Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2022

Πανδημία: Αντε και καλό… Πάσχα - Ναυπηγεία: Μηδένα προ του τέλους μακάριζε - Τα βάσανα της Unilever

Πανδημία: Αντε και καλό… Πάσχα - Ναυπηγεία: Μηδένα προ του τέλους μακάριζε - Τα βάσανα της Unilever

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Μειώνονται μεν τα καταγεγραμμένα κρούσματα, αλλά σε νεκρούς και διασωληνωμένους δεν πάμε καθόλου καλά. Φτάσαμε τους 103 νεκρούς χθες και 87 κατά μέσο όρο καθημερινά τις τελευταίες επτά ημέρες (μαζί με τις «ενσωματώσεις» που πολλά site κρίνουν σκόπιμο να αγνοούν επιδεικτικά), έχοντας ξεπεράσει πλέον και τις 22.000 θανάτους.

Φταίει η Δέλτα, φταίει η Όμικρον, φταίει ο συνδυασμός; Θα σας γελάσουμε, ούτε βρήκαμε ειδικούς να μας δώσουν ξεκάθαρη απάντηση.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldometers.org, είναι ότι τις τελευταίες επτά ημέρες, βρεθήκαμε ακόμη πιο ψηλά στην κατάταξη θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

Στην 5η θέση η Ελλάδα, με χειρότερες μόνο Βουλγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Κροατία!

Κατά τα λοιπά, ακούμε συζητήσεις «ειδικών» και «αρμοδίων» στις τηλεοράσεις, για το πώς θα είναι οι απόκριες, μέχρι και για το πόσο ωραία (μπορεί) να είναι το… Πάσχα!

 

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: Ικανοποίηση εκφράστηκε χθες από κυβερνητικά στελέχη για την επιτυχία της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, στις ηλικίες δηλαδή που ως επί το πλείστον επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

«Τις τελευταίες 45 ημέρες, 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός!», έσπευσε να τονίσει ο Ακης Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Ωστόσο, ακόμα και το… μαστίγιο δεν ανέβασε πολύ τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Σύμφωνα με το ECDC, μοιραζόμαστε τη 16-17η θέση με την Τσεχία, έχοντας ανεβάσει το ποσοστό μας στο 85,4%.

Για την ιστορία, τρεις χώρες (Ισλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία) έχουν πιάσει το απόλυτο (100%) και δύο (Δανία και Μάλτα) βρίσκονται πάνω από το 99%...

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Δεν είναι μόνο ο… Γολγοθάς του εφοπλιστή Προκοπίου προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση στα Ναυπηγεία (καθώς πήρε αναβολή η συνεδρίαση του Σ.τ.Ε για την προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου), είναι και η ανασφάλεια για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που είναι άρρηκτα ως φαίνεται συνδεδεμένο με το αν θα πάρουν οι Ιταλοί της Fincantieri τις κορβέτες του πολεμικού ναυτικού.

Η στήλη είχε προειδοποιήσει εξαρχής (από τον περασμένο Μάιο) ότι είναι δύσκολο να διεκδικείς τη σωτηρία δύο ναυπηγείων, μέσα από επιλογές των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας, με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς σε… κανένα από τα δύο.

Έτσι κι αλλιώς, οι φρεγάτες πέρασαν αλλά δεν…. ακούμπησαν τα ναυπηγεία της χώρας, τώρα μένουν οι κορβέτες.

Κι αν τις πάρουν οι Ιταλοί, κάτι θα γίνει (υποθέτουμε) με την Ελευσίνα. Αν όμως τις πάρουν οι Γάλλοι, καθότι πυκνώνουν οι πληροφορίες περί αυτού, τότε μάλλον θα καταλήξουν στον Σκαραμαγκά, εφόσον λυθεί το θέμα με το Σ.τ.Ε.

Οπότε, στο σίριαλ των ναυπηγείων ισχύει πλήρως η φράση του Σόλωνα «μηδένα προ του τέλους μακάριζε», δικαιολογώντας και την αφόρητη ανασφάλεια των εργαζομένων.

ΥΓ: Κάποιες πηγές της στήλης με γνώση από... θάλασσα, διερωτώνται αν ο κ. Προκοπίου έχει αρχίσει να αλλάζει γνώμη για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τον Σκαραμαγκά, τουλάχιστον για το σκέλος των ναυπηγείων. Όπως και να έχει πάντως, τώρα δύσκολα θα αλλάξει ρότα χωρίς αδιάσειστη αιτία, καθώς η εγγυητική ήταν ύψους, αν θυμόμαστε καλά, 25 εκατ. ευρώ.

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΙΙ: Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θεωρείται η σημερινή ημέρα, καθώς σύσσωμο το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας (ΣΕΝΕ), συνοδευόμενο από εργαζομένους -που θα προχωρήσουν σε 4ωρη στάση εργασίας- αναμένεται να… ανηφορίσει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε συνέχεια της επιστολής που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα, ζητώντας επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν στη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής του γραφείου του υπουργού Εθνικής Αμυνας και των εκπροσώπων των εργαζομένων θα δώσει το παρών και ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση και όσα γράψαμε παραπάνω, δέσμευση του υπουργείου για την υπογραφή του σχεδίου εξυγίανσης μάλλον δεν... προβλέπεται.

 

UNILEVER: Τα… χάπια του ψάχνει ο πολυεθνικός όμιλος, βλέποντας τη μετοχή του να κατρακυλά σε χαμηλό διετίας εν μέσω μπαράζ αναλύσεων που κατακεραυνώνουν την προσπάθειά της να εξαγοράσει τον τομέα υγείας της Glaxo.

Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρούς χαρακτηρισμούς η Bernstein, για παράδειγμα, μιλά για κακό ιστορικό της Unilever στις εξαγορές και ένα «πολύ κακό ντιλ». Η RBC εξέδωσε έκθεση με τίτλο «Όχι, σε παρακαλώ».

Τα λεφτά δεν είναι λίγα. Στον διεθνή Τύπο διαβάζουμε ότι η Glaxo έχει ήδη απορρίψει τρεις προσφορές, με την τελευταία να φτάνει τα 50 δισ. στερλίνες. Αν παρά τις αντιδράσεις προχωρήσει η Unilever, θα πρέπει να βάλει επιπλέον 7,5 δισ. στερλίνες στο τραπέζι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v