LOCKDOWN: Ηταν 3η Μαρτίου όταν η κυβέρνηση, εν μέσω σκληρού lockdown στην Αττική, με τα κρούσματα να είναι 2.702 και οι διασωληνωμένοι 431, ανακοίνωσε τις αποφάσεις της για «έξυπνα μέτρα», όπως χαρακτηρίζονταν εκείνη την περίοδο, που θα βοηθούσαν να μειωθεί η κινητικότητα.
Προχώρησε σε αλλαγές στη χρήση του κωδικού 2 και του κωδικού 6 στα SMS που αφορούν στις μετακινήσεις. Για τον πρώτο, που αφορά σε αγορές αγαθών, επιβλήθηκε να χρησιμοποιείται μόνο για αγορές εντός δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. Για τον δεύτερο, που αφορά ατομική άθληση, απαγορεύτηκε η χρήση Ι.Χ.
Σήμερα το απόγευμα, από τον Νίκο Χαρδαλιά θα ακούσουμε τις νέες αποφάσεις. Όπως είπε η Αριστοτελία Πελώνη χθες, στόχος είναι «να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας».
Οι πληροφορίες λένε ότι μεταξύ αυτών είναι η ακύρωση της απαγόρευσης χρήσης Ι.Χ. για μετακινήσεις με τον κωδικό 6, αλλά και του χιλιομετρικού περιορισμού.
Στο πακέτο των ακυρώσεων αναμένεται να είναι ένα ακόμα μέτρο που προκάλεσε αντιδράσεις. Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00 τα σαββατοκύριακα στην Αττική, το οποίο επιβλήθηκε όταν ξεκινούσε το σκληρό lockdown στις 11 Φεβρουαρίου (αργότερα έγινε 19:00).
Τα έξυπνα μέτρα έξυπνα κόβονται…
CENERGY: Αρκετές ήταν οι ενδιαφέρουσες επισημάνσεις που προέκυψαν από το χθεσινό conference call της Cenergy προς τους χρηματιστηριακούς αναλυτές.
Ξεκινώντας από τους δείκτες, με βάση τα κέρδη του 2020, το P/E της μετοχής διαμορφώνεται στο 17, αλλά αν συνεκτιμήσουμε μόνο τα επαναλαμβανόμενα (τα «προσαρμοσμένα») αποτελέσματα, τότε πέφτουμε γύρω στο 12. Μέρισμα δεν θα διανεμηθεί ούτε και εφέτος (ίσως από το 2022), προκειμένου η κεφαλαιακή διάρθρωση της εισηγμένης να βελτιωθεί περαιτέρω (δείκτης «καθαρού χρέους προς EBITDA» στο 3,3 το 2020, καθώς κατά την τελευταία διετία ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε πάνω από 30%).
Τώρα, σε ό,τι αφορά το ορατό μέλλον, έγινε λόγος για προοπτικές υψηλά κερδοφόρων χρήσεων. Αιχμή του δόρατος θα είναι ο κλάδος των καλωδιακών έργων, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει την πολύ ικανοποιητική πορεία του κατά τα επόμενα χρόνια τόσο ως προς τον όγκο εργασιών όσο και ως προς τα περιθώρια κέρδους. Και αυτό, γιατί η πλευρά της ζήτησης υπερτερεί με άνεση της προσφοράς, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες αναμένεται να «τρέξουν» διεθνώς διαγωνισμοί της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, δυσκολότερα δείχνουν τα πράγματα στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα. Παρ' όλα αυτά, η Cenergy κατάφερε πέρυσι να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα στον συγκεκριμένο τομέα και τώρα που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν ανακάμψει, έχει αρχίσει να ανεβάζει το σχετικά χαμηλό υπόλοιπο των συμβάσεών της.
ΥΓ: Σε ό,τι αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου, σήμερα είναι αρκετά υψηλότερο από τα 500 εκατ. ευρώ της 31ης/12/2020.