ΔΕΗ: Στην υπογραφή δύο συμβάσεων ανακυκλούμενης πίστωσης, αθροιστικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ακούγεται ότι θα προχωρήσει η Επιχείρηση με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η πρώτη σύμβαση 300 εκατ. ευρώ θα υπογραφεί με τις Eurobank-Alpha και η δεύτερη με τις Εθνική-Πειραιώς.
Η ΔEΗ έχει μειώσει, κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, τον τραπεζικό δανεισμό της, στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, χάρη στην έκδοση ευρωομολόγων και τη χρηματοδότηση από τις τιτλοποιήσεις. Δεν έχει, δε, ανάγκη άμεσης τραπεζικής χρηματοδότησης καθώς σήκωσε 1,35 δισ. ευρώ, μέσω της πρόσφατης ΑΜΚ και περιμένει το τίμημα από τη Macquarie, για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Θα βρεθεί, δηλαδή, στο γύρισμα της χρονιάς με ισχυρό καθαρό ταμείο, για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, το επιτόκιο των νέων δανειακών συμβάσεων αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού (σ.σ. άνω του 5%) και δεν αποκλείεται να κάνει άμεσα χρήση τους, ώστε να τον αναχρηματοδοτήσει.
Υ.Γ.: Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες αποπληρωμές δανείων, φέτος, από ΔEΗ, Σκλαβενίτη, ΕΛΒΑΛ και σειρά άλλων επιχειρήσεων πιέζουν τους στόχους επίτευξης καθαρής πιστωτικής επέκτασης. Οι τράπεζες φορτσάρουν στις εταιρικές χορηγήσεις, ώστε να μη χαθεί το bonus των 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο, με το οποίο δανείζονται από την ΕΚΤ, μέσω του TLTRO III.
ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Εντονότατη συναλλακτική δραστηριότητα είχαμε χθες στη μετοχή των Ευρωσυμβούλων, με τους βασικούς μετόχους να μη συγκαταλέγονται ούτε στους πωλητές αλλά ούτε και στους αγοραστές. Ειδικότερα, άλλαξε χέρια το 3,36% της εταιρείας, με την τιμή του τίτλου να υποχωρεί κατά 9,2%!
Από πλευράς εξελίξεων τώρα, η εισηγμένη έχει καταθέσει το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου (1ν/3π) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσω της οποίας θα εκδοθούν 3.708.370 νέες μετοχές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν έχει οριστεί, ωστόσο όλα δείχνουν πως από την έκδοση θα αντληθεί ποσό σαφώς υψηλότερο από το 1,5 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν το καλοκαίρι.
Όπως το Euro2day.gr έχει σημειώσει και σε παλαιότερο δημοσίευμά του, μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ΑΜΚ θα ακολουθήσει και δεύτερη, με στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εισηγμένης και την εκμετάλλευση ευκαιριών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2021 αναμένεται να εξελιχθεί σε μια χρονιά «μέτριας ανάπτυξης» (εντονότερη άνοδος εργασιών αναμένεται από το 2022 λόγω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης), όπου θα έχουμε αύξηση τόσο στα έσοδα όσο και στο μέτωπο των κερδών.
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΝΑΚΑ: Για μια ακόμη χρονιά, ο Μουσικός Οίκος Νάκα εκπλήσσει θετικά τους μετόχους του με την πολιτική των χρηματικών διανομών που θα ακολουθήσει. Ειδικότερα, στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 7ης Δεκεμβρίου, η διοίκηση προτίθεται να προτείνει τόσο τη διανομή μερίσματος (0,15 ευρώ ανά μετοχή, όπως είχε ανακοινώσει κατά την ημερομηνία δημοσίευσης των ετήσιων αποτελεσμάτων της), όσο και την επιστροφή κεφαλαίου έως 450.000 ευρώ (δηλαδή έως και 0,071 ευρώ ανά μετοχή).
Μέσα από έναν τέτοιο συνδυασμό, η εισηγμένη μοιράζει στους μετόχους της για μια ακόμη χρονιά ποσά που υπερβαίνουν τα ετήσια κέρδη της (1,033 εκατ. στη χρήση που έληξε στις 30/6/2021), χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η ρευστότητα της εταιρείας, η οποία διατηρείται σε άριστα επίπεδα.
Με την τιμή της μετοχής στα 2,38 ευρώ, μιλάμε για μια μερισματική απόδοση άνω του 9%, όταν η εισηγμένη διαπραγματεύεται στο ΧΑ κάτω από τη λογιστική της αξία (17,73 εκατ. ευρώ στις 30/6/2021).