Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2021

Μετοχικό ράλι και απορίες για την αγορά πληροφορικής - Εργο το έργο πάει η κόντρα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Η ευκαιρία της ΣΙΔΜΑ

Μετοχικό ράλι και απορίες για την αγορά πληροφορικής - Εργο το έργο πάει η κόντρα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Η ευκαιρία της ΣΙΔΜΑ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η διαφορά αντιλήψεων και στόχευσης ανάμεσα στους βασικούς μετόχους του ομίλου Ελλάκτωρ -την ολλανδική Reggerborgh και την Greenhill Investments Limited- είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και καταγεγραμμένη σε σειρά επεισοδίων.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ του ομίλου, όπου η πλευρά των εφοπλιστών «αντίκρισε» τις δυνάμεις της Reggerborgh αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής τους στο 29% του μετοχικού κεφαλαίου, ενίστανται πλέον για κάθε επιχειρησιακή απόφαση της διοίκησης του ομίλου και κυρίως για τη στρατηγική συμμετοχής (ή μη) σε διαγωνισμούς έργων. Κάτι σαν «σκιώδης αντιπολίτευση» δηλαδή.

Η εφοπλιστική πλευρά σχολιάζει κάθε διαγωνισμό που η Άκτωρ χάνει ή αποτυγχάνει να συμμετάσχει (π.χ. την Εγνατία Οδό, κατασκευή των προσφυγικών δομών σε Χίο και Λέσβο). Την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, η πλευρά Greenhill αναρωτήθηκε γιατί η Άκτωρ γύρισε την πλάτη σε τρεις διαγωνισμούς οδικών έργων στη Ρουμανία, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ (αγορά που αποτελεί ομολογουμένως πεδίο ενδιαφέροντος του ομίλου), κάνοντας μάλιστα λόγο για αδυναμία έκδοσης εγγυητικών επιστολών ύψους 6 εκατ. ευρώ εκ μέρους του ομίλου.

Κύκλοι της Ελλάκτωρ απορρίπτουν όλα τα παραπάνω, εξηγώντας πως τα «χτυπήματα» των τουρκικών κοινοπραξιών στους εν λόγω διαγωνισμούς θα οδηγούσαν σε ασύμφορο επίπεδο τα έργα. Σε ό,τι αφορά δε την οικονομική δυνατότητα του ομίλου, σημειώνουν ότι πρόσφατα εξέδωσαν εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ύψους 20 εκατ. ευρώ για το έργο κατασκευής του περιφερειακού του Βουκουρεστίου.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η Άκτωρ θα συμμετάσχει στη διεκδίκηση των περιφερειακών λιμανιών, αρχής γενομένης από το Ηράκλειο, ενώ ήδη συγκρότησε κοινοπραξία για τη συμμετοχή στις δημοπρατήσεις του Ελληνικού. Εξάλλου, η διοίκηση Μπουλούτα έχει ξεκαθαρίσει πως στοχεύει στην εξυγίανση του ισολογισμού της Άκτωρ και στο «χτίσιμο» ενός υγιούς χαρτοφυλακίου, αποφεύγοντας να φορτώνει απλώς νούμερα στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο.

Το ζήτημα βέβαια είναι πώς θα προχωρήσει η εταιρεία όταν υπάρχει αυτή η κόντρα των μετόχων. Με δηλώσεις στον Τύπο η πλευρά των εφοπλιστών δεν ζητά μεν εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ομίλου αλλά μια αόριστη συμφωνία επί της στρατηγικής. Από τη μια, αφήνουν να εννοηθεί πως πολλά από τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης της Ελλάκτωρ διαφεύγουν από το νέο αφεντικό Χένρι Χόλτερμαν, ενώ θεωρούν ότι η πλευρά των Ολλανδών μετόχων τούς εξαπάτησε.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση παραμένει ζητούμενο...

 

ΣΙΔΜΑ: Αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας.

Κατ’ αρχάς, έστω και με την ύπαρξη 14,3 εκατ. μη επαναλαμβανόμενων λογιστικών κερδών -τα ίδια κεφάλαια του μεταλλουργικού ομίλου πέρασαν σε θετικό έδαφος (+12,6 εκατ.), οπότε πληρούνται όλα τα κριτήρια για την έξοδο της μετοχής από την κατηγορία της επιτήρησης.

Ακόμη και χωρίς τα προαναφερθέντα 14,3 εκατ., το αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου ήταν έντονα θετικό, στα 11,3 εκατ. ευρώ. Βέβαια, πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί στο ορατό μέλλον τόσο κερδοφόρο εξάμηνο (έπαιξε ρόλο η εκτίναξη της τιμής του χάλυβα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα), ωστόσο η αναμενόμενη κατά την επόμενη τετραετία ανοδική τάση της ζήτησης σε Ελλάδα και Βαλκάνια δημιουργεί προοπτικές για επαναλαμβανόμενες κερδοφορίες τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, τα ζητήματα της κεφαλαιακής διάρθρωσης του ομίλου (καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια στο 2,7) χρειάζονται ακόμη αρκετή δουλειά, ωστόσο φαίνεται να είναι σαφώς διαχειρίσιμα τουλάχιστον για το ορατό μέλλον (δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας στο 1,35 και EBITDA προς καθαρούς χρεωστικούς τόκους στο 7,5).

Οπότε, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών για την εισηγμένη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Χαμένα τα έχουν οι επενδυτές με τις μετοχές πληροφορικής, καθώς από τη μια πλευρά βλέπουν τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη (τριψήφια ποσοστά ανόδου για πολλές μετοχές τα τελευταία χρόνια), και από την άλλη πλευρά, ακούν από επίσημα χείλη για τις πολύ θετικές προοπτικές του κλάδου. Και μεταξύ των δύο αυτών εξελίξεων, προσπαθούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Τι άκουσαν οι επενδυτές σε πρόσφατη εκδήλωση; Μεταξύ πολλών άλλων ότι:

  • Επίκεινται προκηρύξεις σαράντα έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους από την Κοινωνία της Πληροφορίας.
  • «Tην επόμενη πενταετία έχουμε να απορροφήσουμε 6 δισ. ευρώ, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ο κλάδος (τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής) απορρόφησε περίπου 5 δισ. ευρώ. Αν τα καταφέρουμε, ουσιαστικά η χώρα αλλάζει πίστα» (από τον Chief Officer Στρατηγικής Μετασχηματισμού και Παροχών του ΟΤΕ Γιάννη Κωνσταντινίδη).
  • «Πλέον, υπάρχουν τα έργα, υπάρχουν τα κονδύλια και υπάρχει και θέληση» (από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Space Hellas Γιάννη Μερτζάνη).

Επιπρόσθετα, καθώς δημοσιεύονται τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, οι επενδυτές διαπιστώνουν την ύπαρξη υψηλών οικονομιών κλίμακας, καθώς το ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών είναι σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο του κύκλου εργασιών.

Τα στοιχεία άλλωστε του παρατιθέμενου πίνακα είναι χαρακτηριστικά και η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να μεταβληθεί με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και των άλλων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v