CRETA FARMS: Δύο ενδιαφέρουσες αποφάσεις έλαβε πριν από λίγες εβδομάδες το διοικητικό συμβούλιο της αλλαντοβιομηχανίας ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, που πέρασε στον έλεγχο του Δημήτρη Βιντζηλαίου.
Όπως μαθαίνει η στήλη, η αλλαντοβιομηχανία αποφάσισε να μισθώσει από τη μητρική της Bella Bulgaria μηχανήματα έναντι 758.680 ευρώ. Το πόσο θα έκαναν τα εν λόγω μηχανήματα αν τα αγόραζε η αλλαντοβιομηχανία ή αν έβγαινε έξω στην αγορά να τα νοικιάσει, δεν το γνωρίζουμε.
Αυτό που γνωρίζει η στήλη είναι πως η σχετική σύμβαση μεταξύ της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ Τροφίμων, υπό την ιδιότητα της μισθώτριας και της μητρικής της Bella Bulgaria SA, αφορά τη μίσθωση 8 μηχανημάτων, η διάρκεια είναι διετής -λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023- και το ποσό θα καταβληθεί τμηματικά. Ήδη η ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ Τροφίμων έχει πληρώσει 151.720 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 606.960 ευρώ θα καταβληθεί σε 24 μηνιαίες δόσεις, ποσού 25.290 ευρώ η καθεμία.
Και αυτή δεν είναι η μοναδική σύμβαση μεταξύ της θυγατρικής με τη μητρική. Η αλλαντοβιομηχανία πλήρωσε στη βουλγαρική Storm Engineering AD, 198.000 ευρώ ετησίως ή 16.500 ευρώ μηνιαίως, για τη συντήρηση μηχανημάτων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της στο Ρέθυμνο. Επίσης η Impala Holdings έλαβε πέρυσι όπως μαθαίνει η στήλη 20.000 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 240.000 ευρώ ετησίως, για την παροχή υπηρεσιών management στην ελληνική αλλαντοβιομηχανία.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η εργαλειοθήκη που ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι σαφέστατη. Τα κράτη-μέλη επιτρέπεται να πάρουν στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουν τους φτωχούς ενεργειακά καταναλωτές, να ανακουφίσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πουθενά δεν λέει, μοιράστε ενισχύσεις αβέρτα.
Η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, όμως, διαβάζει την εργαλειοθήκη και τις υποδείξεις της κατά βούληση. «Στηρίζω και τους έχοντες και τους μη κατέχοντες». Και την Εκάλη και το Μπουρνάζι. Και την Κηφισιά και το Περιστέρι. Και το Ψυχικό και το Μενίδι. Γιατί να δυσαρεστήσει κάποιους;
Ο κουμπαράς, όμως, δεν είναι ανεξάντλητος. Και καθώς η κρίση δεν έχει τελειωμό, από τον Δεκέμβριο διαρρεόταν ότι εξετάζονται νέα κριτήρια, με «κόφτες», ώστε οι επιδοτήσεις να πάνε πράγματι σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη.
Και τι συνέβη; Όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, αλλά αποκλείονται και κατηγορίες πολιτών που αγκομαχούν λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.
Χώρια που δημιουργείται ο κίνδυνος να περιοριστεί το απόθεμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, αφού από αυτόν στερούνται συνεχώς πόροι για να ασκηθεί μια αμφιλεγόμενη κοινωνική πολιτική. Και στο τέλος, και το «λεφτόδεντρο» θα μαραθεί και θα την πληρώσουν οι ενεργειακά ευάλωτοι!
Μήπως χρειάζεται να σχεδιαστεί μια πιο σοβαρή και μακροπρόθεσμη πολιτική και όχι από μήνα σε μήνα;
ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: Σε κατάσταση άγχους βρίσκονται οι διοικήσεις πολλών εισηγμένων εταιρειών με τις οποίες επικοινώνησε η στήλη, καθώς φοβούνται μήπως το μπαράζ των δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά πλήξει τελικά τη λειτουργική τους δραστηριότητα.
«Έχουμε πελάτες που περιμένουν τις παραγγελίες τους και σε καμιά περίπτωση δεν θα θέλαμε να καθυστερήσουμε τις παραδόσεις μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, οι διοικήσεις των εταιρειών απαίτησαν «καθαρά» διαγνωστικά τεστ για την επάνοδο των εργαζομένων τους μετά τις πρόσφατες αργίες, το κόστος των οποίων ανέλαβαν οι ίδιες.
Παράλληλα, εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια εργασίας εξ αποστάσεως, ενώ περιορίστηκαν δραστικά (έως και απαγορεύτηκαν) οι επισκέψεις τρίτων προσώπων στα γραφεία και στις εγκαταστάσεις των εταιρειών.
Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε, υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια προβλήματα, τα οποία ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι διαχειρίσιμα.