Η στήλη κατανοεί την ανάγκη να απευθυνθούν οι αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες στο συναίσθημα του κόσμου, που βρίσκεται εδώ και πάνω από ένα μήνα, σε ένα καθεστώς ιδιότυπης έστω καραντίνας, αλλά και να προειδοποιήσει για τις οικογενειακές επαφές, την περίοδο των εορτών.
Ωστόσο, αυτό απέχει παρασάγγας από το «έπος» Κικίλια, που παρακολουθούμε εσχάτως, λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης και μόνον, κάθε Τετάρτη στην κρατική τηλεόραση. Δεν ξέρουμε αν επιχειρεί να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο ο Σωτήρης Τσιόδρας μπορούσε να συνδυάσει την επιστημονική γνώση και την εκλαΐκευσή της, με την απήχηση στο συναίσθημα του κόσμου, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν τα καταφέρνει!
Από την άλλη πλευρά, όμως, ως αρμόδιος υπουργός Υγείας, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, επίσης αρμόδιοι κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τους αριθμούς που έχουν αξία, αλλά και τις ξεκάθαρες απαντήσεις στα (απομακρυσμένα και χωρίς δυνατότητα διευκρινίσεων ή ανταπάντησης) ερωτήματα των δημοσιογράφων.
Μνημείο ασάφειας, για παράδειγμα, η απάντηση του αρμόδιου γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, που απέδωσε τον μικρότερο αριθμό τεστ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στο γεγονός ότι σταμάτησε να απαιτείται η διενέργεια μοριακού τεστ, μετά από θετικό αποτέλεσμα σε rapid test.
Oποιος έχει καταλάβει πως το ένα συνδέεται με το άλλο, ας το πει και σε μας. Διότι αδυνατούμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε άμεσα η πρόσθετη διαθεσιμότητα που προέκυψε. Επίσης καμία απάντηση δεν δόθηκε σε ξεκάθαρο ερώτημα για το αν και πόσο θα αυξηθούν προσεχώς τα τεστ και τι αποθέματα έχει εξασφαλίσει η χώρα μας.
Όσο για το άλλο, για τη ραγδαία πτώση που έχουν τα τεστ τα Σαββατοκύριακα, απήντησε ότι «είναι λογικό αυτό, δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί, υπάρχει μια μείωση των ελέγχων που γίνονται»!
«Λογικό» μπορεί να φαίνεται αυτό στον κ. Πρεζεράκο, σίγουρα όμως δεν φαίνεται στους ανθρώπους των νοσοκομείων, που κάνουν διπλοβάρδιες χωρίς ρεπό, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, σε απάνθρωπες συνθήκες, για να σώσουν ζωές. Λογικό σε μας θα φαινόταν εδώ και μήνες να έχει υπάρξει μέριμνα ώστε να μη μειώνονται τα τεστ δύο από τις επτά μέρες την εβδομάδα, ιδίως όταν η πανδημία καλπάζει!
Δεν αμφιβάλλουμε ότι η κατάσταση και κρίσιμη είναι και ότι γίνεται ένας αγώνας, με πρωταγωνιστές το προσωπικό του υγειονομικού τομέα. σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια πρωτοφανής κρίση.
Από εκεί όμως μέχρι το να αναλώνεται το 80-90% της «ενημέρωσης» σε δηλώσεις του τύπου «είμαστε όλοι μια οικογένεια και πολεμάμε όλοι μαζί» ή στο πόσο καλά γίνονται όλα, χωρίς κανένα λάθος, αλλά και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, η απόσταση είναι μεγάλη!
Απορίας άξιον για παράδειγμα, το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, μετά από εβδομάδες πίεσης στο σύστημα Υγείας, οι αρμόδιοι αρνούνται πεισματικά να καθιερώσουν συστηματική ενημέρωση για κρίσιμα στοιχεία, όπως ο βαθμός πληρότητας στις ΜΕΘ, η ισορροπία εισιτηρίων-εξιτηρίων ανά περιοχή και πολλά ακόμη, που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονότητα!