ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Έντονος είναι ο προβληματισμός αλλά και ο εκνευρισμός στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όχι μόνο για την ανάφλεξη της πανδημίας και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία, αλλά και για το ότι άμεσα θα πρέπει να ληφθεί απόφαση η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα σημάνει και αλλαγές από τις αρχικές εξαγγελίες περί αμιγών και μεικτών κλειστών χώρων στην εστίαση, κάτι που είναι λογικό να κλονίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και της κοινωνίας.
Τον προβληματισμό μετέφερε εύγλωττα χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας στον ΣΚΑΪ ότι μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δύο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, τονίζοντας ότι πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3 χιλιάδες κρούσματα.
Όντως τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, αλλά για να συντελεστεί η αλλαγή αυτή, δεν χρειάστηκε να περάσει και πολύς καιρός. Μόλις λίγες ημέρες.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ανακοινώσεις για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους έγιναν από τους κ.κ. Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη νωρίς το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου, έχοντας υπόψη ότι τα κρούσματα της προηγούμενης ημέρας 28/6 ήταν μόλις 362.
Την ίδια μέρα των ανακοινώσεων, τα κρούσματα έφθασαν τα 605 και πλέον τη συνέχεια τη γνωρίζουμε.
Αλλά το θέμα είναι το εξής: Και η αγορά και η κοινωνία αντιμετώπισε με επιφύλαξη και προβληματισμό τις ανακοινώσεις εκείνης της ημέρας.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είχε καμία επιφύλαξη, με τους δύο υπουργούς της να μην αφήνουν κανένα περιθώριο ότι τα πράγματα ενδεχομένως και να αλλάξουν έως τις 15 Ιουλίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου.
Ουδείς εκ των δύο υπουργών ανέφερε ότι αυτή η ρύθμιση μπορεί να επανεξεταστεί μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Τόση βεβαιότητα.
Πάντως, ακόμα και να μην υπάρξουν αλλαγές για τους μικτούς και τους αμιγείς χώρους, όταν λες στις 11 Ιουλίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν εφαρμοστεί το μέτρο, ότι εντός της εβδομάδας θα επανεξετασθεί, έχει χαθεί εντελώς το παιχνίδι. Και η εμπιστοσύνη μαζί...
Prodea-ETE: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις επιμέρους συμφωνίες που είχε συνάψει η Εθνική Τράπεζα με την άλλοτε θυγατρική της Prodea Investments (πρώην Πανγαία) περιλαμβάνει το Ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση και διάθεση από την ΑΕΕΑΠ Κοινού Ομολογιακού Δανείου.
Για παράδειγμα, η Εθνική είχε αναλάβει την υποχρέωση να αφαιρέσει από τα ακίνητα που μεταβίβασε στην Prodea όλες τις επιβλαβείς ουσίες, με δικά της έξοδα. Επίσης, πληρώνει τα ασφάλιστρα για τα 195 ακίνητα, επιφάνειας 296,7 χιλ. τ.μ. που μισθώνει από την Prodea.
Τέλος, η Εθνική έχει παραιτηθεί από τα εκ του νόμου δικαιώματά της να καταγγείλει τις μισθώσεις πρόωρα.
Οι συμβάσεις λήγουν στις 29/12/2038 και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ένα μηχανισμό ευελιξίας, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΤΕ δικαιούται να εκκενώσει κάποια από τα μισθωμένα ακίνητα, μεταξύ του 4ου και του 15ου έτους της μίσθωσης (ήτοι μεταξύ 2017-2028), με έγγραφη ειδοποίησή της 12 μήνες πριν.
Η συμφωνία, όμως, προβλέπει τον εξής «κόφτη», όσον αφορά στον αριθμό των ακινήτων, που μπορεί να εκκενωθούν από την ΕΤΕ κάθε χρόνο, με χρήση του Μηχανισμού Ευελιξίας: το μίσθωμα των ακινήτων, που εκκενώνονται, δεν μπορεί να ξεπερνά το 0,83% των 68,9 εκατ. ευρώ (συνολικό βασικό μίσθωμα στο τέλος του 2020), ήτοι τις 572 χιλ. ευρώ. H ΕΤΕ έχει το δικαίωμα να μετακυλίσει τα αχρησιμοποίητα ποσοστά ως και 3 έτη.
Μετά το 2028 η ΕΤΕ δικαιούται να καταγγείλει κάποιες από τις μισθώσεις, εφόσον το εναπομείναν υπόλοιπο των συμβάσεων αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 35% του συνολικού βασικού μισθώματος.
Υπενθυμίζεται ότι τα μισθώματα της Εθνικής αντιστοιχούσαν το 2020 στο 41,7% των συνολικών ετησιοποιημένων μισθωμάτων.