Το τραγικό βάρος των συνεπειών της πανδημίας στη χώρα μας, σε αυτό το δεύτερο κύμα, υποχρεώνει τη στήλη να επεκτείνει προσωρινά το αντικείμενό της…
H αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε χθες ακούγοντας την εκπρόσωπο της Επιτροπής Επιστημόνων κα Βάνα Παπαευαγγέλου να αναφέρεται εκτενώς στο πόσο εξαιρετικά χειρίστηκε η Μεγάλη Βρετανία το θέμα των εμβολιασμών, κάνοντας μάλιστα και… ιστορική αναδρομή, μια και εμείς ούτως ή άλλως ανήκουμε ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάμε με τις δικές της εγκρίσεις και διαδικασίες, οπότε το λογίδριό της ήταν άνευ πρακτικής σημασίας.
Μα τι νόημα έχουν όλα αυτά, σκέφτηκε ο συντάκτης, την ώρα που υποτίθεται μας ενημερώνει για την καλπάζουσα πανδημία…
Ώσπου θυμήθηκε ο έρμος ο συντάκτης ότι μόλις χθες, έτερο μέλος της επιτροπής, ο κ. Νίκος Σήψας… καυτηρίασε από τηλεοράσεως τη βιασύνη των Βρετανών να εγκρίνουν και να ξεκινήσουν τη διαδικασία χορήγησης εμβολίων. Τον κ. Σήψα λοιπόν θεώρησε σκόπιμο να αντικρούσει μέσω δημόσιας τηλεόρασης η αγαπητή κατά τα λοιπά κα Παπαευαγγέλου, καταχρώμενη τον τηλεοπτικό χρόνο για θέμα μηδαμινής αξίας, ενώ από την άλλη ουδόλως θεώρησε σκόπιμο, τόσο εκείνη όσο και ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, να μας πει αν έχουν ρωτήσει τον ΕΟΔΥ γιατί μειώνεται διαρκώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των τεστ και πόσο ενδεχομένως αυτό δυσκολεύει το έργο τους σε ό,τι αφορά την επιδημική παρακολούθηση. Προηγούνται φαίνεται οι «κοντρίτσες» περί επιστημονικών απόψεων και δηλώσεων.
Ίσως ακόμη περισσότερο όμως, εξέπληξε το γεγονός ότι ο κ. Μαγιορκίνης, ερωτηθείς για το λεγόμενο case fatality rate στην Ελλάδα, δηλαδή τη σχέση βεβαιωμένων θανάτων και βεβαιωμένων κρουσμάτων, που είναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες (στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Δερμιτζάκης), ψέλλισε διάφορα, για ευπαθείς ομάδες, επίπεδα ανοσίας, γήρανση του πληθυσμού κ.λπ., αποφεύγοντας τον… ελέφαντα στο δωμάτιο, που είναι ο χαμηλός αριθμός τεστ, άρα και διαγνώσεων, που γίνεται στην Ελλάδα, όχι μόνον τώρα αλλά εδώ και τουλάχιστον 5 μήνες, όπως άλλωστε κατέγραψαν το Euro2day.gr και το Iatronet.gr σε σχετικό θέμα.
Θα μας συγχωρήσει ο κ. Μαγιορκίνης αλλά αδυνατούμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο το τελευταίο πεντάμηνο, έως τις 23/11, η Κύπρος (που μάλλον δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές με τη χώρα μας, σε θέματα πληθυσμιακής συγκρότησης, συνηθειών κ.λπ, αλλά κάνει.... υπερδιπλάσια τεστ από την Ελλάδα, με αναγωγή ανά 100.000 κατοίκους) είχε case fatality rate 0,33% και η Ελλάδα… 1,63%, δηλαδή περίπου το πενταπλάσιο!
Το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι τέτοιου είδους «φάλτσα» καθόλου δεν βοηθούν στην εμπιστοσύνη του κοινού (και των δημοσιογράφων), τουλάχιστον μεταξύ εκείνων που παρακολουθούν και κάποιους αριθμούς.