ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Tην έλλειψη πραγματικά «φρέσκου χρήματος» βλέπουν ως εξήγηση για τη συνεχιζόμενη πίεση στο Χ.Α., ιδίως δε στον 25άρη και στα Blue Chips, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς.
Όπως εξηγούν, ξένοι διαχειριστές εμφανίζονται απρόθυμοι να βάλουν φρέσκα κεφάλαια στο χρηματιστήριο, προτιμώντας να ανακυκλώσουν υφιστάμενες θέσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ. Ουσιαστικά, λένε οι ίδιοι, θέλουν να «γυρίσουν» τα κερδισμένα λεφτά από το ράλι των προηγούμενων μηνών, ιδίως στα πιο βαριά χαρτιά (Coca Cola HBC, OTE, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ και άλλα), ώστε να μπουν στην αύξηση με προνομιακούς όρους.
Γι’ αυτό και εκτιμούν ότι η παρούσα φάση μέλλει να αποδειχθεί «διάλειμμα» στην περαιτέρω ανοδική πορεία, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες αλλαγές προς το δυσμενέστερο, στο περιβάλλον.
CAPITAL PRODUCT PARTNERS: Κοινό ομολογιακό δάνειο, ύψους 130 με 150 εκατ. ευρώ, που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α., ετοιμάζει η Capital Product Partners, εισηγμένη ναυτιλιακή συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη.
Η έκδοση θα είναι ανεξασφάλιστη και τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν το μεγάλο πρόγραμμα ναυπήγησης LNG φορτίων στα κορεατικά ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries.
ΔΕH: Κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου αντιστράφηκαν προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών 155,6 εκατ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα οι προβλέψεις είχαν αυξηθεί κατά 42,2 εκατ. ευρώ.
Η αντιστροφή έγινε λόγω της βελτίωσης των εισπράξεων, καθώς και των προοπτικών είσπραξης, λόγω εφαρμογής νέας πιστωτικής πολιτικής και της ενίσχυσης της διαχείρισης είσπραξης μετά τις τιτλοποιήσεις.
Τώρα το εάν θα βελτιωθεί η προοπτική εισπράξεων, τη στιγμή που η εκτόξευση στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να εκτοξεύσει και τους λογαριασμούς ρεύματος μένει να το δούμε τους επόμενους μήνες...
YALCO: Από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των επόμενων μηνών μεταξύ της Yalco και της B2Capital (διαχειρίστριας του συνόλου των δανείων της εισηγμένης) και με σημείο-κλειδί τα ακίνητα της εισηγμένης, θα κριθεί το αν και με ποιο τρόπο θα καταφέρει η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Yalco είναι τραγική, καθώς όχι μόνο έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια (42 εκατ. ευρώ) και ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές 37,7 εκατ. ευρώ (μετά και την πώληση του ακινήτου της στα Οινόφυτα στην Prodea), αλλά επιπλέον επειδή δεν διαθέτει ρευστότητα και έτσι η εταιρεία υποχρεώνεται σε μείωση των πωλήσεών της.
Ειδικότερα, στο πρώτο φετινό εξάμηνο είδε τον κύκλο εργασιών της να υποχωρεί από τα 2,15 στο 1,8 εκατ. ευρώ και την προ φόρων ζημία να διαμορφώνεται στις 933 χιλ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ενέγραψε έκτακτα κέρδη 1,13 εκατ. ευρώ (αυτά προέκυψαν επειδή η Yalco δεν έλαβε από τον ορκωτό ελεγκτή το «going concern» και αποτίμησε τα περιουσιακά της στοιχεία σε «ρευστοποιήσιμες αξίες»).
Όμως, πού μπορεί να ελπίζει τώρα η εταιρεία; Στις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει με την B2Capital, οι οποίες προφανώς θα πρέπει να συνδυάζουν την πώληση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας, ένα… γενναίο κούρεμα υποχρεώσεων και φυσικά μια στοιχειώδη αναχρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσει η Yalco να δουλέψει χωρίς τον βραχνά της ελλιπούς ρευστότητας.
Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σύντομα, γιατί ο χρόνος δουλεύει εναντίον όλων των εμπλεκομένων (τόσο της εταιρείας όσο και των πιστωτών).
Απ’ ό,τι μάλιστα δηλώνει η διοίκηση της Yalco, κάποια πρώτα σημεία επαφής μεταξύ εταιρείας και B2Capital έχουν ήδη γίνει, όπως η διακοπή εκτοκισμού των δανείων και η πρόθεση της B2Capital να μην προβεί σε ενέργειες αναγκαστικής δικαστικής επιδίωξης των εκχωρηθέντων απαιτήσεων για χρονική περίοδο δύο ετών.