ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΛΟΣ: Στο «Βιολογικό Χωριό» θα στρέψει το επόμενο διάστημα την προσοχή του ο Κρητικός επιχειρηματίας Γιάννης Γρύλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου IOGR, κάτω από την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η αεροπορική εταιρεία SKY express, οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Skyserv και Swissport SUD, η Terra Creta και η HotelBrain.
Έπειτα από την ενίσχυση του στόλου της SKY express με συνολικά 12 αεροσκάφη, ο επικεφαλής του ομίλου που φέρει τα αρχικά του ονόματός του αναμένεται να προχωρήσει το επενδυτικό του πλάνο, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της αλυσίδας που δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά βιολογικών τροφίμων, με την προσθήκη νέων καταστημάτων.
Αλλωστε, όπως ο ίδιος λέει, ολοένα και περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν βιολογικά προϊόντα, τάση την οποία θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί…
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Εντονότερη από ποτέ είναι πλέον η ανησυχία στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο πλέον αποκτά άμεση «οπτική επαφή» με το ενδεχόμενο, η μετάλλαξη Δέλτα να ανατρέψει τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία.
Το βασικό σενάριο του υπουργείου ήταν ότι αυτό το καλοκαίρι θα ξεμπλέκαμε οριστικά με την Covid-19 και ότι η οικονομία όχι απλώς θα επανερχόταν στην κανονικότητα, αλλά και ότι θα εκτοξευόταν. Δυστυχώς, όμως, όπως άλλωστε είπε την περασμένη Τρίτη ο Άδωνις Γεωργιάδης, «τη ζωή δεν την παίρνεις όπως θα ήθελες να είναι, αλλά όπως έρχεται».
Πέρα από τη μακροοικονομική πτυχή του θέματος, αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος φόβος του υπουργείου είναι ότι θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει κλάδους ή και οριζόντια τις επιχειρήσεις. Όχι γιατί δεν το θέλει, αλλά επειδή θα πρέπει να βρεθούν... λεφτά.
Ως γνωστόν, οι ποικίλες ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αλλά αυτά τέλειωσαν. Και, όχι μόνο τέλειωσαν τα χρήματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά βάλαμε και χέρι -με την καλή έννοια- και στα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Για παράδειγμα, μέρος των χρημάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης, αλλά και άλλων προγραμμάτων, είναι χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την Κομισιόν. Ωστόσο, εμείς ήδη αρχίσαμε να τα ξοδεύουμε, όχι για επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα, αλλά για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών των επιχειρήσεων.
Στο υπουργείο, υπήρχε η βεβαιότητα ότι αυτά ήταν τα τελευταία χρήματα που ξοδεύονταν χωρίς επιστροφή για κάλυψη έκτακτων αναγκών.
Τώρα ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά.
ΨΑΡΙΑ: Δεν έφταναν τα προβλήματα που κληρονόμησε η Avramare (το σχήμα που προέκυψε από τη συγχώνευση των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέας, Σελόντα και Ανδρομέδα) από την προηγούμενη κατάσταση, ήρθαν τώρα να προστεθούν σ’ αυτά οι επιπτώσεις από την πανδημία, οι χαμηλές διεθνείς τιμές των ψαριών (στα ίδια επίπεδα με πέρυσι) και το μάλλον ανοδικό κόστος των πρώτων υλών.
Η νέα διοίκηση πάντως φαίνεται να το… παλεύει, με τον φετινό όγκο των πωλήσεων να έχει αυξηθεί περίπου κατά 10% το πρώτο φετινό εξάμηνο και να αναμένεται να ανεβεί περαιτέρω το 2022.
Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο είναι να προχωρήσει το πενταετές business plan που έχει εκπονήσει η διοίκηση και το οποίο περιλαμβάνει κινήσεις για αύξηση της παραγωγικότητας (στο σημείο αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η Πολιτεία σε θέματα χωροθετήσεων σε τοπικό επίπεδο) αλλά και για στροφή προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
«Κοιτάζουμε μεν να αυξήσουμε τον όγκο των πωλήσεών μας, αλλά αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπό για εμάς. Σημασία έχει να καταφέρουμε να διευρύνουμε και το περιθώριο κέρδους μας, μέσα από νέα προϊόντα και μέσα από είσοδο σε νέες αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Avramare.
ΥΓ: Σε θετικό EBITDA και ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα λόγω τόκων -δανεισμός γύρω στα 300 εκατ. ευρώ- και αποσβέσεων αναφέρονται οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της φετινής οικονομικής χρήσης.