Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 5 2022

Πανδημία: Βαθύ το… σχίσμα, μεγάλοι οι κίνδυνοι! - Τα δώρα που ήρθαν κατόπιν εορτής και οι πολωνικοί μαρκαδόροι

Πανδημία: Βαθύ το… σχίσμα, μεγάλοι οι κίνδυνοι! - Τα δώρα που ήρθαν κατόπιν εορτής και οι πολωνικοί μαρκαδόροι

ΠΑΝΔΗΜΙΑ Ι: Δεν θυμόμαστε περίοδο στην οποία να ήταν τόσο έντονη η δημόσια διχογνωμία των επιστημόνων σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την πανδημία, με επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, το θέμα των σχολείων.

Η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει με «ενισχυμένο τέστινγκ» και να μην καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων, συνεχίζοντας μάλιστα και το περίφημο «50+1», φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους την πλειονότητα των ειδικών της επιτροπής, ωστόσο αρκετοί είναι οι επιστήμονες που διαφωνούν πολύ έντονα δημοσίως, ανάμεσά τους ο διευθυντής ΜΕΘ Καπραβέλος, που ξεσπάθωσε χθες στο Μega, o ερευνητής Γιώργος Παυλάκης και αρκετοί άλλοι.

Προφανώς το ποιοι είχαν δίκιο θα διαπιστωθεί σύντομα…

Η ιστορία που λένε τα στοιχεία, πάντως, είναι μάλλον ανησυχητική. Πέρα από τον υπετριπλασιασμό του μέσου όρου των κρουσμάτων από τη μία εβδομάδα στην άλλη (από περίπου 9.000 τη μέρα σε… 34.000), οι νοσηλείες έχουν αρχίσει να αυξάνουν σημαντικά (πάνω από 400 κάθε μέρα πλέον) ενώ οι μέσοι όροι νεκρών και διασωληνωμένων έχουν σταματήσει να έχουν πτωτική τάση, καθώς τις τελευταίες επτά μέρες μειώθηκαν μόνο κατά 1%, σε σχέση με τις προηγούμενες επτά!

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΙΙ: Στο μεταξύ η επέλαση του νέου κύματος εμφανίζεται εξαιρετικά απότομη στη χώρα μας, πολύ πιο απότομη σε σχέση με άλλες χώρες. Κάτι που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται.

Για παράδειγμα αν είχαν οι ΗΠΑ τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων με μας, ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δεν θα είχαν χθες σπάσει το ρεκόρ του ενός εκατομμύριου κρουσμάτων, θα είχαν περάσει το 1,5 εκατομμύριο και βάλε. Ομοίως, χθες καταγράψαμε αναλογικά περισσότερα κρούσματα από τη Γαλλία και την Ιταλία ή τη Δανία, πιθανώς και με τη βοήθεια του μεγάλου αριθμού τεστ που κάνουμε.

Επίσης, εμείς πριν από 8-9 μέρες είχαμε «μόλις» 9.000 κρούσματα, ενώ χθες είχαμε πάνω από 50.000. Που σημαίνει ότι τις επιπτώσεις στο ΕΣΥ δεν τις έχουμε δει ακόμη.

Κι επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε τα ποσοστά εμβολιασμού της Δανίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας (οι οποίες στους άνω των 60 ετών χτυπάνε ποσοστά από 98% έως 100%), καλό θα είναι να προσέχουμε περισσότερο τι συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία, που είναι πιο κοντά σε μας σε εμβολιασμούς. Όπου οι θάνατοι έχουν αρχίσει να αυξάνονται…

Εν ολίγοις, ο κίνδυνος να υπάρξει πολύ μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ ελλοχεύει, όπως επίσης και ο κίνδυνος το επόμενο διάστημα να δούμε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα να υποφέρουν από ελλιπή στελέχωση.

Προφανώς, μιλάμε και για το Σύστημα Υγείας, αλλά πολύ περισσότερο εκτεθειμένες, λόγω και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, εμφανίζονται για παράδειγμα οι υπηρεσίες ασφαλείας και άμυνας.

Όσο για τον ιδιωτικό τομέα, οι κραδασμοί σε εταιρείες όπου το προσωπικό έρχεται είτε σε στενή επαφή με πολύ κόσμο είτε λειτουργούν μεταξύ τους σε στενή επαφή, άρχισαν ήδη να γίνονται ορατές. Οι επόμενες εβδομάδες θα εντείνουν την πίεση, χωρίς κάποιος να ξέρει πόσο μεγάλες θα είναι οι επιδράσεις.

 

COURIER: Με καθυστέρηση έφτασαν σε αρκετές περιπτώσεις τα δώρα του Άη Βασίλη, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που ο Αγιος χρησιμοποίησε… βοηθούς (ταχυμεταφορές).

Από τα περσινά lockdown οι εταιρείες courier έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις, αναβαθμίζοντας υποδομές και υπηρεσίες, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν απέφυγαν τα προβλήματα φέτος. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι μεγάλος παίκτης της αγοράς είχε εγκλωβισμένες στο hub Αθηνών αποστολές από πριν τα Χριστούγεννα. Δέματα από Βόρεια Ελλάδα είχαν φτάσει την ίδια μέρα στην Αθήνα, αλλά έμειναν πάνω από δέκα μέρες στον σταθμό των Αθηνών.

Ορισμένοι καταναλωτές παρέλαβαν χθες και προχθές, μετά και την Πρωτοχρονιά, παραγγελίες που είχαν γίνει πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

Ως αιτία για την αδυναμία διαχείρισης των αποστολών παρουσιάζεται από στελέχη της εταιρείας ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στα γραφεία συγκεκριμένων περιοχών.

 

ΑΓΟΡΑ: Ελλείψεις και στα κλασέρ προβλέπουν χονδρέμποροι και εισαγωγείς ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου, που βλέπουν τις τιμές να… ξεφεύγουν. Στρέφονται δε σε νέες αγορές, εκτός Κίνας.

Τα ελληνικά σήματα διατηρούν τη δυναμική τους στα συγκεκριμένα είδη, παρά τις αυξήσεις που έχουν αναγκαστεί να κάνουν στις τιμές, όπως λένε στελέχη του λιανεμπορίου. Πάντως επαγγελματίες της αγοράς βιβλιοπωλείου βλέπουν να ενισχύεται ο ανταγωνισμός, καθώς οι χονδρέμποροι που διακινούν τα ξένα σήματα συνεργάζονται πλέον και με προμηθευτές από την Πολωνία, την Τουρκία, τη Σουηδία κ.α.

Μάλιστα εκτός από πολωνικούς μαρκαδόρους και σκανδιναβικά ντοσιέ, στα είδη για το σχολείο και τα παιχνίδια είναι πιθανό να δούμε και στην ελληνική αγορά σταδιακά εισαγωγές από Ιταλία και Ισπανία. Στις χώρες αυτές πολλά εργοστάσια λαμβάνουν αυξημένο όγκο παραγγελιών από λιανέμπορους στην Ευρώπη, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές απέναντι στα προβλήματα που προέκυψαν στις αγορές από Ασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v