INTERTECH: Η επιστροφή στην κερδοφορία (εξαμηνιαίο καθαρό αποτέλεσμα +119 χιλ. ευρώ) σε συνδυασμό με μια σειρά συμφωνιών της διοίκησης που έχουν διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της εισηγμένης, αποτελούν αναμφίβολα καλές ειδήσεις για τη Eurobank, που θα επιδιώξει κάποια στιγμή να ρευστοποιήσει το ποσοστό που διαθέτει στην Intertech (αυτό που μέχρι το καλοκαίρι κατείχε ο Δημήτρης Κοντομηνάς).
Μετά το +23% στις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου (από τα 8,79 στα 10,84 εκατ. ευρώ), η διοίκηση της Intertech εκτιμά ότι «κατά το δεύτερο μισό του 2021, κρίνεται δύσκολο να διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται όμως ότι θα συνεχιστεί η θετική πορεία του κύκλου εργασιών».
ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Καθαρά κέρδη που προσέγγισαν το ένα εκατ. ευρώ σημείωσε ο όμιλος Μουζάκη στο πρώτο φετινό εξάμηνο, επιτυγχάνοντας παράλληλα τόσο καλές ταμειακές ροές έτσι ώστε στις 30/6/2021 να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο 1,43 εκατ. ευρώ.
Και αυτό παρά το ότι μέσα στο πρώτο μισό του έτους επέστρεψε ένα ακόμη τμήμα των υψηλών οφειλών του προς τους κληρονόμους του εκλιπόντος ιδρυτή του.
ΚΡΕΚΑ: Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η ΚΡΕΚΑ, με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου: Ζημίες 1,2 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 20,8 εκατ. ευρώ, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 27,8 εκατ., μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και διαταγές πληρωμής ποσού 11,6 εκατ. ευρώ που έχουν εκδοθεί λόγω οφειλών.
Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας δηλώνει ότι έχει καταθέσει πρόταση στην DoValue για τη ρύθμιση των τραπεζικών της οφειλών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από τη διαχειρίστρια τράπεζα.
DIONIC: Μόνο με θαύμα φαίνεται να σώζεται η Dionic, υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς. Πέρα από το ζημιογόνο αποτέλεσμα του πρώτου φετινού εξαμήνου (-1,5 εκατ.), οι λογιστικές καταστάσεις εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια (-59,4 εκατ. ευρώ), μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές (κοντά στα 45 εκατ.) και λοιπές υποχρεώσεις, αλλά και τις επισημάνσεις του ορκωτού ελεγκτή, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:
- Tη στασιμότητα που παρατηρείται στις συζητήσεις με τις τράπεζες και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας αναχρηματοδότησης ή αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων.
- Δεύτερον, την έλλειψη επιχειρηματικού πλάνου από το οποίο να προκύπτει η ικανότητα για συνέχιση της δραστηριότητας.
Παράλληλα, επισημαίνονται δυσμενείς εξελίξεις όπως:
- Η αδυναμία του ομίλου να διατηρήσει σημαντικές συνεργασίες στον κλάδο υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα ο αποκλεισμός εταιρειών του ομίλου στη συμμετοχή του σε δημόσιους διαγωνισμούς λόγω έλλειψης εγγυητικών συμμετοχής και καλής εκτέλεσης.
- Η διακοπή των εμπορικών συνεργασιών στον κλάδο της τεχνολογίας ως υποδιανομέα γνωστών brands.
- Ο τερματισμός των εισαγωγών ηλεκτρικών ειδών λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης και των εξαγωγών προϊόντων τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Τέλος, ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 8,4 εκατ. ευρώ έχει και η θυγατρική Atcom.
ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: «Αν η εταιρεία είχε την απαιτούμενη ρευστότητα, θα μπορούσε να σημειώσει πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα κατά το πρώτο εξάμηνο», καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν ισχυρή, οι τιμές των νημάτων υψηλές και τα περιθώρια κέρδους ικανοποιητικά», σημείωσαν κύκλοι της αγοράς (η εισηγμένη έχει εκσυγχρονίσει τον παραγωγικό της εξοπλισμό, μέσα από σειρά επενδύσεων).
Ωστόσο, η ζημία των 2,45 εκατ. ευρώ έφερε τα ίδια κεφάλαια στα -13,6 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται στα 14,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να προστεθεί και ένα ακόμη μεγάλο άνοιγμα προς τη ΔΕΗ.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι χωρίς… γενναίο κούρεμα υποχρεώσεων, στρατηγικός επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της Βαρβαρέσος αναφέρει πως ανέθεσε στην Grant Thornton να εκπονήσει Restructuring Business Plan για την εταιρεία και για την ενημέρωση επενδυτών. «Η διοίκηση σε άμεση συνεργασία με τους συμβούλους της συντονίζει τις ενέργειες με την πλευρά των τραπεζών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν στοχευμένες επαφές για την εύρεση επενδυτή ή στρατηγικού επενδυτή για τη χρηματοδότηση της. Οι διερευνητικές επαφές είναι σε εξέλιξη, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιούνται συζητήσεις με επενδυτές και επενδυτικά funds τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Στιγμές δόξης για τον κλάδο του αλουμινίου. Τρεις σημαντικοί παράγοντες συνηγορούν στην ενίσχυση της κερδοφορίας των συναφών επιχειρήσεων. Πρώτα πρώτα, η απόφαση της Κίνας για απανθρακοποίηση και στροφή στην «πράσινη» οικονομία. Από εκεί που έκανε υπερπαραγωγή αλουμινίου και κάλυπτε η ίδια τη ζήτηση, έχει εισέλθει τώρα σε τροχιά πράσινης μετάβασης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι επιβάλλονται νέοι αυστηρότεροι κανόνες και στη χώρα αυτή, άρα βρίσκεται σε διαδικασία περιστολής της παραγωγής της.
Δεύτερον, μετά τα lockdown, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε συσσώρευση ρευστότητας, οι οικονομίες ανακάμπτουν και οι καταναλωτές, αργά αλλά σταθερά, επιστρέφουν στις καταναλωτικές συνήθειές τους, άρα και σε προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη το αλουμίνιο.
Τρίτον, το αλουμίνιο συμμετέχει πολύ ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση. Για παράδειγμα, με αλουμίνιο φτιάχνονται τα φωτοβολταϊκά πάνελ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όπως και οι κολόνες για τις ανεμογεννήτριες, οι μπαταρίες κ.λπ. Συνεπώς, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η ζήτηση για το αλουμίνιο.
Όλα αυτά οδηγούν σε πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης, εξωπραγματική τη λένε στην αγορά, όταν η προσφορά είναι μειωμένη. Έτσι δικαιολογούνται και οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του αλουμινίου διεθνώς, καθώς το προϊόν δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο μέταλλο.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι οι τρεις αυτοί παράγοντες ήρθαν για να μείνουν, συνεπώς, αυξητική πορεία θα έχουν και οι τιμές στο αλουμίνιο.
Δικαίως, λοιπόν, χαμογελούν οι επιχειρηματίες του κλάδου.