Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2020

Ο βιαστικός Χατζηδάκης & η μοιρασιά των ναυπηγείων-Σφηνάκια για ΜΥΤΙΛ και Ριβιέρα

Ο βιαστικός Χατζηδάκης & η μοιρασιά των ναυπηγείων-Σφηνάκια για ΜΥΤΙΛ και Ριβιέρα

 ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ένας νέος πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, εβδομάδες πριν την εφαρμογή του target model, δήλωνε πως οι υψηλές τιμές χονδρικής ρεύματος θα υποχωρήσουν, καθώς οι συγκεκριμένες χρηματιστηριακές αγορές που πλαισιώνουν το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργούν με διαφάνεια και δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού. Και δεν το είπε μία, το είπε πολλές φορές…

Έλα, όμως, που το target model ξεκίνησε, αλλά στην αγορά εξισορρόπησης (όπου γίνονται προσφορές από τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις εφεδρείες τους), το αποτέλεσμα δεν είναι μείον ως προς την τιμή χονδρεμπορικής. Αντίθετα έχει επιβαρυνθεί κατά τουλάχιστον 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι έκτακτες ανάγκες του συστήματος για διάθεση ενέργειας και ισχύος πληρώνεται. Και πληρώνεται ακριβά. Και δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι φταίνε η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της. Γιατί, όπως σημειώνουν παράγοντες, πρόκειται για χρηματιστήριο… Κι επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρχαν εισηγήσεις προς τον υπουργό ώστε να μην ανοίξει αμέσως η σχετική αγορά.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όταν εφαρμόστηκε το target model, το πρώτο διάστημα εκδηλώθηκαν «παιδικές ασθένειες». Ωστόσο ο ίδιος διατείνεται, μέσω διαρροών, ότι θα παρέμβει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα εξετάζει και η ΡΑΕ.

Τα περιθώρια κυβερνητικής παρέμβασης δεν είναι πολλά ή είναι σχεδόν ανύπαρκτα, λένε στην αγορά. Ίσως ο υπουργός επιδιώξει μία άτυπη «συμφωνία κυρίων», λένε πηγές.

Και θυμίζουν: «Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει…».

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπογράμμισαν με ιδιαίτερη σημασία αυτά που είπε ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt μιλώντας στο φετινό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία.

Ο πρέσβης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα ναυπηγεία της Σύρου, τα οποία πιστοποιήθηκαν από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για τη συντήρηση πλοίων του αμερικανικού στόλου, ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ΟΝΕΧ σε συνεργασία με την DFC να ολοκληρώσει την εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας». Αμέσως μετά πρόσθεσε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι για την προσφορά του North Star Group να επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Εκλεισε αυτή την ενότητα της ομιλίας του εκδηλώνοντας την υπερηφάνεια του, «που οι αμερικανικές εταιρείες και η αμερικανική κυβέρνηση έπαιξαν τόσο κεντρικό ρόλο, βοηθώντας στην αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία ήταν βασικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Όποιος μετά τα παραπάνω υποστηρίξει ότι ο πρέσβης «μοίρασε» ρόλους και ναυπηγεία, μπορεί να μην είναι μακριά από την πραγματικότητα…

 

MYTILINEOS: Τη δυναμική των αγορών εκτός συνόρων και ιδίως στον τομέα των έργων βιώσιμης ανάπτυξης συνεχίζει να αξιοποιεί η Mytilineos.

Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, στον εγχώριο κλάδο των κατασκευών και των παραχωρήσεων θα αργήσει να φανεί το φως στο τούνελ ή, με απλά λόγια, έργα θα αργήσουν να προκηρυχτούν. Η εισηγμένη, έχοντας ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια εξωστρεφή προσανατολισμό και εμπειρία από τον τομέα του EPC, θα διεκδικεί και θα δώσει βαρύτητα σε έργα όπως αυτό της μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στο Τσεσάιρ της Αγγλίας.

Και ήδη όπως πληροφορείται η στήλη έρχονται κι άλλα τέτοια νέα…

 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ: Η ανάγκη για ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής της λεγόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας», με αφορμή και την επένδυση στο Ελληνικό, επισημαίνεται από αρκετούς ειδικούς τα τελευταία χρόνια. Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, το επαναλαμβάνει σε πρόσφατες παρεμβάσεις του, προσθέτοντας πως απαιτείται παρέμβαση συνολικά για το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, «προκειμένου η πόλη να μπορέσει να ανοιχτεί στη θάλασσα».

Όπως λέει, η ευρύτερη μητροπολιτική ενότητα της Αθήνας θα μπορούσε να ήταν ένας υπέροχος τόπος, και κατ’ επέκταση τουριστικός προορισμός. Το φυσικό τοπίο, το εύκρατο κλίμα, αλλά και η ιστορία της το επιτρέπουν.

Όμως, δεν είναι. Το φυσικό περιβάλλον θυσιάστηκε στον βωμό μιας εκτεταμένης και επίσημα αναγνωρισμένης παρανομίας -της νομιμοποίησης αυθαίρετων οικισμών-, η οποία συντελέστηκε από την περίοδο της ανοικοδόμησης του ’50, του ’60 και ακόμη συνεχίζεται. Επίσης η πόλη μεγάλωσε άναρχα, τυχαία, χωρίς όραμα και σχέδιο.

Το ίδιο ισχύει και για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, καθώς δίνει την εικόνα μιας «διάσπαρτης» ζώνης με άναρχη συσσώρευση κτισμάτων, ενδιάμεσες νησίδες πρασίνου ή χέρσων εκτάσεων και αποσπασματικές υποδομές. Πρόκειται για μια τυπολογικά αμήχανη περιοχή μήκους πολλών χιλιομέτρων, η οποία υποτίθεται ότι υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκούς όρους ανάπτυξης, αλλά όχι με ανάλογη οργάνωση, λειτουργικότητα και αισθητική. Αυτό που προκύπτει δεν συνιστά ούτε «πόλη» ούτε όμως «φύση». Οι όποιες εξαιρέσεις δεν επαρκούν για να αναβαθμίσουν την εικόνα της.

Γι’ αυτό και χρειάζεται τώρα, που το σίριαλ με το Ελληνικό πλησιάζει στο τέλος του, μια ευρύτερη παρέμβαση στην περιοχή...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v