρισμα στους μετόχους μειοψηφίας ανέρχεται σε 13,5 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη της ΤτE όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλαπλάσια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v