Αυτές τις μέρες, με όσα συμβαίνουν κι ακούγονται περί τη μετάλλαξη Δέλτα, βάζουμε κάποια γραφήματα προκειμένου να σας ενημερώσουμε συνοπτικά για μεγέθη που έχουν υγειονομική αλλά και οικονομική (ιδίως δε… τουριστική) σημασία.
Σύμφωνα λοιπόν με το παρακάτω γράφημα, η χώρα μας ήδη βρίσκεται πλέον στην 4η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών στα κρούσματα (πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Θέση που δεν αποκλείεται καθόλου να αυξηθεί, αν κρίνουμε από το πώς κινείται η άνοδος των κρουσμάτων από μέρα σε μέρα, κατά το τελευταίο διάστημα!
Ενδιαφέρον βέβαια έχει και το γεγονός ότι τις προηγούμενες τρεις θέσεις, τις χειρότερες δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις έχουν κατά σειρά η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία, δηλαδή (πλην Ιταλίας) οι υπόλοιποι τρεις κατ’ εξοχήν τουριστικοί προορισμοί της ΕΕ.
Δύσκολο θα λέγαμε να πρόκειται περί σύμπτωσης…
Αν όμως δούμε τα αυστηρά πρωτόκολλα ταξιδιών, εντός της ΕΕ, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η έξαρση σχετίζεται απαραίτητα με τους τουρίστες «που φέρνουν τον κορωνοϊό», όσο, πολύ πιθανόν, με τη χαλάρωση των μέτρων και τον συνωστισμό της «συν-διασκέδασης» που αναπόφευκτα παρατηρείται στις «κεφάτες» τουριστικές περιοχές του Νότου, σε συνδυασμό πάντα και με τα ποσοστά εμβολιασμού.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η Ελλάδα πήρε επιτέλους το… πολυπόθητο «πράσινο» φως από το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO), το οποίο προχώρησε σε άρση της σύστασης να μην πραγματοποιούνται παρά μόνο τα απαραίτητα ταξίδια με προορισμό τη χώρα μας.
Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Grant Shapps ανακοίνωσε πως οι Βρετανοί ταξιδιώτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους από «πορτοκαλί» χώρες όπως η Ελλάδα, αναζωπυρώνοντας -από τη μία- τις ελπίδες των ξενοδόχων για τόνωση του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία…
Από την άλλη, βέβαια, η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων εντός των ελληνικών συνόρων και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργούν έντονη ανησυχία, με τον φόβο για… κοκκίνισμα κάποιων περιοχών να καραδοκεί, τη στιγμή, μάλιστα, που η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε σύσταση για αποφυγή των ταξιδιών στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Και μπορεί ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον να εξαίρεσε την Ελλάδα από τη συγκεκριμένη σύσταση, αναφέροντας πως η χώρα μας είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους Γάλλους πολίτες, ωστόσο τα δεδομένα της πανδημίας στη Γηραιά Ηπειρο αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς. Μόλις χθες, άλλωστε, στο «πορτοκαλί» επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη της Ελλάδας ανέβηκαν η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών αλλά και οι δήμοι Θήρας και Ιητών…