ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Συνεχίστηκε και κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2021 το χρηματιστηριακό πάρτι στον κλάδο της πληροφορικής, με αρκετές εισηγμένες εταιρείες να σημειώνουν νέο υψηλό δωδεκαμήνου, που συχνά ισοδυναμεί και με μέγιστο πενταετίας.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό της Byte Computers, η μετοχή της οποίας έκλεισε χθες στο 1,62 ευρώ (έπιασε ενδοσυνεδριακά και το 1,68), για να ανεβεί την επόμενη στο 1,63 ευρώ, όταν προ μηνός είχε 1,19 ευρώ, τον περασμένο Μάρτιο 0,57 ευρώ και προ πενταετίας 0,315 ευρώ!
Προφανώς, οι αποδόσεις -όχι μόνο στην Byte αλλά και στις άλλες εταιρείες πληροφορικής- είναι πανύψηλες και έτσι εξηγείται το γιατί πολλοί προχωρούν σε ρευστοποιήσεις θέσεων, μιλώντας για «υπερβολές» που συχνά παρατηρούνται στις χρηματιστηριακές αγορές.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν και οι υποστηρικτές των μετοχών του κλάδου, οι οποίοι «βλέπουν» ακόμη μεγαλύτερα νούμερα στο μέλλον. Ειδικότερα για την περίπτωση της Byte, αναφέρουν πως πρόκειται για μια εταιρεία που αποτιμάται στο ΧΑ προς 25,6 εκατ. ευρώ, όταν:
- Διέθετε ίδια κεφάλαια 14,7 εκατ. στις 30/6/2020 (P/BV 1,74), ποσό που λογικά έχει αυξηθεί περαιτέρω στο τέλος του 2020.
- Διακρίνεται για την πολύ ισχυρή της ρευστότητα (καθαρός δανεισμός στις 30/6/2020 μόλις 582 χιλ. ευρώ, όταν τα κέρδη προ φόρων και τόκων εννεαμήνου ξεπέρασαν το ένα εκατ. ευρώ).
- Επιτυγχάνει αξιοσημείωτη κερδοφορία (καθαρά εξαμηνιαία αποτελέσματα το 2020 στις +690 χιλ. ευρώ), η οποία θα μπορούσε να ανεβεί σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια, στον βαθμό που θα υλοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις στο μέτωπο της πληροφορικής και που η εισηγμένη θα καταφέρει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία.
Η συνέχεια… στο ταμπλό!
ΧΑΚ: Με συνολική αξία συναλλαγών σε μετοχές μόλις στα 93,4 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2020 για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και εύλογη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΧΑΚ στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη της τοπικής κεφαλαιαγοράς.
Η κυβέρνηση λοιπόν βρίσκεται σε αναζήτηση συμβούλου, που μεταξύ άλλων θα ιδιωτικοποιήσει το ΧΑΚ μέσα στο 2022, με προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, ενώ οι φορείς της κεφαλαιαγοράς εισηγούνται μέτρα ανάλογα με αυτά που έχουν προταθεί και στην Ελλάδα (π.χ. φορολογικά κίνητρα στις εισηγμένες εταιρείες).
Από πλευράς μεριδίων αγοράς, ξεχώρισαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες CISCO (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου με 32,54%), Global (21,12%), Atlantic (13,43%), Mega (9,45%) και Prochoice (4,32%).
Το 8,27% για την Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ βασίστηκε στα πακέτα των συναλλαγών, καθώς χωρίς αυτά το μερίδιο της ελληνικής εταιρείας θα είχε περιοριστεί στο 3,27%.
DIVERSA: Διαβάσαμε στις ανακοινώσεις του ΧΑ ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της Diversa που ήταν προγραμματισμένη για την 31η Δεκεμβρίου του 2020 αναβλήθηκε για την 7η Ιανουαρίου, λόγω έλλειψης της ελάχιστης απαιτούμενης εκ του νόμου απαρτίας. Μεταξύ των θεμάτων που θα ενέκρινε η γενική συνέλευση συγκαταλέγονταν τα ετήσια αποτελέσματα της χρήσης 1/7/2019-30/6/2020, καθώς και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.
Πώς όμως να εγκριθούν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης στις 7 Ιανουαρίου, όταν μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί (ούτε στην ιστοσελίδα του ΧΑ ούτε σε εκείνη της εταιρείας) οι σχετικές λογιστικές καταστάσεις; Επίσης, πώς μπορεί να εγκριθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς την προηγούμενη δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων; Και τελικά, γιατί καθυστερούν τόσο πολύ οι λογιστικές καταστάσεις;
ΥΓ: Να σημειωθεί ότι η Diversa είχε υπογράψει το 2020 MoU για την εξαγορά της Εριουργίας Τρία Άλφα(!)
MERE: Τα πρώτα της καταστήματα στην Ελλάδα στελεχώνει η ρωσική MERE, που ζητά υπαλλήλους, κατά προτίμηση γνώστες της ρωσικής γλώσσας, με εμπειρία στο λιανεμπόριο τροφίμων. Η ρωσική αλυσίδα super market hard discount που προετοιμάζεται να ανοίξει σε Λάρισα και Τρίπολη, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της, έχει δημοσιεύσει μια νέα αγγελία στην ιστοσελίδα της: «Η MERE αναζητεί υπαλλήλους για το κατάστημά της στην Τρίπολη. Απαραίτητη η προϋπηρεσία σε σουπερμάρκετ. Η γνώση της Ρωσικής γλώσσας θα ληφθεί υπόψη…».
Στη σχετική αγγελία αναφέρεται επίσης: «Προσοχή: Παρακαλούμε να στέλνετε βιογραφικά μόνο για εργασία στο κατάστημα Τριπόλεως».
Σημειώνεται ότι όταν τον περασμένο Οκτώβριο η MERE είχε δημοσιεύσει την πρώτη αγγελία, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού κατακλείστηκε από βιογραφικά, με αποτέλεσμα να αναρτήσει σε λίγες ώρες ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε ότι δεν δέχεται άλλα email για αιτήσεις εργασίας, μέχρι να ανοίξουν πρόσθετες θέσεις.
Είναι γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες σε Τρίπολη και Λάρισα καλοδέχονται τη δραστηριότητα της MERE, καθώς πέρα από τις θέσεις εργασίας που προσφέρει, υπόσχεται στους καταναλωτές ανταγωνιστικές τιμές χωρίς υπερβολικά κόστη για μάρκετινγκ, όμορφα σχεδιασμένα και διακοσμημένα ράφια, ενώ απευθύνεται τόσο σε «κυνηγούς τιμών» που ψάχνουν για αγαθά σε τιμές ευκαιρίας και εξαιρετικές προσφορές όσο και σε επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων καταστημάτων λιανικής και HORECA.
Η MERE, που θεωρείται το αντίπαλον δέος της LIDL, είναι μέλος της αλυσίδας Svetofor, της μεγαλύτερης αλυσίδας discount στη Ρωσία, με 1.800 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Σήμερα ήδη λειτουργεί πολύ πέρα από τα σύνορά της, σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Κίνα και άλλες χώρες ενώ επεκτείνεται με νέα καταστήματα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στην ΕΕ αναπτύσσεται με το σήμα MERE.
Το επιτελείο της αναζητά προς ενοικίαση κατάλληλα κτίρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας με πληθυσμό πάνω από 25.000 και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.