Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2022

Το αναπτυξιακό clawback στα φάρμακα και οι… κουτόφραγκοι - Τρίτη δόση: Ξεκινήσαμε πρώτοι, πήγαμε… δέκατοι!

Το αναπτυξιακό clawback στα φάρμακα και οι… κουτόφραγκοι - Τρίτη δόση: Ξεκινήσαμε πρώτοι, πήγαμε… δέκατοι!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: «Ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε τη διαδικασία για την τρίτη δόση. Ήμασταν οι πρώτοι που μειώσαμε τον χρόνο μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συχνά κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ελλάδα στο μέτωπο των αποφάσεων για τις αναμνηστικές δόσεις έναντι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ακόμα, όμως, δεν ακούσαμε μια εξήγηση αναφορικά με το πώς η χώρα που ξεκίνησε πρώτη είναι… δέκατη σε εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη.

Μόλις το 35,3% του πληθυσμού έχει λάβει αναμνηστική δόση στην Ελλάδα, έναντι 55% στην -πρώτη- Ισλανδία και 50,8% στη Δανία.

Όχι πως στις υπόλοιπες κατηγορίες έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Στους εμβολιασμούς μίας δόσης είμαστε, με τα στοιχεία του ECDC, 18οι με 70% κάλυψη, ενώ στις δύο δόσεις κατατασσόμαστε 18οι με 66,3%...

 

IKEA: Με κάθε τρόπο προσπαθούν οι μεγάλοι όμιλοι να ωθήσουν το προσωπικό τους να εμβολιαστεί. Κάποιες επέλεξαν τον εξαναγκασμό, άλλες έδωσαν θετικά κίνητρα (έξτρα αμοιβή και άδειες).

Ο κολοσσός στον χώρο των οικιακών ειδών χαράσσει τον δικό του δρόμο. Σχεδιάζει να επιβάλει στις 10.000 εργαζόμενους στη Μεγάλη Βρετανία παρακράτηση μισθού, αν αναγκαστούν να μπουν καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα!

Συγκεκριμένα, ο «Guardian» γράφει πως τα ΙΚΕΑ θα κρατούν 96,35 στερλίνες τη βδομάδα από την αμοιβή του ανεμβολίαστου προσωπικού, αν υποχρεωθεί βάσει νόμου να μπει σε 10ήμερη καραντίνα. Το ποσό αντιστοιχεί στο 25% του μέσου εβδομαδιαίου μισθού στη χώρα…

 

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ: Επιστροφές, ποσού 250 εκατ. ευρώ, θα μοιραστούν οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, κατά την επόμενη τριετία, μέσω του «αναπτυξιακού» clawback.

Όπως είναι γνωστό, το 2019, η Ελλάδα παρείχε τη δυνατότητα στις φαρμακοβιομηχανίες να συμψηφίζουν αυτόματες επιστροφές (clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ, με δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις και κλινικές μελέτες. Το ποσό που μοιράζονται οι φαρμακοβιομηχανίες από τη δυνατότητα του παραπάνω συμψηφισμού ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σ.σ. αν τα ποσά των επενδύσεων είναι μεγαλύτερα, μοιράζεται αναλογικά).

Τώρα, όμως, η εν λόγω δεξαμενή αυξάνεται στα 75 εκατ. ευρώ ετησίως, για τις υποβολές που θα γίνουν 1/7/2022 και 1/7/2023 και θα φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ, για τις υποβολές της 1/7/2024. Ο λόγος είναι ότι ο μηχανισμός του «επενδυτικού» clawback εντάχθηκε στις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόκειται για άλλο ένα «εργαλείο», που βοηθά τη χώρα να καλύψει την υστέρηση, την οποία δημιούργησε η υποεπένδυση σε έρευνα και καινοτομία κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης. Θα ήταν βέβαια προσφορότερο, αν το ποσό της ετήσιας επιστροφής δεν μοιραζόταν 50% με 50%, μεταξύ παραγωγικών επενδύσεων και δαπανών για κλινικές έρευνες.

Οι Πορτογάλοι, που επικέντρωσαν στην ενίσχυση της καινοτομίας, έθεσαν ως κριτήριο την αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (R&D), ως ποσοστού επί των ετήσιων πωλήσεων, προκειμένου να μπορούν να συμψηφίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες τους υποχρεώσεις clawback.

Αυτοί, όμως, είναι κουτόφραγκοι…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v