Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2021

Chipita-Μondelez: Αντίστροφη μέτρηση για τις υπογραφές - Το ράλι Entersoft και Epsilon Net και οι μνήμες από FG Europe

Chipita-Μondelez: Αντίστροφη μέτρηση για τις υπογραφές - Το ράλι Entersoft και Epsilon Net και οι μνήμες από FG Europe

CHIPITA: Θέμα ωρών ή ημερών είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, η ανακοίνωση του deal πώλησης της Chipita στον όμιλο Mondelez, για το οποίο έγκαιρα (27 Απριλίου) είχε ενημερώσει το Euro2day.gr τους αναγνώστες του, δίνοντας μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα για τις ανακοινώσεις (τέλη Μαΐου).

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι το τίμημα που θα δώσουν οι Αμερικανοί ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας και manager της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που ελέγχει το 12%-14% της εταιρείας, θα γίνει πλουσιότερος περίπου κατά 150 εκατ. ευρώ.

Οι συζητήσεις μεταξύ των μετόχων της Chipita με τον αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο της Mondelez κρατούν από το μακρινό 2017, έχουν περάσει από σαράντα κύματα, αλλά πληροφορούμαστε ότι η συμφωνία έχει κλείσει επί της ουσίας από τον Απρίλιο.

Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις, τίποτα δεν είναι σίγουρο, αν δεν πέσουν οι τελικές υπογραφές και βγει επίσημη ανακοίνωση του deal.

Ωστόσο, οι πηγές της στήλης επιμένουν ότι οι ανακοινώσεις είναι θέμα ωρών…

 

ΝΙΚΑΣ: Xωρίς τη συμμετοχή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου πραγματοποιήθηκε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της Νίκας. Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην εταιρεία σχολίασαν την απουσία του ισχυρού άνδρα, που έχει τη θέση του προέδρου στο ΔΣ της αλλαντοβιομηχανίας από το 2017, όταν και απέκτησε τον έλεγχό της.

Εύλογοι είναι οι συσχετισμοί με το κυοφορούμενο deal Chipita - Mondelez, καθώς θα συμπαρασύρει εξελίξεις στη Νίκας, που ελέγχεται κατά 93,36% από την Givenrise Investments Limited, θυγατρική της Chipita.

Στις σημαντικές εξελίξεις για τη Νίκας -σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη γενική συνέλευση- σημειώνεται ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη το 2021, μετά τις καλές επιδόσεις του 2020 (πωλήσεις 57,8 εκατ. ευρώ από 51,7 εκατ. ευρώ το 2019, με κέρδη μετά από φόρους 0,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Επίσης η μίσθωση του εργοστασίου στον Άγιο Στέφανο λήγει την 30ή Ioυνίου 2021, σύμφωνα με συμφωνητικό παράτασης της μίσθωσης που υπεγράφη 30.12.2020. Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου για την παράταση της υφιστάμενης σύμβασης μίσθωσης και παράλληλα εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για τη μετεγκατάσταση της δραστηριότητάς της.

 

ENTERSOFT-EPSILON NET: Εντυπωσιακά και ανώτερα των προσδοκιών τριμηνιαία αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι εταιρείες πληροφορικής Entersoft και Epsilon Net, ενώ πολύ καλή πορεία σημειώνουν φέτος και άλλες εισηγμένες του κλάδου, όπως για παράδειγμα η Quest Holdings, η Space Hellas (αναμένεται διψήφιο growth), η Profile, η Byte Computer και η Performance.

Η Entersoft αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 52,1% (στα 6,37 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη της κατά 112,6% (στα 2,59 εκατ. ευρώ), ενώ η Epsilon Net διεύρυνε τα έσοδά της κατά 110,6% (στα 8,068 εκατ.) και τα προ φόρων κέρδη της κατά 464%! (στα 2,237 εκατ. ευρώ).

Οι εξαιρετικές επιδόσεις των δύο εισηγμένων οφείλονται σε τέσσερις πολύ σημαντικούς λόγους, που είναι κοινοί και για τις δύο:

  • Στο διψήφιο ποσοστό οργανικής ανάπτυξης που σημειώνουν κάθε χρόνο στον κύκλο εργασιών τους.
  • Στο γεγονός ότι στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021 οι δύο εισηγμένες προχώρησαν στην εξαγορά άλλων κερδοφόρων εταιρειών του κλάδου, οι οποίες συνεισέφεραν θετικά στα αποτελέσματα του πρώτου φετινού πρώτου τριμήνου (η επίδραση σε απόλυτους αριθμούς αναμένεται εντονότερη στο υπόλοιπο του 2021).
  • Στις ισχυρές οικονομίες κλίμακας που χαρακτηρίζουν πολλές δραστηριότητες στην πληροφορική και
  • στις θετικότατες λειτουργικές ταμειακές ροές που επιτυγχάνουν, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των δύο εισηγμένων να διατηρείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι προχώρησαν σε σημαντικές εξαγορές μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Έτσι, μπορεί οι αποτιμήσεις των δύο αυτών εταιρειών πληροφορικής (όπως και άλλων εισηγμένων του κλάδου) να έχουν εκτιναχθεί, ωστόσο οι επενδυτές να καλούνται να πάρουν αποφάσεις με βάση με ένα πολύ βελτιωμένο σετ οικονομικών αποτελεσμάτων και προοπτικών.

 

FG EUROPE: Η ιστορία ξεκινά το καλοκαίρι του 2019, όταν οι βασικοί μέτοχοι της FG Europe υπέβαλαν δημόσια πρόταση για την έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ, αποτιμώντας τον τότε εισηγμένο όμιλο προς 26 εκατ. ευρώ και μάλιστα με τον «ανεξάρτητο οίκο» να θεωρεί εύλογο το τίμημα ανά μετοχή που προέκυπτε.

Έλα όμως που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η FG Europe είχε πουλήσει τμήμα της κατά 50% θυγατρικής της RF Energy προς 55 εκατ. ευρώ και έτσι μετά τη συγκεκριμένη ρευστοποίηση, μόνο το 50% του καθαρού ταμείου της RF Energy υπερέβαινε την αποτίμηση των 26 εκατ. ευρώ ολόκληρου του ομίλου! (Βλέπε δημοσίευμα του Euro2day. gr με τίτλο «FG Europe: Άσκηση που… δεν βγαίνει η «εύλογη αξία» της μετοχής»). 
Με άλλα λόγια, η μητρική εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών FG Europe εμφανιζόταν να έχει αρνητική αξία… Δηλαδή, όπως συμβαίνει με τα σκουπίδια, όπου πληρώνεις για να τα διώξεις. Ίσχυε όμως κάτι τέτοιο για μια οργανωμένη εταιρεία, με ισχυρά brand names και ευρύ δίκτυο διανομών;

Συνέχεια όμως στην υπόθεση είχαμε τον Μάρτιο του 2020 (βλέπε σχόλιο του «Χαμαιλέοντα» με τίτλο «Οι μικροεπενδυτές θυμούνται ακόμα», όπου ανακοινώθηκε η πώληση ενός ακόμη τμήματος της RF Energy στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έναντι τιμήματος που δεν είχε ανακοινωθεί.

Διαβάζουμε λοιπόν τώρα στον Τύπο ότι από το συγκεκριμένο deal η FG Europe έχει λαμβάνειν ακόμη άλλα 26 εκατ. ευρώ.

Ή στραβός είναι ο γιαλός…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v