ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΟΥ: Αυτό που έγινε στην προχθεσινή τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας πολύ πιθανόν να επαναληφθεί και του χρόνου.
Τι έγινε; Η διοίκηση πρότεινε τη μη διανομή μερίσματος, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη απαρτία του 80%, οπότε συμφωνήθηκε να μοιραστεί το 10% των περυσινών κερδών, δηλαδή ένα «συμβολικό» μέρισμα ύψους 76 χιλιάδων ή 0,0035 ευρώ ανά μετοχή.
Πέρυσι τα καθαρά κέρδη είχαν διαμορφωθεί στις 765 χιλ. ευρώ (-150 χιλ. στο α' εξάμηνο και +915 χιλ. στο δεύτερο μισό της χρήσης). Τα φετινά κέρδη όμως της Αφοί Κορδέλλου αναμένεται να είναι κατά πολύ υψηλότερα, με αποτέλεσμα ακόμη και το 10% αυτών να οδηγεί σε μια «συμπαθητική» μερισματική απόδοση της μετοχής.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται στο ΧΑ πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (16,67 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020) και δηλώνει ότι έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις της με τις τράπεζες, δανειζόμενη με μέσο επιτόκιο 3,5%.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ: Tις «σκέψεις» για απολύσεις εργαζομένων που αρνούνται να εμβολιαστούν, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, έχουν αναλάβει να «ζυμώνουν» σε καθημερινή βάση σχεδόν, δύο υπουργοί: ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν συστηματικά να εκτεθούν, όχι -φυσικά- λόγω διαφορετικών χαρτοφυλακίων αλλά διότι το πολιτικό κόστος ουδείς το υποτιμά.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο εσωτερικό της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας εκδηλώνονται αντιδράσεις για την απειλή της απόλυσης, κυρίως στον δημόσιο τομέα, διότι στον ιδιωτικό «οι απολύσεις είναι εύκολες και αναιτιολόγητες».
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ουκ ολίγοι βουλευτές μεταφέρουν την πίεση που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους «να μην ανοίξει η κερκόπορτα των απολύσεων στο Δημόσιο», παραδεχόμενοι ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους από τις εκλογικές δεξαμενές μας».
Δεν είναι τυχαίο ότι η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Άννα Ευθυμίου αποφάσισε να εκφράσει (και) δημοσίως τη διαφωνία της με το υπό συζήτηση μέτρο. Είναι η ίδια που είχε αντιδράσει και στο εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, ασχέτως εάν το ψήφισε, «ένεκα κομματικής πειθαρχίας».
Η κυβερνητική βουλευτής, με την ιδιότητα της εργατολόγου, διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι ο μη εμβολιασμός δεν συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που επισείει την ποινή της απόλυσης. Και επιμένει ότι ένα τέτοιο μέτρο προσκρούει στο Σύνταγμα.
Όπως ψιθυρίζεται, δε, εάν έλθει προς ψήφιση η εν λόγω ποινή, η ίδια θα την καταψηφίσει «αυτή τη φορά».
Και μάλλον δεν θα είναι η μοναδική από τα «γαλάζια» έδρανα.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ: Στη μίσθωση επτά νέων ξενοδοχείων καραντίνας σε Σκόπελο, Χανιά, Κέρκυρα, Ηράκλειο Κρήτης, Πάρο και Νάξο προχώρησε άρον άρον το υπουργείο Τουρισμού, μετά τη διαπίστωση έλλειψης δωματίων σε κάποιους από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Στο Ηράκλειο μισθώθηκαν δύο ξενοδοχεία, δυναμικότητας 33 δωματίων, ενώ στην Πάρο ο ζητούμενος αριθμός δωματίων ανήλθε σε 130, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο κυκλαδίτικο νησί.
Πάντως, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Τουρισμού αφορούσε και άλλους προορισμούς, και συγκεκριμένα την Αλόννησο, το Ρέθυμνο και τη Μύκονο. Μόνο που δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής ενδιαφερόμενοι, αφού μάλλον το ποσό της αποζημίωσης δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.
Με βάση τη σχετική πρόσκληση, το κόστος αποζημίωσης υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 15 ευρώ/ημέρα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όταν τα δωμάτια είναι κενά, και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κόστους σίτισης και ΦΠΑ, όταν γίνεται χρήση των δωματίων.