ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Σήμερα ή αύριο το αργότερο προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την άδεια παραχώρησης της υφιστάμενης Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ. Προηγουμένως ο διεθνής διαγωνισμός θα ανεβεί στο TED (ευρωπαϊκός χώρος δημοπρατήσεων).
Η προκήρυξη αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, γεγονός που σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι θα εξαντληθούν στη διαδικασία του VDR. Προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει τον χρόνο εκδήλωσης δεσμευτικού ενδιαφέροντος, αλλά με συντηρητικές εκτιμήσεις η όλη διαδικασία έως την εκδήλωση οικονομικών προσφορών τοποθετείται για το 2023.
ΑΜΟΙΒΕΣ: Το πόσα χρειάζεται κάποιος για να ζήσει είναι εν πολλοίς σχετικό. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι οι Αμερικανοί δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι βλέποντας τα εισοδήματά τους.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Harris Poll για λογαριασμό της Personal Capital, ο μέσος Αμερικανός θα ήθελε να «καθαρίζει» τουλάχιστον 128.000 τον χρόνο για να αισθάνεται ότι είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Ποσό σχεδόν διπλάσιο από το μέσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας το 2020 (67.521 δολάρια).
Ερευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η οικονομική εμπιστοσύνη των Αμερικανών βρίσκεται στα τάρταρα. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, μόνο το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, έναντι 48% στις αρχές του 2021.
Δείχνει τα δόντια του ο πληθωρισμός…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ: Στα «χέρια» του Έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Ανυφαντάκη, ιδιοκτήτη της SNEL Energy, πέρασε το δίκτυο πρατηρίων Glusco στην Ουκρανία. Η Glusco Energy, μια νομική οντότητα εγγεγραμμένη στην Ελβετία που άνηκε στον Ισραηλινό Nisan Moisyev, διαθέτει περισσότερα από 100 βενζινάδικα και τέσσερις αποθήκες πετρελαίου στην Ουκρανία.
Ο Δημήτρης Ανυφαντάκης, που είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Motor Oil Hellas, κατείχε κατά το παρελθόν ανώτερες θέσεις σε Litasco, BP plc, Cargill SA, κ.ά. Στις πρώτες δηλώσεις του, ο Έλληνας επιχειρηματίας, όπως αναφέρει σε σχετικό του report ο ΟΕΥ της Ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο, στάθηκε στις καλές υποδομές της νέας του εταιρείας, καθώς και στις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξής της.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Η νέα κρίση της λίρας στην Τουρκία φέρνει παλιές ιδέες στο προσκήνιο. Έτσι, με κυβερνητική καθοδήγηση οι μεγάλες κρατικές τράπεζες χώρας επιβάλλουν στους εργαζόμενους στόχους απόδοσης: Προτρέπουν πελάτες να μετατρέψουν ξένα νομίσματα σε λίρες, στο πλαίσιο του σχεδίου προστασίας των καταθέσεων που εισήχθη τον περασμένο μήνα για να ανακόψει τη νομισματική κρίση.
Οπως αποκαλύπτουν στο Reuters, τραπεζίτες, πελάτες και άλλοι παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα, πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια, φιλοδοξώντας να φέρει αποτέλεσμα το πρόγραμμα Ερντογάν.
Κάποτε στην Ελλάδα, την περίοδο της ευφορίας, της καταναλωτικής φρενίτιδας επί πιστώσει, οι τράπεζες έβαζαν στόχους για τα δάνεια, τώρα στην Τουρκία βάζουν στόχους για τις λίρες, με την ελπίδα να συγκρατήσουν τη βουτιά.
Για να προσελκύσουν πελάτες, οι κρατικές τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο καταθέσεων έως και 19% και οι ιδιωτικές τράπεζες έως και 26% σε προστατευμένους λογαριασμούς σε λίρες που μετατρέπονταν από ξένα νομίσματα, σύμφωνα με έναν από τους τραπεζίτες. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι 14%.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΙ: Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 12 ξενοδοχεία πρόκειται να ανοίξει στην Τουρκία μέσα στη χρονιά η αλυσίδα Hilton. Ο κ. Armin Zerunyan, Περιφερειακός Διευθυντής της εταιρείας, δήλωσε ότι υπό τις επωνυμίες DoubleTree by Hilton, Hilton Garden Inn και Hampton by Hilton θα εγκαινιαστούν ξενοδοχεία σε Μποντρούμ, Κωνσταντινούπολη και Καππαδοκία.
Από την πλευρά της, η Marriott International υπέγραψε συμβόλαιο με τον επιχειρηματικό όμιλο Aktarlı για το άνοιγμα 6 νέων ξενοδοχείων το 2022 και το 2023. Οι νέες μονάδες θα δημιουργηθούν σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Όσο για την Accor Hotel Group (Mövenpick), θα προσθέσει 10 νέα ξενοδοχεία (Τραπεζούντα και Κωνσταντινούπολη) στις ήδη υφιστάμενες 52 μονάδες της.
Τα προβλήματα, πάντως, δεν λείπουν για τον τουριστικό κλάδο της χώρας. Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού είναι ένα από αυτά.