ΔΕH: Χαμηλά κρατά τους τόνους η Επιχείρηση αναφορικά με την έγκριση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έλαβε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 665 MW.
Οι δύο μονάδες που θα αποτελούν τον σταθμό, θα κατασκευαστούν στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στη ΒΙ.ΠΕ. Πλησίον, δηλαδή, του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου αλλά και του FSRU Αλεξανδρούπολης, ώστε να έχει αδιάλειπτη και από πολλαπλές πηγές προμήθεια φυσικού αερίου. Ο σταθμός, αν κι εφόσον λάβει την επενδυτική απόφαση η διοίκηση της εταιρείας, θα είναι σε θέση να λειτουργεί στο τέλος Δεκεμβρίου του 2024.
Όπως προαναφέρθηκε, η δημόσια εταιρεία δεν σηκώνει και ιδιαίτερα το θέμα της νέας επένδυσης στην ηλεκτροπαραγωγή, με πηγές της να υποστηρίζουν ότι είναι ένα ακόμη «χαρτί στα σχέδια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Πάντως, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής είναι αναγκαίος για τη ΔΕΗ, με δεδομένο το ότι οι περισσότερες υπάρχουσες μονάδες φυσικού αερίου είναι παλιές και οι λιγνιτικές σβήνουν το 2023.
Συνεπώς η επιχείρηση δεν μπορεί να μείνει μόνο με συστήματα ΑΠΕ και την «Πτολεμαΐδα 5»…
EXAE: Στα τέλη του 2000 η εταιρεία είχε αγοράσει από όλες τις τράπεζες χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης. Το 2015 ήρθε η ανακεφαλαιοποίηση, οπότε και δόθηκε η δυνατότητα να τα ανταλλάζουν με μετρητά. Αυτό όμως δεν ίσχυσε για την Πειραιώς, για την οποία δόθηκε δυνατότητα να αγοραστούν μετοχές. Ετσι προέκυψε και η θέση της ΕΧΑΕ.
Με αφορμή την ΑΜΚ, λένε κύκλοι που θυμούνται την υπόθεση, η ΕΧΑΕ προχώρησε στην πώληση των τίτλων, καθώς δεν περιλαμβάνεται στον επενδυτικό της προσανατολισμό η συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Αλλωστε η επένδυση κάθε άλλο παρά επικερδής υπήρξε…
PROFILE: Η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας για την εξαγορά της Euronext Centevo πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από το ευρύ επενδυτικό κοινό (χωρίς μεταβολή η τιμή του τίτλου στο ταμπλό), αλλά όχι και από ορισμένους «ψαγμένους» αναλυτές, οι οποίοι έσπευσαν το απόγευμα να ενημερώσουν τους πελάτες τους.
Ένας από αυτούς (Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ) αφού αρχικά επισήμανε ότι η Profile τελεί υπό διαπραγμάτευση με πολύ ελκυστικότερους συντελεστές αποτίμησης σε σύγκριση με τις άλλες ξένες εταιρείες του κλάδου (π.χ. στο 6,7 το EV/EBITDA για την ΠΡΟΦ, έναντι μέσου όρου 14), τόνισε μεταξύ άλλων:
Πρώτον, η Euronext Centevo μπορεί το 2022 να προσθέσει στην Profile 6 εκατ. έσοδα και 1,5 εκατ. EBITDA.
Δεύτερον, υπάρχουν πολλά έμμεσα οφέλη για την εισηγμένη από το συγκεκριμένο deal (π.χ. οικονομίες κλίμακας, δυνατότητα σταυροειδών πωλήσεων), κυριότερο εκ των οποίων είναι το ότι η Euronext θα συστήσει την Profile στον μεγάλο αριθμό των πελατών της και
τρίτον, πως με βάση τη δυναμική της ίδιας της εισηγμένης, τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης και με μια ακόμη μικρή εξαγορά, η Profile μπορεί να διπλασιάσει τις οικονομικές της επιδόσεις έως το 2023 και μάλιστα διατηρώντας στα ίδια ή και σε υψηλότερα επίπεδα το θετικό καθαρό της ταμείο.
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ: Ιδιωτικό mobile δίκτυο απέκτησε ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, μετά από συμφωνία της Vodafone με τις εταιρείες ΟΛΠ και ΣΕΠ.
Όπως ανακοίνωσε η Vodafone σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε σε χρήση το ιδιωτικό mobile μετά από σχετικό διαγωνισμό. Πρόκειται για το δεύτερο ιδιωτικό δίκτυο που υλοποιείται στην Ελλάδα. Λίγους μήνες πριν, η Cosmote σε συνεργασία με την Ericsson δημιούργησαν ιδιωτικό δίκτυο κινητής στο εργοστάσιο της Calpak στο Λουτράκι. Στόχος της πρωτοποριακής αυτής τεχνολογικής λύσης ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας στις διεθνείς αγορές.
Οι δυο αυτές κινήσεις όμως είναι μόνο η αρχή. Στον ίδιο δρόμο ακούμε ότι θα κινηθεί και το Αεροδρόμιο της Αθήνας.