ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ξεκίνησαν οι εισηγμένες εταιρείες που δεν σκόπευαν να εκδώσουν αποτελέσματα εννεαμήνου να ανταποκρίνονται στη «σύσταση» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για βασική ενημέρωση της οικονομικής τους πορείας.
Ας δούμε το χρηματιστηριακό «αποτύπωμα» δύο εξ αυτών των εταιρειών, που προέβησαν σε σχετικές ανακοινώσεις την εβδομάδα που πέρασε.
Flexopack: Πρόκειται για πολυεθνικό όμιλο -παραγωγική δραστηριότητα σε τρεις χώρες- που έκλεισε το φετινό εννεάμηνο με θετικό καθαρό ταμείο (+4,8 εκατ. ευρώ) και σήμερα διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ λίγο πάνω από τη λογιστική του αξία (P/BV 1,2) και με μονοψήφιο δείκτη P/E με βάση τα αναμενόμενα αποτελέσματα του 2020 (χρηματιστηριακή αξία 100 εκατ. ευρώ, προ φόρων κέρδη εννεαμήνου 11,65 εκατ. ευρώ, έναντι 7,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019). Φέτος, προχώρησε στη διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση ελαφρά χαμηλότερη του 1%.
Γενική Εμπορίου: Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, η εισηγμένη διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και των κερδών της (προ φόρων αποτέλεσμα +1,065 εκατ. ευρώ). Η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία και με ικανοποιητική μερισματική απόδοση κατά τα τελευταία χρόνια.
OPTIMA BANK: Συνεχείς είναι οι παρουσιάσεις προκειμένου μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2021 να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτούς που ενημερώνονται, συγκαταλέγονται ασφαλώς και επιχειρηματίες φίλα προσκείμενοι στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η Motor Oil να μειώσει περαιτέρω το ποσοστό της στην Τράπεζα και να μην την ενοποιεί στα οικονομικά της αποτελέσματα.
ΑΘΗΝΑ: Από 100.000 ευρώ και συνολικά 1 εκατ. ευρώ προτίθεται να διανείμει προς 10 θεσμικούς - συλλογικούς φορείς επιχειρήσεων ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Η διανομή αυτή προβλέπεται να γίνει μέσω του προγράμματος «Καινοτόμες Πρωτοβουλίες/Δίκτυο προώθησης και στήριξης των συλλογικών φορέων επιχειρηματικότητας στο Δήμο Αθηναίων "Athens Business Toolkit"» και στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εντός του δήμου.
«Άμεσα ωφελούμενοι της δράσης», όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, «θα είναι συλλογικοί φορείς των επιχειρήσεων με έδρα στην Αθήνα, ενώ έμμεσα ωφελούμενοι είναι οι επιχειρήσεις μέλη τους στον βαθμό που ωφελούνται έμμεσα ως αποδέκτες των αποτελεσμάτων της πράξης».
Αποδέκτες της δράσης είναι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΠΕ.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: αντί του πολυκερματισμού της δράσης σε δυνητικά 10 φορείς, μήπως είναι προτιμότερο να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός, αποτέλεσμα συνεργασίας των συλλογικών φορέων;