ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ... BUSINESS: Σε μια περίοδο που η προνομιακή μεταχείριση της κυβέρνησης είναι καθεστώς στα media, αίσθηση έχει προκαλέσει το… κράξιμο που πέφτει σε πρωτοκλασάτο υπουργό, με την κατηγορία ότι «συμβουλεύει» σε μεγάλες business, από Μέσο ξεκάθαρα αφοσιωμένο στη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Tόσο που να γίνονται και αναφορές στο ερώτημα αν «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό», που έφαγε κάποτε τον Βουλγαράκη.
Μπορεί -προς το παρόν- να λείπει το όνομα και η διεύθυνση, που λέει ο λόγος, αλλά η «φωτογραφία» μάλλον αναγνωρίζεται από την πλειονότητα της αγοράς.
Το ερώτημα βεβαίως είναι «πόθεν προέρχονται τα βέλη». Από ενοχλημένους παράγοντες της αγοράς, όπως κάποιοι εκτιμούν, ή από ενοχλημένους στο… Μαξίμου;
Διότι η απότομη άνοδος του υπουργού, ίσως και σε θέση εν δυνάμει… δελφίνου, ακούγεται ότι έχει ενοχλήσει το κέντρο της εξουσίας.
Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι ο καπνός που βγαίνει δεν έχει και φωτιά.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Τη μετακόμιση των κεντρικών του γραφείων στο Ελληνικό, σε βάθος μερικών ετών, φέρεται να συζητά -και- ο όμιλος Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Lamda, για την υπογραφή MoU που θα αφορά στην αγορά των γραφειακών χώρων, που προβλέπεται να ανεγερθούν πάνω από το Mall Βουλιαγμένης, επιφάνειας 40 χιλ. τ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι τη μετακόμισή της στο Ελληνικό εξετάζει και η Eurobank, η οποία συζητά την αγορά οικοπέδου για ανάπτυξη πύργου γραφείων.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΜΚ: Στην Τράπεζα Πειραιώς από την Πειραιώς Financial Holdings πέρασαν τα καθαρά έσοδα από την πρόσφατη επιτυχή αύξηση κεφαλαίου, στην οποία προχώρησε η εισηγμένη εταιρεία Συμμετοχών.
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε στις 14 Μαΐου την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,3 δισ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης στον έναν και μοναδικό μέτοχό της, την Πειραιώς Financial Holdings.
Η τελευταία κάλυψε εξ ολοκλήρου την ΑΜΚ, βάζοντας το 1,3 δισ. ευρώ.
ATTICA BANK: Στο 7,1% υποχώρησε κατά την 31η Μαρτίου ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, μετά τις νέες ζημιές α’ τριμήνου. Το ελάχιστο όριο του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 10,71%, μετά και την υιοθέτηση μέτρων χαλάρωσης. Πριν τα μέτρα χαλάρωσης, ανερχόταν σε 14,21%. Επομένως, η τράπεζα έχει δρόμο μπροστά της, για να επαναφέρει τους κεφαλαιακούς της δείκτες πάνω από τους ελάχιστα επιτρεπόμενους.
Όσο πιο γρήγορα περάσει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για να συμψηφισθεί με ζεστό κρατικό χρήμα ή ομόλογα ο αναβαλλόμενος φόρος, που αντιστοιχεί στη ζημιά της χρήσης 2020 και προχωρήσει εν συνεχεία νέα ΑΜΚ για είσοδο στρατηγικού επενδυτή, τόσο καλύτερα.
Τα πρώτα διερευνητικά ραντεβού επενδυτών για την Attica έχουν ξεκινήσει. Η ανάλυση στοιχείων θα δείξει αν το ενδιαφέρον παραμείνει…
Υ.Γ.: To business plan της τράπεζας για την περίοδο 2021-2023 περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης κεφαλαίων. Μεταξύ αυτών ο διπλασιασμός του δανειακού χαρτοφυλακίου, οι εκδόσεις AT1 και Tier II ομολογιών και η σταδιακή ένταξη των ομολόγων πρώτης διαβάθμισης στον Ηρακλή.