ΒΕΝΕΤΗΣ: Μερίδιο στις διαδικτυακές πωλήσεις φαγητού διεκδικεί ο Βενέτης, που ετοιμάζεται να δημιουργήσει την πρώτη οργανωμένη dark kitchen στην Ελλάδα.
Η νέα δραστηριότητα αποτελεί διεθνή τάση, γνωστή ως dark kitchen ή ghost kitchen. Αφορά ένα επιχειρηματικό μοντέλο παραγωγής γευμάτων διαφορετικών ειδών και εμπορικών σημάτων από μία κουζίνα, ένα χώρο που λειτουργεί αποκλειστικά για την προετοιμασία προς διανομή, όπως περίπου λειτουργούν τα dark stores για τα super market και διανέμει προϊόντα μέσα από πλατφόρμες παράδοσης φαγητού.
Ο Βενέτης είναι ο πρώτος μεγάλος παίκτης της αγοράς που σχεδιάζει να αξιοποιήσει αυτή τη διεθνή τάση που ανέδειξε στην Ελλάδα η πανδημία. Θα ξεκινήσει με Jackson’s Burger και Pizza Mia, ως τα πρώτα δύο σήματα που θα παράγει η dark kitchen.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία μετά από πτώση τζίρου 24% το 2020 (στα 36,3 εκατ. ευρώ, με κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ), φέτος στοχεύει σε αύξηση 11% αλλά και διπλάσια ανάπτυξη κερδοφορίας (+25%).
Μέχρι το τέλος του χρόνου, υπόσχεται να μην κάνει άλλες ανατιμήσεις, αλλά ας σημειωθεί ότι προχώρησε σε αλλαγή προμηθευτών και επαναδιαπραγμάτευση με άλλους, για να κρατήσει χαμηλά το κόστος και τις όποιες ανατιμήσεις σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό...
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Από 20% έως και 55% του ποσού που τους επιστράφηκε, μέσω αναδρομικών, θα κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι δικαιούχοι, αν πιστέψουμε τους υπολογισμούς που κάνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Πρακτικά δηλαδή, περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι καλούνται να επιστρέψουν μέσω της φορολόγησής τους σημαντικό μέρος των χρημάτων που τους δόθηκαν, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων για τα έτη 2015 και 2016, για τα οποία εισπράχθηκαν αναδρομικά ποσά, έχει ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Πρακτικά, αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει μεσοσταθμική φορολόγηση στα επίπεδα του 33%, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία από το 1,3 δισ. ευρώ που εισέπραξαν, τα 431 εκατ. ευρώ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα αναδρομικά χορηγήθηκαν άτοκα…
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Άλλο ένα σετ εντυπωσιακών αποτελεσμάτων παρουσίασαν τα Πλαστικά Θράκης για το τρίτο φετινό τρίμηνο, καθώς μπορεί τα κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να εμφάνισαν κάποια πτώση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (από τα 21,5 στα 18,98 εκατ. ευρώ), ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι διαμορφώθηκαν σε επίπεδα που πριν από δύο χρόνια ούτε και ο πλέον αισιόδοξος δεν θα μπορούσε να προβλέψει (τότε η εισηγμένη σημείωνε ετήσια κέρδη αρκετά χαμηλότερα των δέκα εκατ. ευρώ).
Πάντως, όσο και αν όλοι προβλέπουν πως το τρέχον επίπεδο κερδών δεν είναι διατηρήσιμο στο μέλλον για σειρά από λόγους (θα το δούμε τόσο στο τελευταίο φετινό τρίμηνο όσο και μέσα στο 2022), κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, μεταξύ άλλων, ότι:
Πρώτον, ο όμιλος ενώ στις αρχές της χρονιάς είχε καθαρό δανεισμό 38,2 εκατ., έκλεισε το εννεάμηνο με θετικό καθαρό ταμείο 22,7 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, εξοικονόμησε μετρητά 60 εκατ. ευρώ, παρότι διέθεσε 18,5 εκατ. για επενδύσεις, 6,9 εκατ. για μερίσματα και ένα εκατ. ευρώ για αγορές ιδίων μετοχών και
δεύτερον, ότι η μετοχή διαπραγματεύεται μόλις 32% πάνω από τη λογιστική της αξία και με P/E στο 4,5, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου.